12 miliarde RON impactul impozitului pe gospodărie

image_pdfimage_print

Pe scurt lucrurile stau cam așa:

  • Din puținele declarațiile din presă și câteva cifre aruncate aiurea rezultă un impact bugetar de 12 miliarde RON (44% din veniturile din 2016).
  • ANAF nu poate să se ocupe de chestia asta deci se vor ocupa consultanții. Doar că nu avem 35.000 de consultanți în România.
  • Vom avea deduceri.

Varianta mai lungă ar fi următoarea și se bazează pe declarațiile făcute la Sinteza zilei

Impactul bugetar e uriaș

Impozitul va fi de 0% pentru venituri sub 2.000 RON sau 10% dacă depășesc valoarea asta și se va aplica asupra veniturilor gospodăriei. Gospodăria nu e definită, dar probabil va fi orientată în jurul familiei tradiționale, aia constituită din soț și soție. Două persoane care sunt impozitate în prezent cu 16% vor fi impozitate la comun cu 10%.

Două persoane care câștigă minimul pe economie (1.450 RON), în prezent, plătesc impozit pe venit de 292 RON (146 RON x 2 persoane). Nu e clar cum se va calcula noul impozit, dar dacă nu se va schimba nimic în legislație, se va impozita cu 10% diferența între 2.900 RON și 2.000 RON. Ar rezulta un impozit de 72 RON. Statul pierde 220 RON.

Asta va duce la o scădere drastică a veniturilor la buget pentru că 40% dintre salariații români (2,4 milioane de salariați) câștigau minimul pe economie în 2015. Hai să presupunem că toți cei 2,4 milioane sunt căsătoriți. Asta înseamnă 220 RON x 1,2 milioane gospodării. Într-un an bugetul ar pierde 3,2 miliarde RON doar de la gospodăriile care câștigă salariul minim.

Salariul mediu brut era în decembrie 2016 de 3.257 RON. În prezent două persoane care câștigă salarium mediu pe economie plătesc 870 RON impozit pe profit (435 RON x 2 persoane). După noul sistem acea gospodărie ar plăti 377 RON impozit, rezultând o pierdere pentru bugetul de stat de 493 RON pe gospodărie. Sunt 5,45 milioane de salariați, din care 2,4 milioane câștigă minimul pe economie. Rămân 3 milioane de salariați, adică aproximativ 1,5 milioane de gospodării. 493 RON x 1,5 milioane înseamnă 8,8 miliarde RON într-un an.

Adăugând cele 3,2 miliarde de mai sus obținem un total de 12 miliarde RON pierduți de buget prin aplicarea noului impozit. În 2016 încasările la bugetul de stat din impozit pe venit au fost de 27,7 miliar RON. Ar rezulta o diminuare a încasărilor cu 44% și asta fără să țin cont de deduceri.

Atenție însă, calculele mele se bazează pe ipoteza că impozitul pe gospodărie se va calcula la fel ca impozitul pe venit. Și pentru că nu am acces la cifre exacte am folosit doar salariul minim și salariul mediu în calculele mele.

Vom avea deduceri pe bază de bon fiscal

Pe scurt se va acorda deducere pentru copii: 1.600 RON / an / copil pentru familii cu venituri sub 5.000 RON, 1.200 RON / copil / an pentru familii cu venituri între 5.000 RON și 8.000 RON și nimic pentru cei peste 8.000 RON (chiaburii dracu).

Aici nu zic nimic de rău, pentru că mi se pare ok. Și nu am nimic împotriva deducerii pe bază de bon fiscal, e perfect rezonabil pentru că va încuraja pe oricine să ceară bonuri.

ANAF nu are capacitatea de a administra acest impozit

Spun chestia asta ori de câte ori apare câte o discuție despre taxe noi: ANAF nu mai face față unor alte impozite și taxe noi. Nu au angajați suficienți, nu au servere suficiente, dar toate guvernele vor bani mai mulți. PSD știe chestia asta așa că a venit cu propunerea ca impozitul să fie administrat de consultanți fiscali. S-a vehiculat numărul de 35.000 de consultanți fiscali necesari. Doar că…nu sunt 35.000 de consultanți fiscali în România. În momentul de față Camera Consultanților Fiscali numără exact 4.121 membrii activi. Nu se știe de unde vor veni restul de 31.000 de oameni, poate de la Fisc, deși asta ar paraliza activitatea ANAF de tot. Aaa…și apropo, mulți dintre acei consultanți fiscali nu vor avea chef să lucreze pentru statul român care de multe ori uită să plătească.

Cea mai mare aberație e însă asta:

Acest consultant fiscal va plati si impozitele in numele acelei gospodarii, asa ca se vor reduce costurile

Consultantul fiscal nu va plăti niciodată impozitele. Nimeni nu vrea să fie făcut răspunzător pentru plata altora. De ce și-ar asuma un consultant o plată pentru o familie pe care nu o cunoaște. Dacă familia nu are bani să plătească atunci ce se întâmplă? Plătește consultantul și rămâne să își recupereze datoria de la contribuabil? NIMENI nu va accepta să facă asta. Oamenii care au propus chestia asta nu au nici cea mai vagă idee cum funcționează taxele!

La final niște sfaturi:

  1. Feteleor, dacă sunteți singure și cu carieră, căutați pe unul sărac, dar cu deducere mare.
  2. Băieți, dragobetele sărută fetele…care diminuează impozitul de plată. Abia acum înțeleg de ce toți ăia din telenovele își luau cameriste sărace de nevastă.
  3. Faceți copii / adoptați copii / cumpărați copii dacă vreți deduceri mari. Acum înțeleg de ce Angelina adopta câte un plod după fiecare film.

Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *