Cum știi că un program guvernamental e un succes?

image_pdfimage_print

Simplu: se vinde pe OLX!

Să vă explic la ce mă refer: Guvernul României, atunci când nu dă cu bățul în mediul de afaceri inventând declarații și obligații din senin, are obiceiul să creeze programe prin care oferă bani pentru orice altceva în afară de lucruri utile pentru mediul de business.

Programele guvernamentale de stimulare a mediului de afaceri sunt notorii pentru neregulile care apar în desfășurarea lor, puține dintre ele finalizându-se fără un scandal. Cel mai recent exemplu e programul numit Start Up Nation, cel care la scurt timp de la debun a avut plățile blocate.

O altă chestie notorie vis-a-vis de programele acestea de stimulare a mediului de afaceri e că niciodată nu sunt urmate de un document care să ne spună și nouă contribuabililor ce efecte au produs. Nu am văzut până acum un raport asumat de Guvernul României în care să se spună: din X firme care au beneficiat de programul acesta Y încă mai există, Z și-au mărit cifra de afacery, H au dat faliment și M au returnat banii pentru că nu au îndeplinit condițiile impuse.

E aproape imposibil să ne dăm seama dacă aceste programe sunt făcute doar pentru a mai sifona niște bani sau dacă au ajutat efectiv mediul de afaceri din România.

Dar, de când cu tehnologia modernă, putem să aflăm indirect cât de eficient a fost acel program urmărind câte firme ajung să fie puse la vânzare pe OLX.

Nu glumesc, firme care au beneficiat de bani prin programul Start Up Nation sunt puse la vânzare acum (link către OLX).

Cei de la OLX, de bună credință fiind, s-au scărpinat în cap, și-au dat seama că e cam dubioasă treaba, așa că au trimis scrisoare la Ministerul Finanțelor întrebând ce să facă în cazul acesta (via Hotnews):

”Ei au aratat ca, in total, in ultimele sase luni, s-au publicat circa 200 de anunturi pentru vanzarea de proiecte Start-Up Nation. Peste 80% dintre proiecte au fost scoase la vanzare in ultimele trei luni, iar in acest moment exista peste 100 de anunturi active.”

Mai mișto e că ministrul în sarcina căruia pică șmecheria asta de program nu pare să aibă o problemă cu chestia asta:

In urma cu o saptamana, in cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, ministrul de resort, Radu Oprea, a fost intrebat care este opinia sa despre faptul ca unii castigatori ai programului guvernamental Start-Up Nation isi vand proiectele pe OLX: “Spiritul antreprenorial se vede ca este viu in Romania, ca suntem creativi si inventivi. Sigur ca Start-Up Nation este un program care doreste sa creasca acest spirit antreprenorial”, a raspuns Oprea, initial.

Deci ministrul de resort consideră programul un succes pentru că anumiți români au devenit creativi și au găsit mijloace de a fenta sistemul impus de ministerul pe care îl conduce. Sper din tot sufletul că ministrul Oprea nu a știut ce e OLX și de aceea a dat acel răspuns. Altfel ce aș putea crede despre un ministru care admite că un program guvernamental finanțează business-uri care sunt vândute la kilogram pe net, ba mai mult, zice că ăsta e un lucru bun.

Acum haideți să ne gândim un pic la toată povestea asta. Un antreprenor de succes, care își face un business nu are nici un interes să vândă acel business, cu atât mai mult cu cât va primi niște bani de la stat pentru a dezvolta afacerea. În cazul acesta ne gândim automat la următoarea întrebare:

Bun, atunci cine își vinde afacerea asta și de ce?
Iar răspunsurile ar suna cam așa:

  • cineva care a făcut business-ul pentru a lua banii de la stat și a face profit din vânzarea firmei – Dar în cazul ăsta cum a trecut de evaluare? Nu verifică nimeni dacă acel business e viabil pe termen lung?
  • cineva care a făcut business-ul bazându-se pe banii de la stat, dar care nu prea vin și acum, fără acei bani business-ul se duce în cap – În cazul acesta cum a trecut de evaluare? Și cine l-ar cumpăra dacă nu e viabil pentru altceva decât pentru acei bani? Aici avem o reală problemă pentru că sunt șanse mari ca business-ul să dispară la scurt timp după vânzare.

După cum vedeți în ambele cazuri răspunsul presupune că statul român nu și-a făcut treaba și nu a evaluat cum trebuie acele firme.

E totuși legal?

Dacă citiți condițiile de participare ale programului acestea spun că este interzisă înstrăinarea bunurilor achiziționate cu finanțare prin programul acesta. Ori pe OLX se vând afacerile, nu bunurile, prin urmare, toată șmecheria e legală. Dacă Ministerul de resort ar fi vrut să interzică vânzarea business-urilor ar fi impus condiția ca firmele să nu își schimbe acționarul majoritar pentru o anumită perioadă. Nu a făcut asta așa că din punct de vedere legal e ok toată treaba.

Morala poveștii sună cam așa: Banii reținuți din salariile a milioane de români ajung să finanțeze afaceri vândute la kilogram pe OLX.

Daniel

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *