Nu doar România are taxe cretine: taxa TV elvețiană

image_pdfimage_print

Apar mai mereu titluri pe la noi despre cum taxele impuse de Guvern nu au sens ori discriminează. Îmi aduc aminte câte discuții au fost când s-a introdus taxa radio TV pentru toată lumea indiferent că aveau sau nu televizoare ori radiouri. Nu vreau să revin la discuția aia, dar dacă e motiv de consolare pentru cineva, vreau să vă spun că nu suntem singurii care fac asta. Ba mai mult, avem exemple de reguli și mai cretine, cum ar fi cele din Elveția.
Mai exact Elveția și-a dat seama în ultimii 2-3 ani că are nevoie de mai mulți bani (știu, și mie mi-a venit să râd). Așa că a venit cu o regulă prin care spune că dacă ești companie din afara Elveției, vinzi chestii în Elveția (bunuri) și cifra ta de afaceri globală (adică peste tot în lume, nu doar în Elveția) depășește 100.000 franci elvețieni, atunci ești obligat să te înregistrezi în scopuri de TVA în țara lor. 100.000 de franci înseamnă vreo 86.000 de euro, adică mai puțin decât un apartament cu 3 camere din București.
Așadar dacă vinzi chestii de 1.000 de euro în Elveția, dar de 100.000  de euro oriunde altundeva trebuie să te înregistrezi în scopuri de TVA. Acum urmează partea și mai dubioasă, toată companiile străine care trebuie să se înregistreze în scop de TVA în Elveția sunt obligate să plătească taxa asta TV deși ele nu au nici un fel de prezență în țară.
Ar fi avut sens o taxă TV dacă aveai un birou în Elveția, dar legislația zice că toată lumea trebuie să plătească, inclusiv cei care nu au absolut nici un fel de prezență.
Acum vine următoarea întrebare: Cât e taxa asta TV în Elveția? Neobișnuit de mult, dar hei, vorbim de Elveția (via Swissinfo.ch):

Under current regulations, every household and company must pay an annual fee of CHF 451.10 ($482) and CHF 597.50 respectively to use the SBC’s 17 radio and television channels in the national languages, German, French, Italian and Romansh, as well as their respective online services.

597.5 CHF înseamnă aproximativ 515 euro pe an. Poate că nu pare mult pentru o companie, dar dacă te gândești că acele companii nu au nici un omuleț care să se uite la televiziunea elvețiană (care apropo, nici nu emite în engleză) îți dai seama că:
  • fie măsura e intenționată pentru a mai scoate niște bani de la companiile străine, fără a spune că ai crescut taxele
  • fie elvețienii au legile atât de proaste încât nu și-au dat seama că taxa se aplică unor persoane care nu vor beneficia niciodată de acele servicii

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *