Declarațiile Vioricăi Dăncilă pot avea repercursiuni în economia României

image_pdfimage_print

Cred că nu mai e nici un secret că doamna prim-ministru a dat iar cu bâta în baltă (via Hotnews):

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei ”și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Iohannis a ieșit și a tras-o de urechi (via Hotnews):

„Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”, Hotnews

Apoi am aflat că ”în deplin consens” nu înseamnă același lucru în Teleorman ca la București (via Hotnews):

”Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toți pașii constituționali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm constituția. Președintele nu a făcut decât să mă dezamăgească petru că eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul că constituția trebuie respectată, opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală”, a declarat la Antena 3 Viorica Dăncilă.

Consecința imediată a fost că ​Forumul de Afaceri România – Iordania, programat marți, 26 martie a fost anulat. Vizita Regelui Iordaniei, Abdulah al II-lea a fost și ea anulată.

Efecte economice

Știu că unii dintre voi sunteți tentați să vă gândiți că nu e mare pagubă dacă se anulează niște întâlniri cu iordanienii, că doar nu facem noi mare business cu Iordanul.
Ați fi surprinși, dar…facem! Chiar mult!
Și nu e vorba de mărunțiș ci de sume consistente de bani plătite de Iordania pentru importul de cereale. De exemplu un articol din 2016 zice așa (via Agrofinanciar):

Iordanienii au cumpărat până acum 400.000 de tone de grâu din noua recoltă, adică o treime din programul de import din sezonul comercial 2016/2017.
Două treimi din aceste volume au fost achiziționate din România de la comerciantul Cerealcom Dolj.
Iordania este o destinație strategică pentru exportul de grâu românesc, această piață generând al doilea cel mai mare volum. 
Exporturile făcute în Iordania sunt depășite doar de livrările făcute în Egipt, o piață cu o cerere de zece ori mai mare.

Deci aproximativ 268.000 tone de grâu cumpărate în 2016 de la români. Tona de grâu în perioada aia se vindea cu aproximativ 205 dolari, deci s-au încasat undeva la 55 milioane de dolari doar din asta. Și încă niște informații utile:

Cel mai mare furnizor de grâu românesc al iordanienilor în sezonul 2015/2016 a fost Cerealcom Dolj (410.000 tone), pe locul doi s-au clasat elvețienii de la Ameropa (210.000 de tone) și pe ultimul loc al podiumului au fost libanezii de la Agro-Chirnogi (130.000 de tone).

Iar achizițiile astea de grâu se petrec destul de des așa cum puteți observa dacă citiți presa de specialitate și veți găsi articole din 2017, 2018 și așa mai departe.
Dar problema nu se oprește aici, România exportă mult grâu și în Egipt. Egiptul e cel mai mare importator de grâu din lume. Nu cumva Egiptul și Iordania au majoritar aceeași religie? Nu cumva faza cu mutatul ambasadei va deranja în egală măsură și Egiptul? Hmm…
Aveți articole în presa de specialitate cu licitații de vânzare a grâului către Egipt aici, aici, apoi aici, aici și așa mai departe dacă aveți curiozități.
Iar acesta e doar un singur sector economic care lucrează mult cu țările astea. Mai sunt și altele.

Concluzii

Declarațiile membrilor guvernului (doamne Prim ministru aici) sunt periculoase nu doar politic ci și economic. O declarație lipsită de fundament făcută la un moment extrem de nepotrivit ne poate pune un întreg sector de activitate în cap.
Politica nu e pentru toată lumea. Politica externă cu atât mai puțin!

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *