Despre candidatul Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale

image_pdfimage_print

Încep prin a recunoaște că turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2019 mi-a adus o surpriză bizară: dintre oamenii cu șanse reale de a prinde turul 2, doar candidatul PSD era curat. Nu glumesc:

 • Iohannis are problema cu casa aia luată pe nașpa
 • Barna are problemele alea cu fondurile europene date firmei surorii sale
 • Mircea Diaconu a avut probleme cu ANI

Dăncilă în schimb e curată (din ce se știe până acum) deși e de la PSD, partid care e recunoscut pentru problemele penale ale oamenilor săi de bază. Dăncilă pare nelalocul ei atât în PSD cât și în alegerile astea. Dar iată că fix ciudățenia asta a ei e binevenită pentru votanții PSD. Să o luăm cu începutul:

Reputația Vioricăi Dăncilă

Știm cu toții reputația Vioricăi Dăncilă, femeia a fost luată la mișto și înjurată în toată felurile. Viorica a făcut destul de multe gafe:

Dar așa cum spuneam într-un articol la vremea respectivă, cel puțin greșelile de protocol nu erau vina ei, ele fiind chestii care țin de echipa care se ocupă de protocol.
Viorica Dăncilă a fost, de asemenea, privită întotdeauna drept marioneta lui Dragnea, o persoană ușor de controlat de către acesta. Partea asta pare adevărată, Viorica având puține ezitări în fața lui Dragnea, iar acelea atunci când devenise clar că Dragnea pierde teren.
Cu Dragnea ieșit din schemă însă Dăncilă s-a trezit nu doar prim-ministru ci și șefa PSD și candidat prezidențial.

De ce a ajuns Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale?

În primul rând pentru că nimeni nu a vrut să se bage. Istoric vorbind, candidatul PSD care a pierdut alegerile a cam pierdut și partidul la scurt timp după (Năstase, Geoană, Ponta). Așa că lumea nu s-a înghesuit să îi ia șefia PSD, să devină candidat și apoi să piardă partidul după alegeri.
Era cineva în PSD cu șanse reale de a câștiga alegerile? În momentul de față, nu, o astfel de persoană nu există. De aici și apetența partidului pentru a o da jos pe Dăncilă.
Dar pe de altă parte un partid ca PSD nu poate să nu aibă candidat, e prea mare, prea puternic și nu vrea să își piardă votanții, în special acum când există și Pro-România. Așa că varianta cea mai convenabilă a fost să îi lase șefia partidului lui Dăncilă, să o lase candidat și apoi să o dea jos după alegeri.

Atuurile candidatului Dăncilă

Primul atu a fost acela că nu e Dragnea. Liviu Dragnea a fost demonizat de opoziție până la punctul la care simpla sa prezență făcea rău PSD. Dăncilă nu stârnește astfel de reacții viscerale, ceea ce a condus probabil la o demobilizare a electoratului anti-PSD în turul 1.
Dăncilă nici nu pare o figură amenințătoare, fiind greu opoziției să o portretizeze în același stil machiavelic precum au făcut cu Dragnea sau Ponta. Da, se râde de greșelile ei, se face mișto de IQ-ul ei și așa mai departe, dar mișto-urile astea nu stârnesc sentimentul de dezastru iminent pe care îl stârnea Dragnea.
Un alt atu al ei a fost faptul că este primul candidat femeie propus de un partid mare din România. Am auzit de multe ori de la gospodine și bunici că o votează pentru că e femeie. E ironic cum PSD, un partid eminamente conservator trimite o femeie să candideze la prezidențiale, în timp ce USR, partid cu ceva veleități progresiste îl trimite pe Barna.
Altă chestie importantă, Viorica Dăncilă arată, se îmbracă, vorbește și se poartă ca un om din popor.
Tot legat de treaba asta cu omul din popor, trebuie spus că se face mișto de faptul că nu se exprimă corect și că nu știe capitala provinciei Kosovo. Dar realist vorbind, marea majoritate a populației nu știe capitala Kosovo. Alea sunt chestii care țin de briefing și de protocol.
Deși nu făcută pentru a fi politician, Viorica Dăncilă e mai reprezentativă pentru România decât Iohannis sau Barna.
Și poate cea mai importantă chestie dintre toate: dintre candidații cu șanse la turul 2, Dăncilă era singura care nu avea probleme cu legea sau de etică (gen Barna). Voi realizați că PSD a dat cel mai curat candidat la aceste alegeri prezidențiale?

Viorica Dăncilă ca underdog

Știți cum sunt filmele de la Hollywood care prezintă o bătălie între doi oponenți? Unul e candidatul cu șansele mari și sistemul în spatele lui în timp ce adversarul nu are nimic de pierdut și ajunge până în finală în ciuda tuturor?
Ei cam așa poate fi Viorica Dăncilă. Am auzit multă lume care o vedea demisă după căderea lui Dragnea: a preluat șefia partidului în ciuda tuturor. Apoi a luat nominalizarea la prezidențiale deși lumea zicea că nu va prinde turul 2. Iată pe Dăncilă în turul 2!
Toți adversarii fac mișto de ea, dar cumva, ea reușește să ajungă în marea finală cu Iohannis. Cum zice Adrian Tirca într-o postare pe facebook, e cazul clasic de underdog sau anti-erou.
Paradoxal e că ea vine de la PSD, care a fost la putere niște ani de zile.

Viorica Dăncilă – Candidat pentru cei sătui să voteze răul cel mai mic

Citisem la Vali Petcu pe blog un guest post interesant despre cum românii tot încearcă să voteze candidatul cel mai bun:

 • L-au votat pe Iliescu în 90 pentru că au vrut pe cineva care știe cum e cu realitățile românești, nu oameni idealiști (Rațiu). S-a lăsat cu mineri care băteau oameni.
 • L-au votat pe Constantinescu pentru că era profesor universitar, om deștept și prezentabil. S-a lăsat cu șomaj și dezastru economic.
 • L-au ales pe Băsescu gândindu-se că omul a condus vapoare și dacă poate struni un echipaj de bețivani poate struni și politicienii români. Nu are rost să vorbim despre cum au mers lucrurile.
 • L-au ales pe Iohannis în ideea că neamț și nemții fac lucruri de calitate. Da, doar că neamțul nostru e cam românizat.

De ce nu ar vota românul un om care arată și vorbește ca el? De ce să tot voteze răul cel mai mic?

Nu, nu sunt nebun, și nu, nu fac mișto, e posibil ca Viorica Dăncilă să primească niște voturi pentru că va fi privită ca anti-sistem. Iohannis, ca și președinte pare mai rupt de românul obișnuit decât Dăncilă.
Iohannis e cel care refuză dialogul, refuză dezbaterea și pare arogant și total absent. Așadar atitudinea lui Iohannis față de Dăncilă poate să îi trimită lui Dăncilă niște voturi pe filiera anti-sistem.

Dezavantajul lui Dăncilă

Dăncilă a ajuns în turul doi ca urmare a:

 • greșelilor făcute de adversari (nu știu câți se așteptau ca Barna să fie atât de slab)
 • scoaterii ei din lumina publicului (nu a participat la dezbateri)
 • apariții controlate în media
 • voturile aduse de partid care a arătat că e în continuare extrem de puternic în teritoriu.

Ei bine, mare parte din chestiile de mai sus ar putea deveni dezavantaje în turul 2, pentru că:

 • nu mai sunt adversari care să se saboteze așa că privirile sunt spre Dăncilă și Iohannis. Cu toate astea aici e o pâine de mâncat cu aroganța lui Iohannis și faptul că nu vrea dezbatere. Va fi oare suficient? Nu cred.
 • dacă iese la o dezbatere riscă să facă o nouă gafă. Personal cred că nu s-ar descurca foarte rău dacă ar fi instruită cum trebuie de o echipă de comunicare profesionistă. Nici Iohannis nu dă lumea pe spate când vorbește în public.
 • aparițiile controlate nu îi mai pot aduce prea mari beneficii
 • partidul îi va aduce un număr similar de voturi. Întrebarea se pune dacă va putea atrage voturi din alte părți, dar cifrele din turul 1 nu sunt încurajatoare. Va lua probabil votanții lui Diaconu și ceva resturi de pe ici pe colo, dar cam atât. Greu de crezut că va atinge 40%. în lipsa unor gafe majore ale lui Iohannis.

Concluzii

Viorica Dăncilă a făcut o treabă remarcabilă având în vedere ce spunea lumea inițial despre ea când a început campania electorală. Intrarea în turul 2 nu ar trebui să surprindă pe nimeni chiar dacă nu va avea un scor prea grozav împotriva lui Iohannis.
Cu toate astea poate și celelalte partide ar trebui să exploreze cu mai multă atenție candidați cu profilul lui Dăncilă: om simplu, din popor, dar fără scheleți în dulap.
Photo cover: US Mission to the European Union [Public domain]

Spune și altora

6 Comments

 1. RIP economie101 … fortza psd

  1. Ai fi socat cat de des am auzit asta in ultimii 3 ani desi PSD detine recordul de cel mai criticat partid politic de pe acestia blog.

 2. Am votat in 2014 cu Iohannis pt ca Ponta mi se parea arogant si nesimtit peste masura, desi era destul de competent. Iohannis 2019 e Ponta 2014, mai putin la treaba cu competenta. Ratiunea imi spune ca trebuie sa imi accept greseala de judecata si sa imi iau votul inapoi. Cand vad cum lumea scuza lasitatea si nesimtirea lui Iohannis cu jegul ala de argument ca “nu are ce discuta cu ea ca e prea proasta” ma ia cu greata si imi reconfirma ideea ca toti oamenii astia care o ard cu statul de drept, justitia si “vreau o tara ca afara” n-au inteles nimic din democratie la 30 de ani dupa revolutie. Pai daca e asa proasta de n-are ce dezbate cu ea, de ce nu se duce sa o umileasca live la tv, radem si noi, mai ies niste meme bune. Cum poti sa te minti in halul asta sa spui ca “e prea destept pentru ea” cand e absolut evident ca se teme sa nu se faca de cacao. E un fals elitism la electoratul lui Iohannis de toata frumusetea. Daca eu concurez cu careva pt un post si aia care vin la interviu sunt mai prosti decat mine, eu nu castig din oficiu, nu, ma duc si trebuie sa ii demonstrez aluia ca aia chiar sunt mai prosti decat mine. Nu vad de ce ar fi diferit asta la prezidentiale.

  1. De acord, daca e asa praf Dancila o poti umili in direct la TV. Dar e vb de calcule cinice; Iohannis stie ca poate sta la cutie si primi voturi oricum.
   A fost cea mai ciudata si necompetitiva campanie din istoria post decembrista a Romaniei.

 3. cam ma rodea pe creier faza cu primul atuu: https://destepti.ro/cum-este-corect-atu-sau-atuu-ambigu-sau-ambiguu

  1. Ok, am inteles, e “atu” nu “atuu”. Deh, mate-info apoi econonomie, limba romana a ramas in coada listei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: