De ce nu știu românii unde să protesteze

image_pdfimage_print

În școala generală sunt două tipuri de materii: alea care se dau la examinarea națională și celelalte. În liceu la fel, există două tipuri de materii: cele care se dau la BAC și admitere și cele care nu.

Plătim profesori de matematică, limba română, fizica, chimie, geografie, istorie, desen sau cultură civică, dar în final ajungem să investim timp, efort și resurse mentale în câteva materii, de fapt în aceleași materii tot timpul: Limba română și matematica. Întreaga educație a românului se rezumă la a ști geometrie euclidiană, la a memora inegalitatea Cauchy –  Schwarz și a spune ”amândurora” în loc de ”la amândoi”.

Geografie? Bună ca să ne arate unde sunt țările spre care să emigrăm pentru că ne-am săturat de țara asta.

Istorie? Comuniștii au fost nașpa, PSD e descendentul PCR și Brâncuși era cool.

Fizică? E bună dacă vrei să te faci inginer. Chimie? Mișto, poți face metamfetamine în beci cu ea. Desen? Nu ne trebuie. Cultură civică? Pierdere de vreme.

Și uite așa ajungem la situația de azi:

Oamenii bine intenționați vor să protesteze împotriva unui lucru nasol. Bun până aici, doar că în loc să protesteze în locul în care se află oamenii vinovați, adică în fața Palatului Parlamentului, o fac în cealaltă parte a Bucureștiului, la Palatul Victoria. Data trecută s-a dorit grațierea prin Ordonanță de Urgență, chestie pe care o face Guvernul. Guvernul are sediul la Palatul Victoriei deci protestele au avut loc acolo unde era nevoie.

Grațierea de acum a fost pusă pe tapet de parlamentari care vor să o includă într-o lege. Legile se votează în Parlament, care se află în Piața Constituției.

Câtă presiune vor pune oamenii care protestează la Victoriei asupra parlamentarilor aflați în Piața Constituției?

De ce nu știu oamenii chestia asta? Pentru că separarea puterilor în stat e o chestie care se învață la cultură civică, o materie ignorată total în școala generală deși (cel puțin pe vremea mea) se preda din clasa a 6-a până în clasa a 8-a.

Cu riscul de a enerva multă lume, pot să pun pariu că 99% din oamenii care ies la proteste nu știu care e rolul guvernului, respectiv rolul parlamentului în stat, dar pot să îmi spună unde se pune virgula în fraza: ”În pădure Marcel culege prune”. Probabil nici nu te-ai gândit că în pădure nu sunt prune, dar ți-ai dat seama unde se pune virgula aia.

Plătim profesori de cultură civică pentru ca ai noștri elevi să le ignore cu desăvârșire orele, asta când înșiși profesorii renunță la a mai încerca și îi lasă să își facă temele la mate în ora lor. Acei copii ajung mai târziu adulți și râd de engleza Olguței fără a se agita când guvernul anunță tăieri de taxe cu un impact de minim 12 miliarde RON. Ei sunt aceiași adulți care își pun #rezist la poza de profil de pe facebook, deși nu au ieșit la vot și nu văd nimic în neregulă cu asta.

Drepturile se pot câștiga sau apăra în stradă, dar democrația nu poate supraviețui cu oameni care nu știu decât matematică și limba română.

P.S: Pe Dragnea îl găsiți la sediul PSD, de pe Aleea Modrogan sau la Palatul Parlamentului. În nici un caz la Palatul Victoria.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *