Premierul Tudose anunță:
Tudose: Vom da o ordonanta pentru salariatii din IT si cei cu dizabilitati, sa nu le scada salariile dupa trecerea contributiilor la angajat
Două chestii care vin în minte imediat:
- Îi e frică lui Tudose de plecarea IT-iștilor din România și de aceea face treaba asta?
- De ce nu dă ordonanța asta pentru toată lumea?
Nu vreau să intru în detaliile tehnice legate de felul în care va arăta acea ordonanță (deși sunt tare curios cum poate interveni statul în relația dintre angajat și angajator). Vreau sa remarc altceva:
Tudose oferă privilegii unei sectorului IT, ai căror angajați sunt deja priviți de unele persoane drept o clasă socială privilegiată (salarii mari, taxe mai mici). O ordonanță de urgență dată doar pentru sectorul IT (lăsăm la o parte persoanele cu handicap, pentru că activitatea lor nu e semnificativă la nivel de economie din păcate) va ridica multe semne de întrebare pentru că România nu are nevoie în momentul de față doar de IT-iști ci și de medici, profesori, electricieni și alte categorii de angajați.
Ei bine, eu nu cred că treaba asta e întâmplătoare. Sunt convins că și fără acest OUG nimeni din sectorul IT nu ar fi scăzut acele salarii pentru că e extrem de dificil să găsești profesioniști în acest sector de activitate.
Ce vrea așadar Tudose să obțină prin acest OUG?
Simpatie, o imagine mai bună și ceva mai puțină presiune venind din partea unei părți a societății care poate deveni extrem de importantă într-un potențial joc politic.
În același timp, voluntar sau nu (sincer nu îmi dau seama dacă e atât de bun la treaba asta), Tudose reușește să planteze semințele unor potențiale disensiuni în grupul contestatarilor săi: practic le arată angajaților din mediul privat că unii dintre ei au privilegii mai mari decât alți.
Nu m-ar surprinde să aud cuvinte de genul: ”Ce vă pasă vouă, voi aveți oricum o grămadă de privilegii!” Este dacă vreți o încercare de ”Divide et Impera” pentru că OUG este inutil în ceea ce privește companiile de IT.