Despre NFT, cryptomonede și lăutari

image_pdfimage_print

Ați auzit probabil de NFT și de niște sume uriașe legate de vânzarea lor. Ați încercat probabil să citiți articole care explică ce e un NFT: ați dat peste definiția acronimului (Non Fungible Tokens) și de acolo nimic nu a mai avut sens. În marea de cuvinte lungi era ceva despre niște linkuri, virtual wallets și alți termeni care nu prea par a avea sens.

Am încercat să citesc un articol de tip FAQ legat de NFT și în ciuda celor mai bune intenții ale autorului vorba aia: am intrat bou am ieșit vacă.

Pe de altă parte e din ce în ce mai multă lume care încearcă să îi convingă pe cei din jur să investească în crypto și NFT-uri, chestie care seamănă enervant de tare cu schemele MLM sau mai românescul Caritas.

Așa că m-am gândit că ar fi bine să scriu un articol despre NFT-uri, ce legătură au cu lumea crypto și dacă merită să vă băgați în așa ceva. L-am făcut în format FAQ, dar tura asta sper să înțeleagă lumea ceva din el.

Ce e un NFT?

Ce e acronimul NFT aveți mai sus, ce e un NFT e surprinzător de simplu: Un NFT e ca un act de proprietate electronic.

Un act de proprietate asupra ce?

Asupra unei chestii electronice, cum ar fi o poză, o postare pe twitter, un articol șamd. În principiu cam orice chestie care există pe internet poate fi vândută iar un NFT va demonstra că Gigel Ionescu e proprietarul acelui ceva. Fondatorul Twitter, Jack Dorsey, și-a vândut primul tweet postat vreodată pe rețeaua de socializare cu 2,9 milioane dolari ca NFT. Niște artă în format electronic s-a vândut și ea pe mulți bani, Kings of Leon își lansează un album și îl fac NFT, un tip din New York a vândut o bășină NFT, până și Delia și-a făcut NFT pentru melodii.

Stai un pic, dar pe internet poți să copiezi poze sau muzică

Da, poți dowloada o poză de câte ori vrei, dar doar unul poate fi proprietarul. Iar un NFT e practic un link spre registru electronic unde zice că Gigel Ionescu e proprietarul pozei respective.

De ce aș vrea să cumpăr o poză pe care o poate downloada oricine?

În principiu ca să te lauzi că e ta, alt motiv nu ai. Dar trebuie să îți spun că de cele mai multe ori nu cumperi și drepturile de proprietate intelectuală asupra acelei poze, album, tweet sau ce se vinde. Astea de regulă rămân la artistul inițial, tu doar primești dreptul de a folosi acel ceva și de a te lăuda că e al tău. Artiștii mari nu vând drepturile de proprietate intelectuală de obicei. Mai sunt și excepții bineînțeles, dar de regulă sunt neica nimeni.

Dar e stupid!

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a plătit 450 milioane dolari americani pentru a cumpăra Salvator Mundi al lui Leonardo da Vinci. Poți oricând să downloadezi un scan de rezoluție mare al tabloului și să îl printezi, la ce îți trebuie originalul?

Originalul e tablou, nu e electronic

Adevărat, dar poți ruga pe cineva să îți picteze o copie identică fără să plătești 450 de milioane. Nu e tot ca să le arăți prietenilor și dușmanilor ce șmecher ești? Cam așa e și cu NFT-urile astea: da, oricine poate downloada poza respectivă, dar numai tu ai un ”act de proprietate” care arată că e al tău.

Asta e tot?

În principiu da, NFT e un link spre un registru electronic care arată altora că un ceva electronic aparține unei anumite persoane. Acel registru electronic e blockchainul-ul pe care se bazează și cryptomonedele, de unde și afilierea crypto – NFT. Majoritatea NFT-urilor sunt legate de blockchainul Ethereum, o cryptomonedă care spre deosebire de bitcoin are partea de blockchain (registrul acela electronic) mult mai bine pusă la punct și prin urmare poate fi folosită la mai multe chestii. Cine e curios poate citi despre Bitcoin vs. Ethereum separat.

Și atunci de ce se agită atât de tare lumea? Cum se fac bani aici?

Știi cum se fac banii în lumea artei? Un pictor vinde un tablou către un colecționar când e tânăr. Pictorul devine celebru după ceva vreme așa că respectivul colecționar vinde tabloul pe un preț de 10, 20 sau 100 de ori mai mare. Cam așa e și aici: sunt unii care speră că vor cumpăra un NFT cu 100 și îl vor vinde cu 1.000.

Am văzut niște sume uriașe legate de vânzarea NFT-urilor

Aici e o schemă mișto: acei bani pe care îi vedeți asociați prețurilor respective nu sunt reali. NFT-urile nu se cumpără și se vând în monede fiat (dolari, euro sau ce mai vreți voi), ci în cryptomonede.

Dacă cineva plătește 40 de ethereum către altcineva pentru un NFT, atunci vor spune că acel ceva valorează aproape 100.000 de dolari (adică valoarea celor 40 de monede ethereum). Întrebarea e însă: ar plăti cineva 100.000 dolari adevărați pe acel NFT?

Aici revin la o mai veche problemă a cryptomonedelor și bitcoin în special: lipsa de lichiditate. Acum ceva vreme scriam despre cum vânzarea a 150 de bitcoini a dus la o scădere de 10% a monedei. Și știți părerea mea despre crypto: nu îi poți lipi de fruntea lăutarului, nu poți cumpără niște mici pe Dealul Negru sau de la Ciotoianu. Asta înseamnă că nu prea sunt bune de monede, deci valorile alea nu prea sunt reale din punctul meu de vedere.

De ce e atâta nebunie totuși?

De multe vreme cryptobroșii spun că monedele fiat se vor duce pe pix și cryptomonedele lor vor deveni mainstream, de vom ajunge toți să le folosim. Până acum chestia asta nu s-a întâmplat iar locurile unde poți plăti cu crypto sunt foarte foarte puține. Până și Elon Musk a renunțat la a accepta crypto pentru Tesla deși anunțase treaba asta cu mare fanfară.

Nimeni nu prea folosește bitcoin ca monedă, sau orice altă crypto monedă de altfel, toată lumea speră că se îmbogățește cu ele, dar baftă să te duci să îți iei o bere sau țigări de la magazin cu ele.
NFT-urile însă au reprezentat o primă oportunitate de a folosi cryptomonedele la ceva. De asta majoritatea NFT-urilor se cumpără și se vând în crypto, nu în monede reale. Poți așadar pentru prima dată să faci ceva cu monedele tale crypto, în afară de a te uita la ele cum cresc sau scad.

Deci pot să fac bani din asta?

Depinde cine ești: dacă ești Gigel care vrea să cumpere ieftin și să vândă scump aș zice că ai șanse mici să faci bani din asta. De ce? Pentru că trebuie să știi ce anume le place fanilor crypto, să cumperi unul și apoi să convingi pe altcineva că al tău NFT e cumva special.

Dacă ești o corporație lacomă de bani care caută noi modalități de a face bani de pe urma clienților, atunci NFT-urile sunt probabil pentru tine, doar că s-ar putea să dai chix grav.

Dar dacă sunt artist?

Dacă ești artist s-ar putea să poți face niște bani din treaba asta, dar trebuie să îți înțelegi publicul țintă: cryptobros lolbeltarieni care se umezesc la poze cu maimuțe plictisite. Nu glumesc, printre cele mai cunoscute și de succes NFT-uri sunt poze din categoria Bored Ape Yacht club, poze cu maimuțe cu o grimasă plictisită sau poze drăguțe cu pinguini.

Asta nu e artă…asta e…altceva?

E și asta artă, dar nu în sensul de high art sau fine art (sau cum se numește chestia aia de place la intelectuali). Cum ziceam mai sus, trebuie să îți înțelegi publicul: cryptobros lolbeltarieni care nu prea sunt umblați prin muzee de artă și a căror ultimă întâlnire cu arta a fost probabil în clasa a 8-a când se făcea desen sau când fãceau colecție și schimb de cartonașe cu pokemon. Crezi că fac mișto? fix asta sunt Bored Yacht Apes și Pudgy Penguins de mai sus: variațiuni pe temă pe formatul cartonașelor pokemon.

Cei mai mulți bani luați pe artă NFT i-a făcut până acum un artist pe nume Beeple, care face niște desene în format digital foarte mișto. Comparați însă arta lui de pe Behance cu chestiile care s-au vândut pe bani mulți.

Dacă ești artist și vrei să faci bani din NFT-uri ar fi bine să te faci prieteni cu niște fani crypto. Deși lumea lor (în Vest cel puțin) e cel puțin dubioasă.

Nu strică de asemenea să ajungi și viral pe internet. Atunci te poți gândi la a transforma arta ta în NFT și să vinzi versiunea digitală. Ca artist necunoscut publicului crypto nu prea ai șanse momentan să faci mare lucru dacă te bagi pe NFT.

Uite, de exemplu poza de cover a paginii de Facebook Utopia s-ar preta la un NFT: e virală, e ușor de recunoscut și un crypto fan s-ar lăuda că e a lui dacă ar putea.

Probabil desenele lui Vasile de la Utopia Balcanică ar merge de NFT-uri.

Altfel nu știu, nu prea am idei, dar puteți arunca o privire la ce se vinde pe Opensea.

Oricine poate vinde și cumpăra NFT?

În principiu da, oricine poate face asta, nu prea stă nimeni să verifice cine ești și care e treaba cu tine. Lucrul ăsta e bun pentru încurajarea adoptării și răspândirii tehnologiei blockchain și a crypto, pe de altă parte însă e și foarte multă fraudă.

Fraudă?

Da, fraudă. Gigel se gândește să facă niște bani așa că ia o poză a unui artist de pe internet și o vinde ca și când ar fi a lui. Locurile unde se vând și cumpără NFT-uri nu prea verifică dacă persoanele care vând dețin drepturi de autor pentru ce se vinde acolo. Rezultatul e că mulți artiști se trezesc cu chestiile lor vândute sau listate pe tot felul de site-uri. Iar site-urilor astea nu prea le pasă cã se furã decât dacă iese cu scandal.

Pe lângă asta securitatea portofelelor unde e ținut linkul cu NFT (adică adresa în blockchain unde scrie că acel ceva e al tău) e destul de proastă deci multă lume se trezește că a cumpărat ceva și apoi dispare.

Am auzit că NFT-urile sunt viitorul artei

Posibil să fie adevărat, habar nu am, lumea artei ține mai puțin de economie și mai mult de tendințe culturale. Așa cum toată lumea zice că o să petrecem timp în Metavers, e posibil să se împământenească ideea asta că arta online prin NFT e ceea ce trebuie. Blockchain-ul Ethereum e configurat să poată fi folosit pentru contracte în format electronic, deci o vânzare cumpărare înregistrată în blockchain nu e ceva neobișnuit.

Are vreo utilitate anume să fie contractul de vânzare – cumpărare în blockchain? Eu unul nu văd niciuna pentru marea majoritate a situaților, mai ales unde nu vrei să atragi atenția. E posibil însă ca în unele situații transparența dată de blockchain să fie ceva de dorit. Nu îmi vine în cap nicio situație în afară de lăudat că o poză faimoasă de pe internet e a lui Gigel.

Pe de altă parte e o foame mare în capitalismul actual de noi piețe noi și locuri care să genereze profituri mari, motiv pentru care există deja fonduri de investiții și jucători cu mulți bani în lumea artei care trag tare de ideea de NFT. Am să scriu poate un articol separat despre asta, dar există tendința de a împinge ideea că inclusiv hobby-urile sau arta trebuie să genereze profit. Gen tipul ăsta:

Jos van Basten, a 35-year-old Netherlands-based investor, says he bought into Millennials, not because of the blockchain features but because it offers a way into art collecting that bypasses an intimidating world. “I always thought I should diversify my portfolio and invest in art, but I never got to it,” says van Basten, an actuary. (sursă)

Articolul de la Financial Times de unde am luat citatul de mai sus e plin de exemple de oameni care vorbesc despre cum ei sunt investitori în artă. Vorbim de Financial Times, un ziar economic, e normal să vorbească despre investiții, dar toată ideea din spatele noii lumi a artei online pare să fie faptul că oamenii cumpără și vând artă pentru bani, ca o investiție.

Fix oamenii ăștia spun că viitorul artei sunt NFT-urile. Și e posibil ca odată cu pătrunderea digitalului din ce în ce mai mult în viața noastră tranzacțiile înregistrate în blockchain cu NFT să devină regula. Copiii sau nepoții noștri ar putea considera că a cumpăra o memă de la un artist via NFT e o chestie ok.

Dar asta nu înseamnă că lumea va face face bani vânzând poze cu maimuțe neapărat ci doar că se va schimba tehnologia pe baza căreia lumea artei vinde și cumpără.

Am auzit că NFT-urile pot ajuta artiștii financiar

Aici e o chestie de perspectivă bănuiesc. Dacă vrei să susții un artist de care îți place de regulă donezi prin site-uri de genul Patreon. Sunt mulți artiști care primesc donații sau pun paywall-uri prin Patreon. Sau pentru creatorii de conținut erotic sau porno există Onlyfans. Există deci modalități de a finanța tinerii artiști, dar le lipsește o chestie pe care NFT-urile o au: dreptul de a te lăuda.

Dacă aș avea fani hardcore ai blogului aș putea să fac un NFT pentru câte un articol și să îl vând. Sau meme-urile alea dubioase de la finalul articolului, aș putea să le trag un NFT și să le vând. Dați 10 lei acum pe o memă și când o să ajung dictator al României o să valoreze o gălăgie de bani. Dan Diaconescu folosește NFT-uri pentru a finanța o emisiune cică, deci trebuie să meargă.

Sau poate mai bine vă dau un exemplu mai frumos: ești muzician(ă) și faci bani din concerte să zicem. Îți mai faci și un Patreon pentru a primi donații de la oameni sau pentru ca fanii tăi să aibă acces la melodiile tale înainte de a le da pe Youtube. Pe lângă asta poți să faci un NFT pentru o melodie a ta și să îl pui la licitație. Cine vrea să te ajute financiar poate licita și cumpăra acel NFT, adică dreptul de a se lăuda că e melodia lui și că te-a sprijinit financiar ”sponsorizând” acea melodie în particular. Nu e musai să îi dai și drepturi de autor ci doar posibilitatea de a se lăuda la prieteni pe internet că e a lui.

Nu mă pot abține să nu fac o paralelă aici: Exemplul de mai sus e ca atunci când îi dai bani lăutarului pentru o dedicație. Melodia e a lui, dar e dedicată ție pentru că i-ai dat niște bani. Ăla e NFT-ul, o dedicație online de la artist.

Și ca să continuăm în aceeași manieră Florin Salam e probabil muzicianul din România care ar transforma rapid orice melodie în NFT și ar avea un succes nebun…că e doar Salam (ha ha, ați prins gluma?). Fără glumă, dacă Salam ar face NFT din melodia asta ar fi bătaie mare și ar putea ajunge probabil cel mai scump NFT din România:

Băi serios, noi românii foloseam NFT-uri offline de ani buni de zile ori de câte ori dădeam bani la lăutari sau la DJ pentru o dedicație. Niște băieți au digitalizat dedicația.

Tu ai scris articolul ăsta lung doar ca să poți face comparația cu lăutarii?

Adică mi-am pierdut ore întregi citind articole complicate, apoi alte ore ca să scriu chestia asta doar că să vă demonstrez că NFT-urile sunt dedicații pentru lăutari, dar offline? Par eu genul de om care ar face asta?

P.S: ANAF are ghid pentru impozitarea veniturilor din NFT-uri, dacă vreunul din voi a obținut sau va obține venituri din așa ceva.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *