Cryptomonedele și aurul au scăzut puternic pe fondul coronavirusului

image_pdfimage_print

Pe piețele financiare a fost panică mare de când Coronavirusul a lovit Vestul. Înțelepciunea populară în mediul financiar e că în astfel de situații de panică investitorii se orientează spre active considerate sigure sau cu risc foarte scăzut.
Tradițional cele mai populare erau:

  • obligațiunile guvernamentale ale statelor dezvoltate
  • Anumite monede (francul elvețian, dolarul, lira sterlină etc.)
  • Aurul și alte metale prețioase

La lista de mai jos unii băieți șmecheri au tot încercat să adauge cryptomonedele. Dar se pare că treaba cu cryptomonedele nu prea merge cum ar vrea ei (via Alphaville):

Bitcoin plunged to a 10-month low of around $3,850 overnight on some exchanges — a more than 50 per cent drop in the space of 48 hours — before edging up to around $5,500 at pixel time. That still marks an almost 50 per cent fall from levels close to $10,500 a month ago. Here’s a chart showing the move, from crypto site Coindesk:

Varianta grafică arată așa (via Coinmarketcap):

50% cădere fix a activ cu risc scăzut nu arată. Și nu doar Bitcoin a suferit ajustări dramatice pe 12 martie (via Coinmarketcap):

Și aurul se comportă ciudat

Acum am să fac pe avocatul diavolului, deși nu sunt fan crypto. Iată ce s-a întâmplat cu prețul aurului în aceeași perioadă:

Nu e scădere de 50% ca la bitcoin, dar prețul aurului a căzut de la 1.700 la 1.450 USD/uncia. Asta înseamnă o scădere de aproximativ 15%. Ori ne-am aștepta ca un activ sigur să se aprecieze, nu să se deprecieze.
Poate nu toată lumea e convinsă că vine o recesiune, unii oameni spun că ăsta e momentul pentru a cumpăra. Glumesc, motivul scăderii pare a fi altul:

  • toată lumea aleargă după lichidități și se pare că mulți investitori au preferat să vândă aurul pentru a face rost de cash.
  • China, una din marile piețe de aur ale lumii și-a redus foarte mult consumul pe fondul temerilor cauzate de coronavirus.

Morala poveștii pare a fi simplă: nimic nu e 100% sigur. Nici aurul, în care au încredere toți libertarienii și doomsday prepperii nici bitcoin pentru băieții cu calculatoare. Diversificați, diversificați, diversificați!

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *