De ce domină Germania economia Uniunii Europene

image_pdfimage_print

De la 1 iulie 2020 Președenția Consiliului UE a fost preluată de Germania. Președenția e rotativă (6 luni / țară) și dacă vă aduceți aminte România a avut rândul ei în ianuarie – iunie 2019.
Cu ocazia asta Eurostat a publicat niște date statistici foarte interesante despre Germania:

Câteva chestii care sar rapid în ochi:

 • 8,5% din suprafața UE, dar 18,6% din populație și 24,7% din PIB. Altfel spus un sfert din PIB-ul total al UE e produs pe suprafață de 8.5% din suprafața Uniunii.
 • Densitatea populației în Germania e 235 locuitori / km2 vs 109 locuitori / km2 media UE.
 • 21,7% din oamenii de știință și ingineri ai UE sunt în Germania
 • 32,5% din valoarea adăugată din sectorul manufacturiei provine din Germania.
 • 92,7% din absolvenții de facultate cu vârste între 20 și 34 de ani își găsesc de muncă după terminarea școlii

Ce ne spun chestiile astea despre Germania?

Cifrele astea sumarizează foarte bine de ce Germania joacă un rol disproporționat de important în Europa: Germania e situată în inima Uniunii Europene și fără Germania UE nu ar exista. Dar și Germania beneficiază disproporționat de mult de pe urma UE.
Acel număr de oameni de știință și ingineri menționați mai sus nu sunt toți născuți și educați în Germania, mulți sunt veniți din alte țări UE (în special din Est) pentru oportunități mai multe și mai bune.
Valoarea adăugată creată de sectorul manufacturiei se bazează pe materii prime și produse semifinite care sunt provenite din Europa de Est (Germania e principalul partener comercial al majorității țărilor Est Europene).
Iar succesul economic al Germaniei face țara și mai atractivă pentru investitori și europeni cu calificări înalte. Tocmai de aceea Germania a ajuns cea mai importantă piață de desfacere din UE.
Ar mai fi niște factori care trebuie avuți în vedere pentru a explica actualul succes al Germaniei:

 • Germania e o țară relativ plată cu o rețea densă de orașe. Implicit asta a dus la costuri mai reduse cu transportul și legături mai rapide cu restul Europei. Ca și termen de comparație, Carpații au ajutat poporul român în vremuri de restriște, dar reprezintă și o piedică destul de importantă în dezvoltarea rutelor de transport în România și legarea provinciilor istorice de Vestul Europei.
 • Poziționarea țării în Centrul Europei îi dă acces la piețele Vest Europene și posibilitatea de a exporta direct către SUA ori restul lumii
 • Germania de azi nu ar fi fost posibilă fără banii americanilor pentru reconstrucția jumătății vestice a țării. România și Estul Europei în general nu au avut parte de așa ceva.
 • Germania nu a fost obligată să mai investească masiv în securitatea sa pentru că au avut armata americană staționată pe teritoriul său. Această umbrelă de securitate a cântărit enorm de mult în dezvoltarea economică a țării. Franța și Marea Britanie în schimb cheltuie sume enorme de bani pe propriile armate și arsenale nucleare.

Unii spun că Germania e motorul UE și s-ar putea să aibă dreptate: un motor nu poate funcționa fără resurse, iar acel motor pentru a avea un sens trebuie conectat la un mecanism mai mare…cum ar fi de exemplu o mașină…BMW să zicem.

Spune și altora

4 Comments

 1. si mai e o chestie. Au avut capacitatea sa nu isi dea cu stangul in dreptul, ceva ce Romania si in general estul europei, e incapabila sa faca. Sunt o multime de oportunitati pe care le pierdem incontinuu. Aia e

  1. Si-au dat si ei cu stangu-n dreptul, dar au avut bani sa repare, plus pe americani care s-au asigurat ca nu o iau pe aratura. Dar Germania in anii 90 si inceput de 2000 nu o ducea atat de bine pe cat o duce acum. Extinderea UE catre estul Europei coincide cu revenirea economiei germane.

   1. Corect! Singura mentiune este ca nu au avut ei bani, au avut americanii. Si in plus au mai avut si turcii, grecii si italienii bani, sub forma fortei de munca! Toate pentru aceasta distinsa domnisoara a europei care facuse prapad prin europa!

    1. Corect. Dar si cand au incercat sa impuna restrictii Germaniei a iesit un razboi mai sangeros decat primul.
     S-a considerat ca asta e raul mai mic. Efectiv ai de ales intre razboi si a face Germania cel mai puternic stat din Europa Centrala si de Est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *