Traian Băsescu vrea repornirea imediată a economiei. Nimic nou sau neobișnuit în asta, e o chestie pe care mai toți politicienii de la alte partide decât PNL o vor. Dar Traian Băsescu nu vrea să facă asta oricum ci cu stil (sursă):
Sper că ați sesizat ironia: omul căruia îi datorăm programul de austeritate din timpul ultimei crizei economice îi spune actualului prim-ministru să facă investiții fără număr. Nu știu ce făceați voi în timpul crizei din 2009 – 2010, dar eu îmi căutam de muncă…și nu prea găseam. Abia terminasem facultatea și în afară de minimul pe economie (600 de lei pe vremea aia) nu găseam nimic. 600 de lei în București chiar și atunci nu îți ajungea să plătești chiria, facturile și mâncarea pe o lună.
Când li se spunea celor de la PDL că se pot împrumuta pentru stimularea economiei ei răspundeau că nu se poate, că nu ne-ar împrumuta nimeni. În plus treaba asta cu stimularea economiei e keynesism si keynesismul e nașpa pentru că vine de la PSD.
Mai avem:
Îmi place aia cu asigurarea de lichidități pentru IMM-uri. Și știți de ce? Pentru că guvernul Boc – Băsescu sugrumase efectiv economia prin direcționarea unei părți considerabile a lichidităților din piață către stat.
Pe scurt, BNR se împrumutase o gălăgie de bani de la FMI. Acei bani au fost folosiți pentru ca BNR să înapoieze băncilor bani pe care îi ținea în rezervele sale (rezervele minime obligatorii – RMO). Manualul de economie spune că că banii din acele rezerve, odată înapoiați de BNR băncilor, vor fi folosite de acestea din urmă pentru a oferi credite populației și firmelor. Dar asta s-a întâmplat într-o foarte mică măsură. Ce s-a întâmplat în practică?
IMM-urile (mare parte firme românești) nu au prea văzut bani din credite pentru că banii erau împrumutați de bănci către Guvernului. Și de ce nu? Pentru bănci statul era mai sigur decât IMM-urile. Win-win pentru bănci și guvern, catastrofă economică pentru IMM-uri. Ca fapt divers o altă parte din acei bani au luat drumul străinătății, fiind returnați băncilor mamă.
E amuzant să îl vezi pe Traian Băsescu vorbind despre creditarea IMM-urilor în condițiile în care în perioada guvernului Boc-Băsescu IMM-urile au suferit.
2009-2010 a mai fost și vremea când se tăiau sporurile bugetarilor, pentru ca apoi să mai vină și o scădere cu 25% a salariilor. A avut loc un exod masiv de forță de muncă bine calificată din administrație și serviciile publice în acea perioadă. Și nu mă refer doar la oameni din birouri ci și la doctori, asistente, profesori, polițiști șamd, oameni care au preferat să se apuce de cu totul altceva în România sau afara țării.
S-a tăiat atunci tot ce se putea tăia în materie de cheltuieli publice. Au crescut investițiile însă, cel puțin pe hârtie. În viața de zi cu zi nu s-a simțit mare lucru.
De data asta e diferit!
Criza din 2009-2010 a fost cauzată de spargerea unor bule, cea din prezent de o pandemie globală. Criza economică din prezent e diferită, dar politicienii români par să fie în linii mari aceiași oameni vechi cu idei prăfuite, numai bune de afișat, dar aproape niciodată de aplicat.
Un astfel de personaj e Traian Băsescu care nu sesizează ridicolul situației de a fi avocatul unei expansiuni keynesiste când moștenirea lui e o recesiune economică care a fost adâncită inutil, provocând mizerie economică fix pentru că nu a luat măsurile de mai sus.
Îmi aduc aminte și acum șocul avut când am aflat că până și FMI a zis că tăierea salariilor nu e o idee bună. Și asta nu 10 ani mai târziu ci în 2010.
Ei bine, Traian Băsescu a uitat detaliile astea. Acum îi spune lui Orban că trebuie să investească, să asigure lichidități pe piață pentru IMM-uri, să decolmateze canaluri și să contruiască gazoducte. Practic el enumeră toate lucrurile pe care tandemul Boc&Băsescu ar fi trebuit să le facă în 2009-2010. Vreți să vă amuzați? Schimbați ”Ludovice” cu ”Emile” și postarea lui funcționează la fel de bine pentru ce ar fi trebuit să facă guvernul Boc.
Dar știu ce va spune dl. Băsescu: ”În 2009-2010 nu se puteau face lucrurile astea, în 2020 în schimb da”. De data asta e diferit, nu? E adevărat, criza asta are cauze diferite, dar paleta de opțiuni la îndemâna guvernului e aceiași azi precum era în 2009-2010.
Așa că nu știu cum pare pentru alții, dar pentru mine postarea lui Traian Băsescu e recunoașterea faptului că a greșit acum 10 ani.
Greseala lui a chinuit si omorat oameni. Foarte multi oameni. Exact ca-n fisa postului cerut de DSS, cu toate ca e pe externe.
Cam toti politicienii romani care au fost la putere au pe constiinta morti prin subfinantarea sanatatii si a serviciilor sociale.
Basescu se joaca cu miliardele parca e Traump!
Oare exista pe piata atata lichiditate? Unii s-au miscat din timp si au luat crema, Germania de exemplu au imprumutat $370 miliarde, inca ce acum o luna.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-22/germany-lines-up-370-billion-borrowing-binge-in-virus-fight
Da si nu. Bani disponibili pentru a fi investiti in datorie guvernamentala exista. Dar acei bani nu sunt pentru datoria Romaniei. Momentan lumea cauta datorie guvernamentala a tarilor stabile economic: Germania, Marea Britanie, SUA samd. Din tari emergente ca Romania banii pleaca.