Se pare că tatăl lui Vlad Voiculescu a fost colaborator al securității (via Hotnews):
Vlad Voiculescu a afirmat marți, după apariția în mediul online a unei decizii din 2015 care stabilește că tatăl său a fost colaborator al Securității, că acest document era probabil „păstrat pentru mai târziu” dar a admis că Vasile Voiculescu Iulian „nu e perfect și sigur a făcut greșeli” .
Reacția sa a venit după ce o decizie a Curții de Apel București din 11 martie 2015 a început să circule în mediul online. Potrivit acestei decizii, se „constată calitatea de colaborator al Securității în ceea ce îl privește pe pârâtul Vasile Voiculescu Iulian”, cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare.
De notat că este vorba de o decizie din 2015 care a fost publicată de-abia în septembrie 2019 în Monitorul Oficial.
Problema cu Vlad Voiculescu nu e că tatăl său a fost colaborator al Securității ci atacurile pe care le acesta le-a avut la adresa PSD. Iată ce spunea același Vlad Voiculescu anul trecut pe pagina lui de Facebook. Postarea a fost preluată apoi de presă.:
“Am fost obligaţi să ne ascundem de caracatiţa PSDALDE-ului, coaliţie ticsită de foşti şi actuali securişti, continuatoare a PCR”
A se nota că decizia privind calitatea tatălui său e din 2015 iar postarea de pe Facebook din 2019. Deci omul se știa cu musca pe căciulă, dar continua să atace PSD fix pe faptul că în PSD ar fi securiști. Atitudinea asta de puritate e ceea ce e revoltător la Vlad Voiculescu din punctul meu de vedere.
Nu poți să arăți cu degetul pe alții ca fiind securiști în timp ce tu știi că ai problema aia în familie și va putea fi folosită împotriva ta.
Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei
Având în vedere că acea decizie era din 2015 e straniu cum a apărut în online fix acum, trecând neobservată din septembrie 2019 până în prezent. Îmi e destul de clar că decizia a fost ținută la rece pentru a fi folosită la momentul potrivit. De ce acum? Habar nu am, dar e clar că cineva a vrut să îl liniștească zilele astea.
Ceea ce mă duce la următoarea problemă: Care erau șansele USR-PLUS de a câștiga Primăria București dacă Vlad Voiculescu ar fi primit nominalizarea USR-PLUS și ar fi apărut chestia asta?
Dreptei i-a trecut un glonț pe lângă ureche. Adică șansele alea mici ale lui Vlad Voiculescu la Primărie ar fi dispărut complet cu chestia asta.
Iar Vlad Voiculescu ar fi trebuit să se gândească de doua ori înainte de a se expune politic pentru o funcție politică atât de importantă precum e cea a Primăriei Capitalei.
Spălarea trecutului
Cu ocazia acestui scandal au apărut și apărătorii lui Vlad Voiculescu, gen Vlad Mixich:
Doar mie mi se par deplasate comparațiile de mai sus? O prostituată își toarnă clientul la poliție? Tatăl lui Keanu Reeves a turnat oameni la Securitate pentru că ascultau Europa Liberă? Omul efectiv compară merele cu perele.
Singura poziție decentă în situația asta e de a spune: păcatele părinților nu trebuie să se răsfrângă asupra copiilor. Atât! Asta e tot!
Aici însă fac o paranteză: atât Vlad Mixich cât și Vlad Voiculescu sunt creștini practicanți, deci ar trebui să știe că păcatul originar rămâne și se transmite de la o generatie la alta. Acel pacat poate fi spălat doar prin botez. E o metaforă pe care mă așteptam să o înțeleagă.
O altă chestie periculoasă în toată discuția asta e normalizarea unui trecut sulfuros. Observ o tendință de a spune că ”toată lumea a avut părinți colaboratori” și ”să arunce piatra cel fără de păcat” așa cum remarcă și Ema Prișcă.
În cazul ăsta eu mă calific să arunc pietre. Și nu doar eu ci milioane de alți români care nu au avut niciodată în familie colaboratori.
Dar cumva în politică dacă arunci o piatră într-un partid ”de dreapta” dai peste legături dubioase. Tatăl lui Cioloș a lucrat la Miliție înainte de 90 iar Cioloș a fost unul dintre soldații care erau postați pe strada activistei anti-comuniste Doina Cornea. Tatăl lui Ludovic Orban a fost căpitan în cadrul Securității.
O parte din oamenii cei mai vizibili din USR și PLUS au la rândul lor chestii nu foarte ok (legal și/sau moral) prin trecutul lor.
Nu știu cum se face că dacă arunci o piatră în partidele astea care țipă ”ciuma roșie” și ”comuniștii” ai șanse mari să lovești un ”fost” ceva.
Vlad Voiculescu era într-o poziție bună să recunoască problema
De fapt asta e marea problemă în cazul lui Vlad Voiculescu. El se bucură de ceva timp de o reputație foarte bună și impresia mea e că ar fi avut acea reputație la fel de bună dacă ar fi ieșit după 2015 și ar fi spus: ”se pare că tatăl meu a fost colaborator al Securității”. O putea face după ce și-a încheiat mandatul de ministru tehnocrat. Își putea canaliza energia și discursul pe chestiile pe care lumea le percepea ca pozitive legate de persoana sa:
- rețeaua medicamentelor
- Magicamp
- chestiile făcute în guvernul tehnocrat – ca paranteză nu mă bag în discuția legată de mandatul său, dar lumea are o părere bună despre el.
Lumea îl apreciază enorm de mult pentru chestiile astea. A preferat însă discursul de tip PSD e plin de colaboratori ai Securității.
Ar mai fi și altceva?
Ar trebui notat că asta nu e prima oară când Vlad Voiculescu e acuzat că familia sa a avut legături cu Securitatea. Un profesor universitar și fost consilier PNL (Stamule) a acuzat în trecut că alți membrii ai familiei Voiculescu ar fi fost chiar membri ai Securității.
Dincolo de conspirații și ce poate / nu poate fi dovedit ce e clar e că Vlad Voiculescu are niște rude (îndepărtate, e adevărat) care apar prin aceleași locuri ca și Vlad Voiculescu. Cancan și Naționalul, două publicații tabloid scriau că unul din frații bunicului (Nicolae Voiculescu) a înființat Institutul Aspen, cel la care și Vlad Voiculescu a fost bursier și care, între altele ar fi ocupat ceva funcții prin industria farmaceutică. Vlad Voiculescu anunțase la momentul respectiv că va da în judecată acele publicații spunând că de fapt legătura de rudenie, deși există, e mult mai slabă. Prezența acelei persoane în boardul Institutului Aspen, spunea Vlad Voiculescu, nu are nici o legătură cu faptul că a primit bursă.
Trecând de trecutul îndepărtat al dânsului, s-a mai scris despre legăturile dintre Vlad Voiculescu și mai multe persoane din sistemul medical precum și companii din industria farmaceutică:
Anul trecut Pfizer a sponsorizat Magicamp cu 50 de mii de lei, iar Novartis cu aproximativ 108 mii de lei. Pentru sponsorizarile de anul acesta ale taberei nu exista date publice, dar din informatiile mele ele vin din partea Novartis, Pfizer si Himalaya. Trei firme de medicamente sponsorizeaza o asociatiei a ministrului Sanatatii?
Novartis sponsorizeaza Magicamp inca de la infiintare, deci o relatie solida, bazata probabil pe colegialitatea din cadrul Institutului Aspen dintre Vlad Voiculescu si Nicolae Voiculescu, nimeni altul decat fostul director general, vreme de 7 ani, al Novartis, un personaj foarte influent in sistemul sanitar, mereu in anturajul puterii, fie ca vorbim de dl Bazac, dl Banicioiu sau insusi dl Ponta.
Pe dl Nicolae Voiculescu il gasim si in Panama Papers.
Toate chestiile de mai sus sunt discutate și publicate prin presă. Nu le-am inventat eu. Dacă dl. Voiculescu a trecut prin scandalurile astea și a ieșit cu o imagine bună probabil va ieși ok și din acesta, nu?
Ce facem cu foștii colaboratori ai Securității?
Am avut un referendum inutil pentru ceva complet abstract cum ar fi ”definiția familiei”. Am mai avut un referendum pentru a interzice OUG-urile pe justiție și încă unul pentru a decide dacă vrem parlament bicameral sau unicameral. Astea sunt chestii incredibil de tehnice, dar cumva s-au transformat în referendumuri.
Nu am fost capabili în schimb să avem un referendum pe tema ”ce facem cu foștii colaboratori ai Securității?”. Îi mai vrem, nu îi mai vrem în structurile statului? Până și Traian Băsescu pare să fi fost colaborator al Securității deși decizia nu e definitivă.
Nu am avut niciodată o dezbatere la nivel național referitor la acești oameni care au colaborat cu Securitatea. Chestia asta e importantă pentru că acești colaboratori au avut parte de beneficii de pe urma colaborării. Au primit funcții, li s-a facilitat accesul în anumite instituții sau plecarea în afara țării și așa mai departe.
Au fost alte vremuri cu alte circumstance, înțeleg asta. Dar sunt n cazuri în care oamenii au fost abordați de Securitate și au refuzat colaborarea. Nu au fost bătuți pentru refuzul acela, nu au amenințați sau altceva din câte se pare. Au pierdut în schimb ocazia de a urca mai rapid pe scara socială. Dacă admitem că erau alte vremuri atunci trebuie să admitem și că acei colaboratori au avut parte de diverse beneficii.
Așadar ce facem cu colaboratorii Securității? Îi iertăm? Nu îi iertăm? Dacă îi iertăm pe colaboratorii Securității suntem ok cu beneficiile primite de ei? De care beneficii au beneficiat și copii lor.
Dacă îi iertăm pe cei care și-au turnat prietenii, colegii și rudele iertăm și fostele cadre PCR? Iertăm și corupții din anii 90?
Ce e mai nasol:
- să fi luat / dat șpagă pentru un contract?
- să fi turnat prietenii / rudele / colegii Securității?
- să fi fost cadru PCR?
Concluzii
Vlad Voiculescu e un nume care nu va dispărea din politică cel mai probabil. Iar treaba asta cu părintele colaborator al Securității e cu dedicație. Așa cum a stat la rece din Septembrie 2019 până în prezent mai putea sta ceva timp. Dar a fost scoasă de la naftalină acum. Și s-ar putea să fie mai bine pentru cariera politică a lui Voiculescu. Așa cum spuneam mai sus, dacă ieșea chestia asta în cazul în care ajungea candidat la Primăria București era mult mai grav pentru el.
În același timp evenimentul ăsta e un reminder pentru el: nu poți acuza PSD că sunt securiști și tu să ai unul în familie (și să știi de treaba asta).
Mi-ar plăcea ca asta să fie o lecție de smerenie pentru Voiculescu și să înțeleagă faptul că nu te poți pune pe o poziție morală superioară altora când ai scheleți în dulap. A făcut suficiente lucruri bune singur încât să poată merge pe alt discurs, nu unul ”anti”.
Dar în același timp scandalurile se cam țin lanț după el. Poate nu ar strica să renunțe la imaginea de puritate și neprihănit.
Problema este una structurala, anume ca “noile” chipuri din politica nu sunt mai breze decat cele vechi.
De aici si discursul politic axat pe puritate ideologica, moral/juridica si prea putin pe experienta probata cu rezultate cuantificabile.
Vlad Voiculescu a avut o ocazie unica sa iasa in fata si sa probeze ca stie/poate sa gestioneze un moment dificil si sa vina cu solutii.
Criza vaccinurilor pentru noi-nascuti din 2016 nu a fost gestionata decat ca imagine de PR, grupul de lucru la minister activ pe Fb si care punctual rezolva nevoile cetatenilor vocali.
Nimic rau in asta, dar nu am vazut nicio masura administrativa, macar deschiderea unei discutii referitor la specula cu medicamente, samd. In schimb multe lamentari referitor la mafia din “sistem”, ceva de genul Emil Constantinescu “am fost invins de sistem”… doar ca Emil a emis panseul dupa incheiere mandatului pe cand tanarul VV o facea din postura de ministru de resort.
In calitate de cetatean/votant incerc sa apreciez candidatii (prezidentiale, locale, samd) din perspectiva unui angajator, ce experienta are in domeniu, ce proiecte a dus pana la capat, ce rezultate a avut, samd… din pacate daca aplic logica asta nu prea ramane mare lucru de votat. Acuzatiile de plagiat sau coruptie, angajamentele de puritate si buna purtare nu tin loc de comtetenta administrativa, strategie manageriala si leadership
Au fost mai multe probleme in perioada aia si da, a fost reactiv de fiecare data. E greu de inteles cum un om cu background pe economie ajunge ministru al sanatatii. Dar pe de alta parte nu e nici primul, probabil nici ultimul care ajunge in functii inalte cu zero experienta.
Uite inca un exemplu: https://www.capital.ro/posta-romana-are-un-nou-director-cine-a-ocupat-postul-lui-mircea-tudosie.html
De la avocat junior in Ernst & Young si Deloitte la Director general al Postei Romane. E plina Romania de exemple din astea.
Claudiu Nasui cand urmeaza?
Pai de Claudiu Nasui se stiu legaturile familiale deja cu personaje si dosare ale anilor 90. Dar daca mai e ceva dubios prin trecutul sau ori al familiei sale probabil vor aparea daca si cand va avea sanse la o pozitie publica de top (ex: ministru de finante, ministru al economiei).
Tot folosesti termenul de securist pentru tatal lui VV cand cel corect este colaborator, informator sau peiorativul turnator. Sa mai spun inca odata ca prefer articolele tale care Nu sunt din sfera politica?! Ma mir ca nu ai scris deja si despre cei 2 candidati la CGMB de la USR…
Am folosit doar termenul de colaborator in ceea ce il priveste din ce imi dau seama. Unde anume am zis securist?
My bad. Apologies.
Nu te obliga nimeni sa citesti articolele politice. Era clar din titlu ca nu e un articol economic.
Ocazie cu care simt nevoia sa te si intreb: ce anume nu e in regula cu articolul?
Eu vreau sa citesc ce scrii tu sau Diana, dar fara suparare, nu din sfera politica. Si citesc tot, tot ce scrii. Sunt de acord in mare parte si cu articolul de azi despre VV. Dar prefer sa nu mai citesc asemenea articole pe un blog intitulat economie102.ro, esti foarte bun pe articole din domeniul economic, recenziile tale de carti m-au determinat sa caut si ca gasesc unele volume, imi plac si ratingurile la Cola. Este o preferinta (ca sa nu spun o rugaminte) personala. Este blogul tau si orice ar fi, voi continua sa-l citesc.
Un articol bun pe economie se scrie foarte greu. Lucrez la vreo 3 in paralel si raman de multe ori blocat pentru ca nu gasesc informatiile de care am nevoie pentru a putea sa imi fundamentez opiniile. Nu pot sa nu postez nimic timp de 2-3 saptamani cat imi ia cate un articol pentru ca nu ma mai citeste nimeni apoi.
Pentru a putea scrie un articol documentat cum trebuie pe economie si sa nu pierd mare parte din cititori e nevoie si de articole mai mici pe alte teme.
In plus publicul roman are memoria scurta. Un articol aparut la timp capteaza mult mai multi cititori decat unul unul aparut cu 2-3 saptamani intarziere cand publicul deja si-a mutat atentia in alta parte.
Din pacate nu sunt vreo celebritate online sa imi permit sa scriu cand am chef si lumea tot sa ma citeasca. E dificil si asa sa imi mentin cititorii, in conditiile in care algoritmii google si facebook favorizeaza site-urile mari, nu blogurile, de teama fake-news-urilor
Dar nu pe politica rogu-te. Toti suntem asi la politica si fotbal…
Ca sa citez din manualul de marxism-leninism: “politica este expresia concentrata a economicului”.
@Gabriel Politica la nivel macro e intr-adevar expresia concentrata a economicului. Din pacate tocmai de asta imi ies atat de bine previziunile politice.
Avem o tara mult mai misto decat meritam sa avem, in ce hal de oameni suntem. N-avem de ce ne plangem. Am vazut practic zilele astea pe net niste oameni, vezi-Doamne de principiu, care vor schimbare, o Romanie mai buna etc., intorcand pe cap absolut toate lucrurile contra carora lupta. Anti-comunstii convinsi cand era vorba de PSD s-au dovedit a fi foarte intelegatori cu Vladut, desi daca era vorba de unul gen Manda sau Ponta i s-ar fi cerut retragerea din politica. Mai presus de toate m-a scarbit insa cum incercau sa se convinga unii pe altii ca nu e chiar asa rau sa fi fost turnator pe vremea aia. Ca “ce mari avantaje o fi avut Voiculescu Sr.”. Pai mai mari decat aia care nu turnau si a caror viata era ingreunata de treaba asta. De departe cel mai gretos argument a fost ala ca “toti avem in familie macar un turnator”. Nu, nu toti avem turnatori in familie. Se putea trai si fara sa fi atat de mizerabil pe vremea aia si sa iti dai in gat prietenii si rudele. Mai greu, cu mai putini bani, cu o cariera estompata injust, fara dulciurile de care se bucura Vladut cand era mic, da’ se putea supravietui. Mi s-a intors stomacul pe dos sa vad ca la 30 de ani de la Revolutie “oamenii noi si curati” nu stiu cum sa mai spele securistii si puii de securisti, cu conditia evidenta sa fie “aia buni”. Sper ca incet-incet o sa iasa la suprafata si despre altii conexiunile astea si sper ca cei care apara cu niste jeguri de argumente asa ceva vor plati aroganta asta la urmatoarele alegeri.
Acum 30 de ani cand am vazut ca legea lustratiei nu va trece in Parlament am tras concluzia ca timpul le va rezolva pe toate, ca biologic activistii si securistii vor disparea din viata publica si lucrurile se vor indrepta natural.
Acum constat ca m-am inselat, problema nu este la X sau Y, Iliescu, Nastase, Mazilu ci este vorba de un sistem care se autogenereaza si se perpetueaza.
Politicieni care in 1989 abia terminau liceul sau erau in gimnaziu acum sunt vazuti ca oameni ai serviciilor, iar serviciile se pare ca sunt in tot si-n toate (mass-media, magistraturra, sanatate, politica) precum defunctul PCR.
Aici e o discutie mult mai ampla legata de rolul Serviciilor in Romania. Paradoxal Serviciile nu erau atat de puternice inainte de 90. Intr-adevar controlau parti ample din economie (partea orientata spre export) si supravegheau populatia, dar erau supuse unui control mult mai strict venind de pe partea politica.
CC-ul PCR-ului intelegea foarte bine cat de periculoase sunt serviciile pentru propria putere si le controla mult mai strict. Dupa 90 se pare ca lucrurile s-au schimbat fundamental, controlul Serviciilor fiind mai mult de forma.
E bizar sa vezi o tara ca Romania avand un numar de angajati in Servicii cat Spania + Germania laolalta.