Cum lupta India cu evaziunea: anuleaza bancnote

image_pdfimage_print

O chestie foarte interesanta s-a intamplat in India recent: In timpul unei interventii televizate din 8 noiembrie, Premierul Indiei, Narendra Modi a anuntat ca guvernul Indiei a hotarat  sa anuleze, incepand din ziua urmatoare, toate bancnotele de 500 si de 1000 de rupee (adica aprox. 31 RON si 62 RON) dintr-o serie veche si sa le inlocuiasca cu unele noi. Cei care detin astfel de bancnote au pana pe 31 decembrie 2016 sa schimbe bancnotele vechi cu cele noi.

La o prima vedere poate parea o masura pur administrativa, dar conform declaratiei premierului are scopul de a lupta impotriva evaziunii fiscale (una dintre promisiunile din campania electorala care l-a adus la putere pe Narendra Modi).

Legatura dintre bancnote si evaziune

Poate ati vazut Narcos sau poate stiti povestea lui Pablo Escobar, omul care era atat de bogat incat pierdea 2,1 miliarde de dolari in fiecare an din cauza soarecilor care ii mancau banii. Nu toata lumea are problemele lui Pablo, dar e un exemplu bun pentru a ilustra de fapt una din marile probleme ale economiei subterane: se bazeaza in mare parte pe cash pentru tranzactii si banii se aduna sub forma de cash. De ce? pentru ca orice tranzactie facuta prin banca poate fi urmarite si atunci cand vinzi chestii ilegale (droguri) sau faci chestii ilegale (spaga), ultimul lucru pe care il vrei e ca cineva sa stie pe cine ai mituit tu si cand doar uitandu-se la extrasul bancar.

Asa ca banii rezultati din chestii ilegale ajung sa fie tinuti la saltea. Si bineinteles ca, pentru a economisi spatiu, de regula bancnotele mici sunt schimbate in bancnote mai mari.

Si asa ajungem la decizia guvernului indian de a scoate din uz acele bancnote (cele mai mari ca valoare). Ei considera ca scotand din uz bancnotele mari ii obliga pe toti cei din economia subterana:

 • fie sa mearga la banca si sa schimbe bancnotele vechi cu unele noi. Dar in acest caz acele persoane trebuie sa completeze o cerere si sa ofere date personale din buletin. De asemenea exista restrictii cu privirel a cantitatea de bani care poate fi schimbata.
 • fie sa nu schimbe bancnotele si atunci sa isi asume o pierdere. Acei bani insa, fiind “negri” nu vor mai putea fi folosi pentru a finanta activitati ilegale.

Va functiona masura asta?

Guvernul Indiei asa crede. Printre chestiile pozitive care s-au petrecut ca urmare a demonetizarii ar fi:

 • Oamenii s-au ingramadit sa plateasca taxele datorate cu bancnotele vechi datorita faptului ca desi nu mai putea fi folosite pentru a face plati, banii puteau totusi fi folositi pentru a plati taxe.
 • Guerilla comunista Naxalites a pierdut destul de multi bani pe care ii avea sub forma de lichiditati si in jur de 300 de membrii s-au predat
 • A crescut cererea de POS-uri si numarul de plati electronice.

Efectele negative insa sunt insa ceva mai multe:

  • S-au format cozi uriase la toate ghiseele bancilor care pot schimba bancnotele;
  • ATM-urile au fost golite pentru ca sunt inca multe locuri in India unde nu se poate plati cu cardul;
  • Multi comercianti din India accepta plata in natura din cauza lipsei de bani;

 • A crescut foarte mult pretul aurului si al bijuteriilor in general pentru ca oamenii schimba banii pe astfel de lucruri pentru a nu fi nevoiti sa stea la banca;
 • Sectoare de activitate ce depind puternic de cash au fost afectate sever (agricultura de exemplu).

Predictiile macro-economice pentru India, ca urmare a demonetizarii nu arata efecte negative ca urmare a acestei masuri conform, dar nici efectele pozitive nu prea par a putea fi cuantificate.

Doar trecerea timpului ne va arata daca masura s-a dovedit a fi una buna.

Romania de ce nu face asta pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale

Pentru ca economia Romaniei este puternic euroizata. Si inainte de a fi euroizata, era dolarizata, asa ca orice decizie de genul acesta ar fi fost cvasi-inutila atata timp cat economia subterana nu functiona cu lei ci cu euro, dolari sau marci.

In plus, Romania s-a confruntat cu hiperinflatie in anii 90 si o astfel de masura ar fi turnat gaz pe foc intr-o tara in care apareau bancnote noi aproape anual.

Concluzii

O mare problema a institutiilor statului in tarile in curs de dezvoltare (inclusiv in India si Romania) este lipsa de credibilitate. Practic, ce a facut Modi va zdruncina increderea omului in rand in moneda nationala si in guvern in general.

O astfel de masura nu face altceva decat sa ia ceva bani de la cei care ii detineau in mod ilegal, fara a afecta capacitatea acestora de a face in continuare rost de bani negri sau de a folosi acesti bani pentru activitati ilegale.

Mai mult, se pare ca undeva la 6% din averea detinuta ilegal este sub forma de cash in India. Iar asta e una din regulile de baza ale activitatilor ilicite, incearca pe cat posibil sa speli banii negri pe care ii ai. India nu reprezinta o exceptie, majoritatea interlopilor din aceste tari investind banii negri in imobiliare, bijuterii si altele asemenea.

Deja au aparut tot felul de complicații administrative în legatură cu eliberarea noilor bancnote. Și evident că au părut și foarte multe incercari de a ocoli sistemul. Spre exemplu cea care mi s-a parut interesanta presupune plata in avans a unor bilete de tren la clasa 1 pe cea mai lunga ruta posibila si apoi anularea rezervarii pentru a primii banii de la compania de tren.

Una peste alta nu mi se pare o masură prea stralucita și nu cred ca va avea un efect prea mare asupra corupției sau evaziunii în India.

Probleme acolo, ca si in Romania sunt de sistem si nu pot fi corectate prin demonetizare.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *