Una din cele mai enervante chestii din presa românească e faptul că nu are obiceiul să citeze sursele. E o situație mult prea comună pentru gusturile mele, pe care o vezi la televiuni, ziare, siteuri și tot așa.
Chestia asta nu ar fi o problemă pentru Antena 3 sau Trinitas, ambele propovăduind iertarea păcatelor și implicit a furtului (primii legal, ceilalți spiritual), dar e al dracului de ironic când o face și presa ”serioasă”, aia care cataloghează politicienii drept ”hoți” și care vrea independență pentru justiție.
De ce spun asta?
Pentru că atunci când nu citezi o sursă înseamnă că acele lucruri spuse / scrise îți aparțin. Ori dacă nu tu le-ai gândit, dar ți le atribui (indirect prin necitarea sursei), se numește tot furt.
Un al doilea motiv pentru care mă irită necitarea sursei e faptul că face foarte dificilă urmărirea acurateței informației. La o lucrare de beletristică acuratețea e irelevantă, dar când scrii pe subiecte complicate e necesar să indici și sursa, altfel informația respectivă nu poate fi verificată. Și asta în epoca ce a consacrat termenul de ”fake news”.
În sensul ăsta cred că merită amintit ce spunea H. J. Simpson, un statistician american celebru:
Politica externă la Adevărul
Îmi place să citesc chestii pe politică externă. De regulă o fac de pe siteuri și/sau ziare străine din motive evidente. Ocazional însă mai frunzăresc și onlineul românesc pentru vreo 2-3 oameni care scriu ocazional.
Cred că suntem de acord cu toții că politica externă e unul din subiectele complicate care ar merita citarea sursei. Ei bine, iată cum stau lucrurile la Adevărul.ro, site / ziar ”quality”:
- De ce arde Basra? – Un articol despre problemele etnice și religioase din Basra, un important oraș irakian. Sună a subiect complex, nu? Surse citate: ZERO! Autor: Radu Ghelmez.
Cine e Radu Ghelmez? Conform profilului de pe Adevărul Radu Ghelmez este contabil ”și un autointitulat „poet de facebook“.
Poeții sunt exceptați de la regulile de citare a sursei, mai ales când scriu pe politică internațională, deci e ok în cazul lui bănuiesc.
- Siria, pe un butoi cu pulbere: locul de confruntare a SUA şi Turciei cu Rusia şi regimul al Assad – Un articol despre conflictul din Siria, subiect pe care există propagandă masivă din toate direcțiile. Câte surse citate? ZERO! Autor? Iulian Chifu, care aparent e președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București, profesor la SNSPA București și fost consilier al președintelui României pe politică externă (2011 – 2014).
E autorul un amator naiv care a uitat sau nu e obișnuit cu citarea surselor? Nu, în nici un caz. Omul e inclusiv profesor deci știe foarte bine cât de importantă e citarea sursei.
- Republica Moldova, încotro? – Tema articolului e situația din Republica Moldova și direcția politicii din țara aceasta. Surse citate? ZERO! Autor: Sebastian Rusu, care este jurnalist, expert colaborator al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” și doctor în ştiinţe sociale.
Cu un doctorat în științe sociale îmi vine greu să cred că nu știe cum e cu citarea surselor. Ca jurnalist cu atât mai mult.
- Se mişcă Balcanii. Încotro? – Articol despre situația politică din Balcani cu referințe spre Bosnia, Kosovo, Serbia. Surse citate? ZERO! Autor: Cristian Preda, despre care probabil ați mai auzit și despre care profilul de pe adevărul.ro spune că este profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, fost consilier al lui Emil Constantinescu şi al lui Traian Băsescu, secretar de stat la Externe și eurodeputat.
Cu atâta panoplia de funcții, între care și cea de profesor, autorul nu știe să citeze sursa în articolele sale. Fain! De asemenea, nu pot să nu observ că toată lumea se întreabă: ”Încotro?” Chiar atât de lipsită de imaginația e lumea pe siteul ăsta?
- De ce ar trebui să ne pese de Intermarium? (I) – Un articol despre ”Intermarium” un concept din geopolitică destul de complex (link pentru cei curioși, că sunt gratis linkurile). Surse citate: ZERO! Mai sunt și 2 hărți în articol care bănuiesc că sunt făcute cu mâna autorului, pentru că nu au nici ele sursă. Autor: Dan Sultănescu, despre care aflăm că este analist politic și director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală.
Wow, numai oameni mari la Adevărul, ”director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală”. Păcat că nu știe să citeze sursa informației dom director.
- Un nou război în Golf? Retorica Iranului privind închiderea Strâmtorii Hormuz – Un articol despre un posibil război în Orientul Mijlociu (alt război). Sună a subiect complicat. Surse citate: ZERO! Autor: Răzvan Munteanu, care este directorul general al publicației NewsInt, președintele think-tankului Chamber of Excellence in Internațional Affairs și Strategic Analyst în cadrul Middle East Political and Economic Institute. Mai aflăm și că este doctorand în relații internaționale la SNSPA, dar și ”autorul sau co-autorul mai multor cărți, studii și articole de specialitate și colaboratul unor publicații media naționale și internaționale”.
Încă un director, dar și doctorand pe relații internaționale. Oare și lucrarea de doctorat e la fel de plină de referințe și surse citate? În articolele din presa internațională face oare la fel?
Cine citează sursa pe Adevărul.ro?
Sunt și autori care citează sursă la Adevărul, deși pare greu de crezut, cum ar fi de exemplu domnul Constantin Pârvulescu, în articolul ” De ce se fumează atât de mult în filmul românesc?”
De apreciat că omul trimite către sursă ori de câte ori nu își exprimă o opinie. Pe de altă parte însă Constantin Pârvulescu nu e profesor universitar în România, director la vreun think tank de geopolitică, fost consilier guvernamental sau poet de facebook, astfel încât să fie nevoie de citare a sursei. Apropo, articolul ăsta e mai interesant decât cele de mai sus.
Ce încerc să spun?
E ironic cum subiecte grele precum situația tensionată din Siria, Irak, Balcani sau Moldova au zero trimiteri către surse, în schimb un articol despre fumatul în filmul românesc are fix atâtea câte erau necesare. Asta îmi spune că s-ar putea să nu fie vina Adevărului pentru lipsa citării ci a autorilor.
Ori autorii de mai sus, prin necitarea sursei declară că afirmațiile în cauză le aparțin și au fost obținute de mintea lor strălucită, ceea ce e uimitor, pentru că implicit trebuie să fii fost prezenți la atâtea întâlniri la înalt nivel încât să nu fie nevoiți să citească nimic.
E de reținut de asemenea că subiectele de mai sus sunt notorii pentru propaganda și dezinformarea care circulă de prin toată direcțiile. De unde știu că autorul îmi relatează informație corectă și nu propagandă reprodusă din altă parte dacă nu pot nici măcar să verific sursa informației? Dincolo de problema drepturilor de autor încălcate de autori avem așadar problema răspândirii de informații care e posibil să fie propagandă. Probabil ar trebui să fiu impresionat de cât de impresionante sunt titulaturile autorilor și să nu îmi fac griji, sigur știu ei ce știu.
Altă chestie mișto e că Radu Ghelmez, tipul care se autorintitulează ”poet de facebook” mai sus, e membru USR, vrea să candideze la europarlamentare și a strâns semnături pentru inițiativa ”fără penali” a USR, ceea ce e ironic având în vedere că își însușește munca altora de documentare, oameni care chiar au fost în zonele de conflict, riscându-și viața, pentru a obține acele informații. Adică pe de o parte se dă de fund în sus că PSD fură, pe de altă parte își însușește munca altora. Frumos viitor are politica românească!
Și da, ăsta e încă un motiv pentru care presa din România moare: pentru că nu știe să se țină de niște standarde minime. Nu vorbesc aici de chestii super complexe ci de a cere autorilor să citeze sursa! Toate acele texte sunt pasibile de a fi date jos pentru încălcarea drepturilor de autor iar Adevărul poate fi acționat în instanță alături de autori.
Dar îi pasă cuiva atât timp cât vine traficul pe site iar autorii își dau pun articolele în CV?
Ținem legătura pe mail?
Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]