Democracy is coming to the USA

image_pdfimage_print

It’s coming from the silence
On the dock of the bay,
From the brave, the bold, the battered
Heart of Chevrolet
Democracy is coming to the USA

Leonard Cohen – Democracy

Au trecut si alegerile din SUA, a trecut si valul de postari pe facebook in care ne plangem de soarta democratiei si ii batem obrazul cetateniului american ca nu a ales pe cine am fi vrut noi sa iasa.

Dupa potop imi dau si eu cu parerea ca un profan in ale politicii.

Nu e dracul atat de negru

Lucrurile nu sunt atat de rele pe cat par cu Trump presedinte, dar vor fi probabil mai rele decat ar fi fost cu Hillary. Spre surprinderea multora presedintele in SUA, la fel ca si in alte tari democratice are puterile destul de strict definite. Altfel spus, Trump nu poate construi un zid, dar poate inaspri conditiile de imigrare.

…dar e totusi e cam nasol

Ce a trecut pe sub radar a fost faptul ca adevarata parte nasoala a alegerilor a fost faptul ca, acum, republicanii detin controlul asupra ambelor camere ale Parlamentului si detin si presedentia. Spre exemplu nu ma astept ca Obamacare sa fie reversat, dar sunt sanse mari sa se incerce ciuntirea programului astfel incat el sa fie mai greu de accesat. O atitudine similara va fi probabil si vis-a-vis de programele de lupta impotriva incalzirii globale.

Cel mai mare semn de intrebare pentru mine e pe partea de politica externa, unde nu imi e clar nimanui ce intentii are noul presedinte. E posibil ca nici el sa nu stie ce intentii are iar asta cred ca ma sperie cel mai mult.

Si totusi e facebook de vina?

Lumea de pe internet din SUA (adica persoane cu varsta intre 15 si 40 de ani) e convinsa ca facebook e de vina ca a iesit Trump, sustinand ca reteaua de socializare nr. 1 a planetei a favorizat raspandirea stirilor false si ca a creat “bule”. Faza cu bulele ar fi in felul urmator: algoritmul facebook nu iti arata tot ce posteaza prietenii tai sau paginile carora le-ai dat like pentru ca e prea multa informatie. Asa ca facebook are un algoritm prin care alege el ce crede ca te-ar interesa in baza alegerilor pe care tot tu le-ai facut in trecut. Spre exemplu, daca ai dat like sau click pe un articol despre Hillary Clinton scris de New York Times, atunci iti va mai arata articole similare scrise de NY Times. Dar NY Times a fost un ziar care a sprijinit-o pe Hillary Clinton in campanie. Prin urmare cam tot ce publica ei de ea e de bine. Exceptand cazul in care vei intra pe un site care nu o sprijina pe Hillary, cum ar fi de exemplu Fox News (un fel de Antena 3 a americanilor), tu nu vei citi nimic de naspa despre ea pe facebook.

La fel si alegatorii lui Trump au citit doar de bine despre el. Asta e o prostie, Trump ar fi iesit cu sau fara stirile false de pe facebook. Fara facebook insa hipsterii nu ar mai fi fost atat de surprinsi de rezultat.

Insa, asta e fix genul de explicatie comoda care convine tuturor celor care vor un adevar usor de digerat si nu o explicatie cu multe nuante.

Pai si atunci de ce a iesit Trump?

1. Candidatul gresit

Pai in primul rand partidul ei. Alegerea candidatului a fost una neinspirata. Hillary avea problema serverului privat inca de dinainte de alegeri (daca nu stii despre ce e vorba poti citi pe wikipedia despre scandal). Mai era apoi si Benghazi si scandalul cu fundatia ei. Toate elementele acestea au creat imaginea unui candidat elitist, corupt si lipsit de abilitati cand vine vorba de a lua decizii importante.

Si ca bonus peste toate, mai era si femeie. Nu sumt misogin cand spun asta, Hillary Clinton e poate persoana cea mai potrivita din Washington in momentul acesta pentru a fi presedinte. Si cu toate acestea o parte consistenta din electoral nu a putut sa o suporte, inclusiv din randul votantilor democrati. Chestia asta s-a putut observa prin rata ridicata de absenteism la vot.

Hai sa fim sinceri, americanii au preferat sa aleaga drept presedinte un barbat care a recunoscut ca baga mana in chiloti femeilor, decat sa aleaga o femeie cu vointa de fier si cojones mai mari decat ale multor barbati din Washington.

2. Electoratul neglijat

Dupa mine Hillary si Partidul Democrat au pierdut din cauza faptului ca nu au stiut cum sa atraga votantii din Midwestul american. Vorbim despre zone predominant agricole sau industriale situate in interiorul continentului american care, in momentul de fata sunt locuite preponderent de albi saraci sau din clasa de mijloc si care, din punct de vedere economic chiar nu o duc deloc bine. Ei l-au votat pe Trump pentru ca el a fost singurul care a promis ca va aduce inapoi acele vremuri de aur ale Midwestului american, cu otelarii mergand la capacitate maxima, cu Chevrolet-uri produse in Detroit si nu in China sau cu mineri care nu se trezesc cu minele de carbune inchise din cauza incalzirii globale.

Ei au pierdut cel mai mult din cauza globalizarii, a incalzirii globale, a tehnologiei. Si din pacate nu s-au facut destule lucruri pentru a ajuta acele regiuni sa le prinda din urma pe cele aflate pe coasta de est si de vest, acolo unde activitatea economica e mult mai intensa.

Oamenii din Midwest asteptau un salvator, pe cineva care sa le dea speranta ca vor veni vremuri mai bune. Iar Donald Trump a reusit sa aprinda speranta in mintile lor. Pacat ca nu va reusi sa se tina de cuvant.

3. “White man’s last stand”

Eu unul personal am inteles ca va iesi Trump presedinte dupa ce am citit un articol al lui Michael Moore, scris cu cateva luni bune inainte de alegeri, pe care il recomand: “5 Reasons why Trump will win”

Michael Moore spune, printre altele ca aceste alegeri au reprezentat si o modalitate a barbatilor albi din Statele Unite de a arata ca inca au putere. Aceasta atitudine este o reactie la discursul politic din ultimii ani, canalizat foarte mult pe acceptarea persoanelor de orice rasa sau culoare in randul cetatenilor si mainstreamului cultural american.

Concluzii

In loc de concluzii, va las cu o melodie lui Leonard Cohen despre democratia in Statele Unite.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *