Digi24 nu știu cât e cota de TVA în România

image_pdfimage_print

Că Digi24 sunt praf nu cred că e o surpriză pentru nimeni. Adică doar din ce urmăresc eu când mai aterizez din întâmplare pe articole ale lor știu că:

Ei bine iată încă un motiv pentru care presa economică din România moare: Digi 24 nu știe cât e cota de TVA.

Nu că vreau să fiu cârcotaș, dar cota de TVA nu mai e 24% de mult timp. De la 1 ianuarie 2016 a scăzut la 20% iar de la 1 ianuarie 2017 a revenit la valoarea de 19%. Partea și mai nasoală pentru cine a scris articolul acela e că putea să își dea singură seama că scrie o prostie dacă știa matematică de clasa a 2a:
Dacă prețul unei bancnote fără TVA e 150 RON, iar prețul cu TVA e 178 RON, cât e TVA-ul? Păi 178 – 150 = 28 RON. Cât reprezintă 28 RON din 150? Simplu, împărțim 28 la 150 și obținem 0.19 adică 19%. Asta e tot! O problemă de clasa a 2a! Cine a scris articolul de la Digi 24 e incapabil de o operațiune de clasa a 2a!
Ochiometric, 24% e aproape un sfert. Un sfert din 100 e 25. Un sfert din 50 e aproximativ 12. Cele 2 sferturi adunate dau 37, mai mult decât 28-ul rezultat. Ochiometric putea să își dea seama că e ceva în neregulă cu procentul acela.
Și ca să  fie clar, articolul e scris de cineva care se ocupă de Economie – Finanțe la Digi24:

De asta moare presa economică din România și nu dă nimeni bani pentru conținutul lor. Digi 24 nu va putea niciodată să ceară bani cuiva pentru astfel de știri și are norocul că e parte din grupul Digi, altfel nu cred că rezistau pe piață.
 

Spune și altora

4 Comments

 1. Aceea este declarația unuia dintre cei care stăteau la coadă. Vezi in clipul video. Vina autorului e că da copy-paste pe site la scriptul stirii de TV, fara sa adauge ghilimele și alte elemente necesare.

  1. Știu ce zici și nu e prima oară când iau de bun ce zic oameni aiurea pe stradă. Au mai făcut asta aici: https://economie101.ro/una-cu-salariul-minim/ când au întrebat pe cineva de pe stradă cu cât s-a scumpit pâinea și au făcut articol din asta.
   Trecând peste asta însă, așa cum ai remarcat și tu, Digi 24 nu folosește ghilimele și nu citează. Ori una din regulile de bază ale jurnalismului zice că atunci când citezi pe cineva spui ”conform lui Gigel” (nu au făcut asta) și apoi adaugi ghilimele (nu au făcut nici asta). Nu faci niciuna din astea două, afirmațiile îți aparțin. Digi 24 preia ce spun oamenii ăia și fac textul ca și când cuvintele ar fi al lor ca să aibă cu ce popula articolul. Apropo, asta e o chestie făcută intenționat pentru SEO.
   Hai să zicem că le-a scăpat, ok, dar mai e o problemă. Atunci când sesizezi citezi pe cineva și sesizezi o eroare de genul ăsta, tot o regulă de bază a jurnalismului zice ca trebuie să deschizi o paranteză și să spui ”(Nota Redacției: Cota de TVA e 19%, nu 24%)”.
   Dar ei nici măcar nu au sesizat greșeala, nu au citat, nu au folosit ghilimele…nu au făcut absolut nimic.

 2. Foarte corect ce spui tu. Explicația pentru ceea ce fac ei e simpla. Cunosc fenomenul pentru ca am lucrat multi ani in TV. Redactorii de online nu scriu materiale adaptate, ci se mulțumesc să ia scriptul știrilor si sa elimine indicatiile tehnice (timecodes, ilistratie etc). Ori acel script este intern si va fi folosit de redactorul TV, voiceover, producător si editor de montaj. Nu e nevoie sa fie puse ghilimele, pentru că oamenii astia știu ca au de introdus un sincron. Iar materialul pentru TV este ok. Problema apare în momentul in care e urcat pe site, unde va da nastere la confuzii. Și e păcat ca se întâmplă asta. Apoi lumea se întreabă de ce nu exista performante, de ce nu sunt citite sau, mai mult, de ce rade lumea de ei 🙂

  1. Probabil e din cauza faptului ca vor sa publice cat mai mult cat mai repede ca sa genereze trafic. Probleme de genul citatul sursei, calitatea textului sunt neinteresante. Probabil chestia asta cu scriptul ar trebui sa ramana doar la nivel intern, cum zici si tu. DAR…undeva…un sef a zis: ”ne trebuie mai mult material pentru online, baga si scripturile alea cu videoul”.
   Apoi se plang ca oamenii nu vor sa plateasca pentru stiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: