O curiozitate personală despre românii bogați

image_pdfimage_print

Am citit recent o știre care m-a pus pe gânduri (sursă):

Un român persoană fizică a subscris vineri, ultima zi pentru oferta de vânzare de titluri de stat, 400 de milioane de lei (82 milioane de euro) pe emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţa pe patru ani, cea care are o dobândă de 4,5% pe an. El a introdus un ordin de 4 milioane de instrumente financiare.

Despre ce e vorba? Ei bine statul român permite persoanelor fizice să cumpere obligațiuni guvernamentale, adică datorie a statului român. Nimic rău în asta, statul oferă populației posibilitatea de a băga bani în ceva cu dobânda bună.
Dar se pare că un român a cumpărat datorie guvernamentală de 400 de milioane de lei noi, adică 82 milioane de euro.
”Banii lui, treaba lui!” mi se va spune. Da, corect, banii lui treaba lui, doar că am o oarecare dilemă și întrebare pur ipotetică:
Oare românul acesta care a băgat 82 milioane de euro cash în obligațiuni guvernamentale o avea vreun business prin România? Dacă are business în România, oare acel business a beneficiat de ceva fonduri de la stat?
Adică nu ar fi amuzat să aflăm că acel om e acționar majoritar în firme care aveau nevoie de bani? Și că el, în loc să facă o infuzie de capital a împrumutat statul român cu dobândă pentru ca apoi statul român să dea bani moca firmei sale sau angajaților săi?
Cum ar fi în loc să bagi bani în firma ta să beneficiezi de amnistie fiscală, să accesezi credite preferențiale sau granturi finanțate de stat? Și în tot timpul ăsta tu să împrumuți statul cu dobândă fix pentru banii pe care firma ta i-a primit?
Ah, da, am uitat să vă zic, acel câștig de 4,5% din dobândă e neimpozabil, dividendele da.
Sper să mă înșel în presupunerea mea. Dar totuși sunt curios câți români bogați au preferat să le salveze statul român afacerea în timp ce ei stăteau cu banii sub saltea?
Oare câți dintre ei au preferat să împrumute statul român care apoi le-a salvat afacerile?
Ăsta mai e capitalism?

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *