O curiozitate legată de salariile din USR

image_pdfimage_print

Nu știu dacă ați auzit, dar a fost ceva scandal recent legat de salariile din USR. Pe scurt, din ce îmi dau eu seama lucrurile stau cam așa:

Cineva (Cristian Mihai Dide pe nume) a cerut informații de la USR cu privire la banii cheltuiți de partid din fonduri publice, inclusiv în ceea ce privește salarizarea. USR, în spiritul transparenței l-a trimis pe om la plimbare. Dacă intrați pe pagina USR cu programul lor de guvernare literalmente prima chestie pe care o vedeți e o coloană pe care scrie ”Transparență totală”.


E totuși România, adică ar fi culmea ca oamenii care vor transparență totală să și ofere. Suntem doar țara care zice ”fă ce zice popa, nu ce face popa”.

Ei bine, s-a ajuns în instanță iar USR a pierdut procesul și a cam fost obligat să publice salariile și cheltuielile. Nu înainte însă de a se ajunge la executor judecătoresc evident, pentru că nu e deloc ironic faptul că oamenii care nu vor penali în funcții publice și vorbesc de furt nu vor să respecte o sentință judecătoarească.

Puteți vedea salariile aici deși nu sunt cu nume și prenume ci doar funcția și salarizarea. Ca și precizări importante:

 • Sumele sunt salariile nete din câte se pare, nu brute. Deci ăia sunt banii în mână luați de diversele persoane salarizate de USR.
 • Se pare că acele sume sunt salariile de acum, nu salariile istorice deși instanța ceruse salariile din iunie 2019. Diferența e că actualele salarii ar fi cu 30% mai mici decât cele din iunie 2019 iar schema de personal e mult redusă. Deci dacă vă uitați la salarii atunci puteți să mai adăugați ochiometric încă jumătate din actuala sumă pentru a obține suma din 2019.

De exemplu, un secretar de organizație politică are salariu de 9.000 RON net. Dacă ne gândim că ăsta e salariul redus cu 30% atunci suma de anul trecut ar fi fost undeva pe la 13.000 RON pe lună.
Sunt mari salariile? Sunt mici? Ei bine, asta depinde din a cui perspectivă priviți lucrurile.

Curiozitatea mea

Curiozitatea mea e însă alta: salariile plătite de USR intră în categoria ”la stat” sau ”la privat”? Un partid politic finanțat din bani de la stat intră în categoria ”mediul privat”? Eu cred că nu.  De ce îmi pun întrebarea asta?

Pentru că USR e unul din partidele care tot merg cu mema aia obosită că se câștigă prea mult la stat (vezi aici sau aici doar în ultimele câteva zile) și că salariile de la stat ar trebui diminuate pentru că au scăzut și cele de la privat.

Deci să înțeleg că salariile din USR se adaugă la media aia cu salariile de la stat care sunt mai mari decât cele din mediu privat, nu? Adică oamenii care spun că la stat sunt salarii prea mari dau din bani publici salarii mari și duc media aia în sus. Am înțeles bine?

Nu ar fi fain ca salariul maxim de la USR să fie egal cu salariul minim pe economie? Sau egal cu salariul mediu? Știți voi, din respect pentru mediul privat.

Ca fapt divers, oare cum e mai rău:

 • partide care nici nu cer transparență în administrație, nici nu o practică la ei în curte sau
 • partide care cer transparență în administrație, dar nu o practică

Spune și altora

4 Comments

 1. Apropo de USR-Plus: https://www.facebook.com/doru.oprea13/posts/3818619391484488

  Ar fi de ras, daca nu mi-ar da fiori pe sira spinarii. Era un fan USR pe aici care se oparea cand ii atacai supereroii, sunt curios ce are de spus la treaba asta.

  1. E o cretinitate. Cineva a luat un studiu tipic despre acceptare religioasa sau rasiala mai vechi si a schimbat termenul de acolo cu PSDist si PNL Ist in speranta ca va avea sens.
   Uite, gen astea: https://brilliantmaps.com/europe-relationships/
   Ma uimeste ca sunt oameni care s-au uitat la chestia asta si li s-a parut o idee buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *