Concluzii de la ultima vizită a FMI

image_pdfimage_print

Odată pe an FMI vine în vizită în România pentru a vedea cum mai stau lucrurile și a discuta cu Guvernul. E o vizită de rutină, dar în același timp și un moment excelent pentru a vedea cum arată situația macroeconomică a țării. AM mai scris despre vizita din 2017 dacă aveți curiozități.
Anul acesta vizita FMI a fost ceva mai interesantă pentru mine datorită situației politice stranii:

 • Pe de o parte economia țării crește într-un ritm accelerat
 • Pe de altă parte partidele din opoziție vorbesc despre catastrofe economice cauzate de creșterea salariului minim și cheltuieli publice prea mari.

Așa că ne-am aștepta ca FMI să ne poată lumina cât de nasoală e situația cu adevărat. Nu de alta, dar oameni precum Claudiu Năsui sau Florin Cîțu cântă prohodul economiei de câțiva ani buni.
Eu pe de altă parte tot atrag atenția asupra unor riscuri, dar complet diferite de ce vorbesc cei din Opoziție:

 • prea multe scutiri sau reduceri de taxe (ex: programatori, construcții, pe la TVA)
 • deficit de cont curent în creștere
 • dezechilibre la nivel macroeconomic venind din afară.

Ce zice FMI

Haideți să vedem concret ce zice FMI despre economia României (comunicatul de presă integral pe siteul lor):

 1. Creșterea economică puternică e însoțită de dezechilibre macroeconomice. Prin asta FMI se referă deficitele gemene: cel bugetar și cel de cont curent. Culmea că și eu fix despre scriam ca principal risc pentru economia României.
 2. FMI avertizează că o nouă recesiune majoră ar putea să afecteze disproporționat de mult pe cei mai săraci (A downturn tends to weigh more severely on the income and living standards of the poor) și recomandă reforme structurale în economie.
 3. Se cere mai multă moderație pe partea fiscală – Concret România are o problemă cu deficitul bugetar, cauzat de o politică fiscală mult prea optimistă. În cuvinte simple: statul supraevaluează veniturile bugetare, nu prea le atinge așa că diferența vine din împrumuturi și apare deficitul bugetar.
 4. E nevoie de ajustări pe partea de cheltuieli fixe – vorbeam și eu în postările trecute despre execuția bugetară cum o problemă mare e faptul că avem cheltuieli fixe mari, dar venituri recurente (cele din taxe mai exact) mult mai mici. În fiecare an e nevoie de șmecherii contabile sau devalizarea companiilor de stat pentru a acoperi acea diferență.
 5. FMI zice că inflația e mare și politica monetară ar trebui să fie ajustată. Pe românește zic că BNR ar trebui să ia măsuri pentru a diminua inflația. Asta e un pic ciudat având în vedere că BNR spune că inflația e exogenă în mare parte, adică vine din afara României. Dacă e exogenă nu prea are rost să facă BNR ceva pentru că oricum nu ar avea efectul scontat. FMI crede oare altceva legat de inflație?
 6. Sistemul bancara e sănătos. Cred și eu, la ce profituri au făcut în ultima vreme.
 7. Creșterea salariilor zice FMI ar trebui să fie în linie cu creșterea productivității. Asta e o chestie cam dubioasă având în vedere că OECD spune că productivitatea muncii în România era cam cea mai ridicată dintre economiile dezvoltate sau în curs de dezvoltare în anul 2017. De ce 2017? Pentru că alea sunt cele mai recente date. FMI nu știe de chestia asta? Ba da, știe, motiv pentru care formularea e ceva de genul: creșterile trebuie să fie transparente. Nu îmi e clar ce înseamnă asta. Da, există riscul ca salariile în anumite sectoare să crească prea mult, dar în afara de a ajusta salariile bugetarilor și a crește salariul minim, Guvernul României nu prea are cum să umble la salariile privaților.

Una peste alta raportul FMI nu e foarte critic cu Guvernul României. Da, sunt probleme, le-am semnalat și eu de atâtea ori, dar tot ce e acolo poate fi reparat fără să bagi economia în gard cum a făcut CDR sau PDL.
Și nu e nici o ”grea moștenire” de la guvernarea anterioară. Repet, sunt lucruri care trebuie ajustate, dar se pot rezolva prin o creștere de taxe rezonabilă și mai puțin dureroasă decât tăierea cheltuielilor salariale în sectorul public de exemplu.

Spune și altora

2 Comments

  1. Da, e destul de trista treaba iar firmele straine domina sectoarele mari de activitate. Dar e asa de prin 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: