Despre eliminarea scutirilor și creșteri de taxe – varianta PSD / PNL 2023

image_pdfimage_print

Se pare că a venit nota de plată într-un final, după ani buni de deficit nesustenabil a venit momentul când trebuie strânsă cureaua, vorba lu nenea ăla prim-ministru din anii 90.

USL 2.0 a anunțat niște măsuri de economisire și înțeleg că s-a scăpat pe surse și un document care vizează creșteri de taxe. Treaba asta cu scăpatul documentului e veche și e folosită pentru a testa opinia publică și apoi a spune ”aaa, nu e a noastră, noi de fapt avem altceva în plan” dacă lucrurile nu ies bine.

În mare parte nu sunt chestii noi sau extraordinare, dar e uimitor să vezi români cu bani care vor o țară mai bună plângând ce nedreaptă e viața și cum vor emigra ei.

Pe rând:

Micro întreprinderi

Asta e chestia care aparent doare cel mai tare pe micii ”antreprenori”, mulți dintre ei influenceri prin media. Tipul ăsta pare tare supărat de exemplu.

Pe lângă asta mare deranj și în lumea programatorilor care vor trebui să plătească fie impozitul ăla de 10% fie, fie ceva impozite dacă erau pe micro întreprindere. E un tip pe Reddit care mai are un pic și plânge că de ce o să fie impozitat, că nu e corect. Ca o paranteză, ce omite să spună e că nici măcar nu lucrează pe salariu ci pe micro întreprindere. Iar în calculele alea mizerabile ale lui include TVA-ul pe care îl facturează către firma unde lucrează și despre care nu spune (sau nu știe) că nu e un cost pentru el (ca alte taxe) ci o taxă plătită de consumatorul final, nu de el.

Pare că multă lume e pe micro și orice fel de ajustare a impozitului acolo duce la durere mare.

E enorm de multă ipocrizie în România și nu pot să nu observ că oamenii sunt pe sistem:

  • Să se facă spitale, parcări, autostrăzi și alte minuni. Cine să plătească? Păi guvernul din taxe și impozite. Ale cui? Nu ale mele.
  • Guvernul să facă ceva cu corupția înainte să mă taxeze în plus – ce dacă și alte țări au corupție, acolo e altfel oricum.
  • Să crească taxele, dar nu la mine, eu plătesc destul și așa, uite aici un calcul prost pentru că sunt incapabil să înțeleg noțiuni de bază de economie sau taxare
  • Emigrez în Vest dacă îmi cresc taxele. Chiar vă rog să emigrați în Vest și să plătiți 30-40% impozit pe venit.

Nu e nimic sau surprinzător, e așa de ani de zile. Ce e surprinzător e că aceiași oameni se plâng de mai bine de 10 ani că le e greu să plătească. Guvernul are nevoie de bani și jumulește cât poate de la salariați. Momentan nu prea poate să jumulească mai mult așa că a trecut la micro. Pe micro tot e mai bine decât pe salariu așa că toți cei care se plâng de creșterea impozitului vor face fix pix nimic.

Eliminarea scutirilor de la programatori și alte categorii

Asta e o chestie care trebuia să se întâmple de niște ani buni de zile. Am explicat acum mulți ani de ce scutirea pentru programatori trebuia eliminată, nu mai repet. A mai fost o discuție similară și pe vremea lui Orban. Am explicat de asemenea și ce s-ar întâmpla și ce nu s-ar întâmpla odată cu eliminarea scutirii.

TL:DR nu vine nici apocalipsa, nici nu vor pleca în străinătate prea mulți, nici firmele străine nu se vor reloca din cauza asta (se pot reloca din alte cauze, cum ar fi faptul că le e foarte greu să recruteze în România).

Și pentru că nu e vorba doar de programatori, vă las și cu un articol în care explic că scutirile sunt o boală grea a politicii românești.

Cine e de vină?

În toată discuția asta cu ce nasol e că vor crește taxele și elimina scutirile se aruncă cu rahat în PSD și Ciolacu. Ce se discută foarte puțin spre deloc sunt motivele pentru care sunt necesare măsurile astea.

Haideți să vă reamintesc eu:

  1. Ne-am angajat prin PNRR că vom face mare parte din treburile astea. Dacă vrem să pupăm bani de la UE atunci trebuie să eliminăm scutirile și excepțiile plus ceva ordine prin finanțele publice. Acum întrebare de 1 milion de lei: cine a negociat și agreat PNRR? Oare domnul Ghinea ce părere are despre creșterile de taxe și impozite? Lol, păi e desfrâu PSD pe banii publici, nu știați?. Nimic despre faptul că dl. Ghinea era negociator șef al PNRR în vremea când erau la guvernare PNL. Nu e vreun mare secret că ceea ce vedeți acum face parte din chestiile anunțate în PNRR, am și scris despre ele la momentul respectiv. Apropo, pe cine au votat preponderent programatorii? Aha, bravo!
  2. Inabilitatea de a lua măsuri de către PSD – PSD e de ceva timp la guvernare. Ar fi avut timp până acum să miște una alta și să potolească lucrurile astfel încât să nu se ajungă la măsuri drastice. Au preferat să nu miște mare lucru, să aștepte să se facă situația nasoală și abia apoi să intervină. Nici asta nu e neapărat o surpriză, din punct de vedere politic nimeni nu vrea să crească taxele când economia crește deși fix atunci e momentul potrivit pentru orice ajustare fiscală. De ce? Pentru că dacă se lasă cu concedieri au oamenii unde să se ducă să își caute de muncă. Dacă în schimb crești taxele când economia are probleme atunci orice creștere de taxe va face situația și mai rea. Asta e o treabă care se învață la ASE în anul 1, e o chestie de bază, dar politicienii nu vor să își bată capul, pentru ei e mai simplu să spună: trebuie să creștem taxele pentru că nu mai sunt bani.
  3. Haosul din pandemie. Al doilea motiv pentru care se întâmplă chestia asta e haosul financiar bugetar din perioada pandemiei când au zburat bani peste tot, mai puțin la populație. Scriam în octombrie 2022:

Nu sunt și nu am fost niciodată un deficit hawk adică genul ăla de oameni care cer excesiv de multă prudență fiscală. Însă România a făcut niște greșeli mari în pandemie din punct de vedere al finanțelor publice, iar deficitul nu s-a dus în economia țării ci în buzunare private. Am scris de exemplu despre cât de neinspirată a fost decizia de a lăsa pe toată lumea să nu își plătească impozitele, despre haosul creat de comunicatele de pe Facebook ale lui Cîțu, dar care nu aveau corespondent în lege, despre măsurile politice luate de guvernul liberal în pandemie și despre abordarea complet superficială când vine vorba de evaziune fiscal.
Nota de plată pentru toate bâlbele astea se vede în deficitul pe 2020:

  • Pe de o parte România a avut un deficit de 9,79% din PIB
  • Pe de altă parte însă FMI zice că România a alocat doar 3% din PIB ca stimulent pentru ca economia să își revină după șocul coronavirusului.

E nasoală treaba?

Sincer cred că lucrurile sunt mai rele decât par la prima vedere. De ce? Pentru că între măsurile de pe listă sunt și chestii care vor avea un impact relativ redus, dar au potențial să facă pagube. De exemplu crește TVA-ul de la 5% la 9% la manuale școlare, intrări la muzee, grădini zoologice etc, TVA la locuințe noi și terenul aferent, lemn de foc, panouri solare și multe altele.

Nu crește cota standard de 19% pentru că asta chiar ar fi o măsură de disperare, dar creșterile de mai sus nu sunt nemaipomenite. Cota super redusă de 5% era menită să ajute populație și unele sectoare pentru că acele bunuri și servicii erau considerate sociale. Dacă te uiți la TVA la astea e cam nasol.

Impresia mea e că lucrurile nu merg în direcția potrivită și trebuie făcut ceva. Problema e că nu prea e spațiu de manevră, mai ales în absența unor măsuri zdravene (creșterea cotei standard de TVA, creșterea cotei de impozit pe profit sau impozit pe venit).

Iar alegerile nu sunt foarte departe nici ele, vine repede 2024 când avem toate alegerile posibile (locale, europene, parlamentare și prezidențiale). E cam nasol să tai cheltuieli și să crești impozite atunci. Dar dacă nu faci asta în an electoral, trebuie să o faci înainte și suntem deja în august 2023! E posibil să se rostogolească problema până după alegeri,dar cu condiția să nu fie treaba prea rea. Cu cât se amână mai mult cu atât vor fi mai nasoale ajustările fiscale ulterioare.

Ce nu se prea discută prin presă

Prin presă se tânguie ”antreprenorii” că e nasol, dar planul guvernului e un pic mai nasol prin alte părți. Una din ele e ”ajustorul fiscal” (am scris corect), o dubioșenie fiscală pe care guvernul vrea să o introducă pentru a strânge mai mulți bani la buget de la firme.

Puteți citi despre el în draftul acela scurs în presă, dar varianta foarte pe scurt e că Guvernul vrea impozitarea cheltuielilor cu redevențe, cheltuieli de management, drepturi de proprietate intelectuală cu persoanele afiliate (adică din același grup de firme). De ce?

Astfel de cheltuieli sunt de multe ori fictive și sunt folosite de unele firme pentru a scădea impozitul pe profit plătit în România. E o chestie practicată în special de unele firmele străine.

Pe de altă parte sunt firme străine unde astfel de cheltuieli sunt justificate.

În loc să trimită fiscul în control și să îi ardă pe cei cu cheltuieli fictive Guvernul a zis că mai bine îi arde pe toți și gata. Asta e dacă vreți felul Guvernului de a recunoaște că e incapabil să țină sub control situația și că nu știe, nu poate sau nu vrea (sau toate trei) să facă ceva în privința acestor cheltuieli așa că mai bine îi tratează pe toți ca pe hoți.

E o chestie care arată că ANAF e cam degeaba când vine vorba de a controla și colecta taxe acolo unde lucrurile nu sunt foarte simple.

Separat, nu am văzut mari discuții despre impozitarea caselor alea scumpe și nu știu exact ce înseamnă asta sincer. Nu se supără nimeni? Sau mai bine se scoate pe șestache și mai bine ciocu mic acum?

Ce se întâmplă în continuare?

Păi cum ziceam mai sus, s-a dat pe surse pentru a se lua pulsul societății. O parte din propuneri vor fi eliminate, altele vor fi îndulcite, unle vor rămâne. Se vor face niște calcule politice și se vor lua decizii în baza unor factori despre care nu știm nimic, complet netransparent, dar așa se fac lucrurile de ani buni de zile.

Una peste alta nu sunt foarte optimist în privința lucrurilor pentru că sunt o serie de probleme în economia României care trebuie reparate. Nu știu dacă actualul Guvern știe și vrea să facă ceva în privința lor. Cum vor împinge modificările astea ne va spune mai multe despre planurile lor.

Spune și altora

6 Comments

  1. In principiu situatia pe care tu o descri si realitatea din teren pe care o mai vad la unii si la altii este ca lucrurile sunt nasoale, asta cel putin asa o inteleg. Insa cam nimeni nu priveste de ce suntem aici si cam cum ajuns aici. Pe de o parte este zona fiscalitatii si a exceptiilor pe care deja nimeni nu le mai intelege ori accepta. Pe cealalta parte trebuie spus ca proiectul de buget a fost supra-estimat si acceptat de parlament, asta desi au fost niste voci(chiar si de prin ANAF) care au spus ca nu prea se poate sustine acel buget. Nu mai vorbesc de cresterile de dobanzi si mai ales de noile realitati din piata.
    In tot acest timp discutiile despre tot ce inseamna economie nu au prins la public, pentru ca in fond lucrurile pareau ca se misca intr-o zona buna. Desi inca de la inceputul anului au existat niste voci care au spus ca o crestere de taxe si impozite o sa existe in orizontul urmatoarelor 12-24 de luni. Sunt fix oamenii din zona de audit si consultanta care au spus asta, dar intr-un mod neasumat ci mai mult la nivel de powerpoint. Deci pe undeva era ceva previzibil ca anumite mariri si cresteri de taxe o sa se intample. Si atunci vine intrebarea de ce toata lumea a dat in clocot?
    Aici intervin extrem de multe lucruri. Insa perceptia publica unanima este ca statul o sa mute povara pe mediul privat, in timp ce o sa se mimeze anumite reforme ca sa se vada ca mediul privat nu este singur. La criza din 2010 lucrurile au fost oarecum similare, doar ca s-a intamplat si ceva in zona statului(taieri de pensii si salarii, niste comasari, inchideri de institutii). Acum se vorbeste despre eliminarea unor posturi care nu erau ocupate si care nici nu ar fi fost bugetate, in zona aparatului de stat. In tot acest timp in zona mediului privat s-a discutat despre potentiale cresteri de taxe/impozite plus eliminarea unor privilegii. Pur si simplu toata treaba asta devine o lupta de clasa si in fond oamenii au tot dreptul sa fie nervosi. Bineinteles unii ajung sa fie si ipocriti, dar e o alta discutie.
    Revenind la masurile propuse de guvern, lucrurile sunt foarte simple. Nimeni nu are o problema sa plateasca impozite si taxe mari, daca acestea se vad undeva. Ori perceptia publica generala este ca Romania este un stat esuat, iar evenimentele de ultimii ani vin sa intareasca aceasta afirmatie. Asa ca de ce sa platesti mai mult pentru ceva de proasta calitate? Aceste intrebari si dileme sunt in mintile multora, unii sunt vocali, altii silentiosi isi vor face planuri de salvare individuala.
    Nu am ce sa spun in incheiere, pentru ca sunt de parere ca pietele financiare vor lua decizii in locul nostru. Atata timp cat nimeni nu vrea sa-si asume anumite masuri nepopulare in toate planurile, o sa vina cineva sa ia acea decizie in locul nostru, ca e FMI sau altcineva nici nu mai conteaza. Dar imi este din ce in ce mai clar, ca extremismul o sa infloreasca in urmatoarea perioada fie ca ne place, fie ca nu.

    1. Cam toata lumea stia ca va veni momentul cand va trebui sa alegem intre banii aia din PNRR si reformele agreate de USR / PNL cu Comisia Europeana. Ori asa ori asa. Dar cam toata lumea a sperat ca poate se mai schimba ceva, poate ies de la guvernare, poate dau vina pe altcineva samd.

      Problema nu sunt modificarile astea, unele din ele sunt bune, cum am tot scris si eu de prin 2017 incoace. Problema e ca sunt facute cand economia nu o duce nemaipomenit, practic in loc sa ajute loveste. Pe de alta parte cand lucrurile mergeau bine guvernul arunca cu bani in HORECA si alte categorii de “antreprenori”.

      Legat de nimeni nu are probleme cu platitul taxelor, ba majoritatea au o problema cu asta, chiar si acolo unde la nivel declarativ vor o tara ca afara. Nu ai cum sa ai servicii publice bune pe bani putini iar in momentul de fata educatia si sanatatea de exemplu sunt subfinantate. Ambele domenii sunt parazitate, o consecinta fireasca a neglijarii lor. Din pacate nu poti atrage oameni buni si face schimbari fara sa investesti in ele. Mai intai trebuie sa vina bani, apoi faci curatenie, din pacate invers nu merge.

      Vom vedea cat vrea sa isi asume PSD din treaba asta, am o banuiala ca o sa impinga problema spre 2025, dupa alegeri.

      1. In primul rand suntem amandoi de acord ca gradul de ipocrizie in ambele parti(privat,bugetar) exista de ceva vreme. Mai mult felul in care a jucat povestea statul roman a fost fix pe ideea iti dau cand nu ai nevoie, dar iti voi lua cand fix tu ai nevoie. Asta nu stiu unde s-o incadrez, dar este fix politica economica statului roman de prin 90 incoace. Nu vreau sa intru in discutii sterile, dar istoric Romania a aplicat masuri pro-ciclice economic desi nu este recomandat asta. Indirect suntem aici pentru ca nimeni de prin 90 incoace nu prea si-a asumat chestii nepopulare, dar care sa poata face diferenta pe termen lung. Mai mult exista o perceptie in societate, cum ca politicianul X sau Y a marit pensia/salariul din buzunarul propriu, recomand acest exercitiu cu oamenii care l-au prins in plina forma pe Iliescu.
        Revenind la tot ce inseamna taxe si impozite platite de cetatean, problema sta foarte simplist. Oricine cu o minima viziune realizeaza ca tot ce inseamna serviciu public este de o slaba calitate. Incepand de la faptul ca aplicarea legii este facultativa, culminand cu faptul ca trebuie sa vina cu medicamente/pansamente daca are norocul sa ajunga in spital ori scoala romaneasca nu scoate cele mai ascutite creioane din penar. In acelasi timp orice om cu o minima decenta realizeaza ca aproximativ 45% din venituri merg la stat pentru a putea oferi servicii publice. Desigur sunt unii care vor putea ocoli aceste portite, dar nu este la indemana oricaruia, recte riscurile sunt mai mari desi pana acum nu a fost ceva nasol care sa se intample.
        Ei bine cam pe aici incep lucrurile sa nu mai faca sens. Pentru ca cine era prost si muncea pe CIM si declara toata suma, taxele si impozite platite se apropiau de nivelul celor din Vest(cel putin la nivel procentual), iar talentatii se optimizau. Ori romanii nu sunt deranjati de un cost prea mare al unei chestii, dar sunt extrem deranajati cand platesc un pret de Ferrari si primesc un Olticit Club. Asta este motivul pentru care efervescenta sociala e la cotele actuale. Bineinteles este si o lipsa mare de incredere in stat si institutii, dar e alta poveste si discutie.
        PSD sau oricine va fi la butoane o sa aplice o strategie care va face sens in acel moment. Ceea ce absolut toti oamenii care sunt acum la butoane isi doresc, este amanarea deciziilor nepopulare pana prin 2025. Ori asta e o sabie cu doua taisuri pentru toti.

  2. Nu sunt dese momentele cand sunt 100% de acord cu tine, dar asta e unul dintre ele. Pute a ipocrizie crancena pe la noi, mai ales in zona micului afacerist. Cand PSD a incercat sa creasca taxele pt corporatii, au sarit toti de cur in sus sa nu ii deranjeze ca pleaca. Desi Romania e paradis fiscal in UE, cum maraie un pic aia care fac profituri colosale aici pe care in Vest nu le fac in 3-4 ani, cum ne umezim toti. Pai daca de la aia nu se poate sa ia ca “pleaca”, de la salariati nu mai ai ce dracu’ sa iei ca sunt cele mai mari taxe pe venit din UE, de unde sa ia? Apoi se baga marota “da, dar daca ar renunta la pensii speciale”. Ok, guvernul clar taraganeaza treaba cu pensiile speciale, desi nu stiu unde crede ca poate sa o duca. Daca nu renunta la ele, la cata furie s-a acumulat pe subiect, AUR castiga viitoarele alegeri parlamentare. Dar sa zicem ca la un moment dat dispar. Vor inceta astia care urla ca din gura de sarpe ca inchid tot maine sa mai tipe daca le cresc astia vreun pic taxele? Nu, sa nu fim ipocriti.

    Apoi chit ca ia muie din toate unghiurile, PSD e infinit mai responsabil fiscal decat PNL care efectiv a aruncat cu bani din elicopter, culmea, pe tura “libertarianului” Citu. Nu pot sa uit cum il certa Citu pe Teodorovici cand era la Finante ca “amaneteaza viitorul copiilor nostri”, toti ii suflau in fund pe facebook, apoi asta s-a imprumutat de vreo 20 de ori mai mult decat ala si aceiasi oameni n-au avut nimic de zis, chit ca sarlatanul a stat premier un an si daca nu venea razboiul in Ucraina si nu il zburau americanii sa il puna pe prietenul lor in locul lui, era premier si azi. Chiar atata nesimtire sa avem?

    Daca romanii ar fi asa cinstiti cum se dau, in mod normal PNL si USR n-ar prinde Parlamentul in 2024. Guvernarea lor a fost o catastrofa absoluta pt care platim si vom plati multi ani de acum inainte. Dar ipocrizia e trasatura de baza la noi si ma astept ca pana la alegeri ambele partide sa creasca. PSD se va eroda prin masurile pe care le ia, iar AUR va primi tratamentul Trump/Meloni/PiS/Orban etc. Singura problema e ca deja nu mai merge galusca asta. Si din ce sesizez, AUR a inceput sa atraga oameni pe langa partid, a lucrat mult pe imagine, e un contrast vizibil intre adunatura de mediocri de acum cativa ani si ce au construit pana acum si deja lumea nu se mai sperie de ei. Buba ramane ca Simion e un personaj limitat, intelege Internetul, dar asta nu e destul, ai nevoie de un lider serios de partid, nu de un baiat care vine din peluza.

    1. Inca nu imi dau seama care e faza cu Simion, partidul in sine face multe chestii destepte si puncteaza foarte bine cam pe toate temele relevante. Simion pare baiat de galerie cum zici si tu, smecheras si cu priza la o parte din public, dar intrebarea e daca el e cu ideile acolo sau altceva. Daca e el atunci sunt impresionat, poate fi urmatorul Basescu.
      Ma astept ca o guvernare AUR sau Simion presedinte sa fie un pic de fasaila, pe sistem Meloni care e atat de extremista incat face tot ce ii zice UE, bancherii si oamenii de afaceri din Italia. Vom vedea…

      1. Dar nu stiu de ce te asteptai ca Meloni sa fie vreun drac impielitat. Poate nu ai observat dar in ultimii ani cam peste tot inainte de alegeri se creaaza o isterie artificiala contra candidatului de dreapta conservatoare pt ca de frica sa se voteze tot cu establishmentul progresist. Am vazut asta in America cu Trump. Am vazut asta in Franta cu Le Pen si Zemmour. In Italia cu Meloni si Salvini. In Polonia cu PiS, in Ungaria cu Orban si pot sa continui cu exemplele. Oamenii nu sunt multumiti de aia care stau de atatia ani la putere si pe tura carora s-a ales praful de Europa, asa ca au nevoie de o sperietoare de ciori pt a vota in continuare cu aia care ii nenorocesc. Si la noi s-a facut jemnul cu Dragnea si acum cu AUR.

        Nu stiu daca e el cu ideile. Clar are ceva baieti cu ochi albastri in spatele lui. Teoria careia tind sa ii dau crezare e ca AUR e inventia serviciilor pt a estompa cresterea alarmanta a USR, un partid progresist cu agenda anti-romaneasca, o inventie finantata de afara care in PE voteaza pe linie contra Romaniei. Trebuia sa vina cineva cu o ideologie opusa ca ei sa dispara incet-incet. Si, cu largul concurs al guvernarii catastrofale a PNL-USR, a functionat. Parerea mea e ca oricum AUR nu va dura mult in componenta actuala. Pe Tarziu il cam enerveaza de mult faptul ca Simion i-a luat fata in cadrul partidului. Momentan schisma e pe pauza pt ca ei cresc constant in sondaje si nu pot sa isi dea acum la bete, dar dupa 2024, partidul se va rupe in doua. Tarziu, chiar daca e mai dubios nitel, e totusi mai citit, mai adus de acasa, e frustrant pt el sa fie aghiotantul unuia care venea cu lumanare la Iliescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: