Crypto dubioșii strică grupurile de facebook

image_pdfimage_print

Una dintre puținele funcții bune ale facebook-ului e că permite formarea de grupuri pentru oameni care au interese comune. Forumuri există de ani de zile iar aceste grupuri nu diferă foarte tare de ele, dar pentru că lumea e deja pe facebook, era oarecum normal ca oamenii să le prefere pe cele de pe rețeaua de socializare.

De-a lungul timpului am fost prin diverse grupuri și de fiecare dată se întâmplă același lucru: cât timp grupul are un număr redus de persoane totul e ok! Postările sunt interesante și de bun simț. În momentul în care acel grup devine popular și mai mare ca număr de oameni, ei bine, din acel punct, apar extremiștii!

Acești extremiști sunt de regulă fie persoane cu opinii dubioase (prea mulți pe facebook din păcate), fie postaci, fie oameni cu prea mult timp liber.

Credeam că grupurile de economie sau finanțe sau alte chestii similare sunt prea de nișă pentru așa ceva, dar și aici am dat peste ei. Spre deosebire însă de neo legionarii sau patrioții cu care eram obișnuit pe grupurile de istorie ori de postacii de pe grupurile de politică, aici lucrurile sunt mai fine, dar la fel de obositoare.


 

Și văd din ce în ce mai des postări referitoare la crypto monede, chiar dacă prețul s-a dus în cap. Grupul pe care am văzut postarea asta e plin de sfaturi despre cum să economisești, cum să fii mai responsabil cu banii, cum să ai bani la bătrânețe…apoi apar postările despre bitcoin sau alte crypto monede.

Nu mă pricep la strâns bani așa că m-am decis să investesc în Ripple. Chiar sună a ceva ce ar spune o persoană care are nevoie de sfaturi finaniciare de începător, nu? Pentru că orice persoană care nu se pricepe la strâns bani se pricepe la crypto!

 

Nu e MLM (adică afacere gen Caritas), doar o chestie care crește atât timp cât numărul de oameni care bagă bani în crypto e mai mare decât de numărul de oameni care scot bani din crypto. Nu seamănă deloc cu Caritas…doar că seamănă al dracului de bine!

Și mă deranjează pentru că ultimul lucru pe care vrei să îl faci pentru a economisi sau a fi mai responsabil e să bagi bani în crypto. E ca și cum te-ai duce la un tânăr de 18 ani, care e la primul lui job și i-ai spune că trebuie să economisească bani, dar în loc să îi pună la bancă, mai bine îi bagă la păcănele. Și nu e forțată comparația, nimic din modul de funcționare a cryptomonedelor nu e cert sau bun pentru economisire ci speculație pură. Și culmea e că oamenii cu ideile alea crețe de mai sus sunt adăugați (2/3) de adminul grupului.

Iarăși îmi stă mintea în loc când văd oameni vorbind despre crypto cu atâta ușurință în condițiile în care toate lansările de monede sunt foarte opace și șansele ca o monedă să devină relevantă depind de lucruri care nu au legătură cu moneda propriu zisă. Sună încurcat? Ei bine e, 95% din acele ”monede” nu pot fi folosite pentru plăți ci sunt un fel active cu lichiditate foarte scăzută al căror preț depinde de rata de adopție a tehnologie pe care se sprijină, DAR și mai important de cât de mulți oameni se aruncă în ele ca rața la muci.

Altfel spus, evoluția monedei nu are nici o legătură cu cine folosește moneda sau cât de des se folosește moneda pentru că oricum în afara de Bitcoin și încă 2-3 monede celelalte sunt cvasi-inexistente ca instrumente de plată.

Lumea crypto e teribil de încurcată! A încercat de mai multe ori să mă apuc de un articol în care să explic cum funcționează și de fiecare dată m-am oprit din cauza dimensiunilor la care ajunsesem.

Și cu toate astea încă sunt oameni care urlă că toți ăia care nu bagă bani crypto sunt proști, dar uite, că li se face lor milă de noi și ne arată și nouă, prostimii, cum să ne îmbogățim…cu forța dacă e nevoie!

Anul 2018, români pe net înă încearcă să mai prostească alți români pe internet!

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *