Competiția între partide și strânsul de semnături

image_pdfimage_print

E o discuție destul de aprinsă zilele astea prin bula mea de Facebook referitoare la strânsul de semnături.
Și ca să vă dau un pic de context trebuie să știți 2 chestii importante despre alegerile europarlamentare:

 1. ai nevoie de un număr uriaș de semnături pentru a putea candida. De exemplu un partid politic care vrea să apară pe buletinul de vot la europarlamentare are nevoie de 200.000 de semnături de susținere. Un candidat independent are nevoie de 100.000 de semnături. Din cauza asta strânsul de semnături a devenit sport național: USR cel puțin dă impresia că a petrecut mai mult timp strângând semnături decât făcând efectiv opoziție.
 2. Semnăturile trebuie să fie unice: Asta înseamnă că o persoană care a semnat pentru a susține candidatura USR la alegeri nu are dreptul să mai semneze și pentru PNL să zicem sau vreun candidat independent.

De unde vin semnăturile

Ei bine, chestia asta cu numărul mare de semnături avantajează partidele mari și grupurile cu resurse evident. PSD și PNL au un număr mare de primari în teritoriu și nu au probleme în a strânge acel număr de semnături. Ambele partide au un mix sănătos de electorat: atât urban cât și rural. PSD-ul stă mai bine însă în mediul rural și urban mic și mediu decât PNL.
Una peste alta însă ambele partide au un public suficient de divers și distribuit geografic de așa natură încât strâng cu ușurință semnăturile fără să se suprapună puternic.
USR / PLUS par a fi devenit specialiști în a strânge semnături fiind prezenți în ultimii 4 ani la 4 campanii diferite de strâns semnături:

 • Pentru a participa la alegeri în 2016
 • Pentru campania ”fără penali”
 • Pentru campania ”Oameni noi în politică”
 • Pentru a candida alături de PLUS în cadrul unei noi alianțe

Semnăturile USR / PLUS vin preponderent din mediul urban mare sau mediu și mai puțin din rural sau urban mic.

Competiția pentru semnături

Așa cum spuneam mai sus PNL și PSD se bazează pe rețeaua teritorială de primării pentru a strânge semnături. Asta înseamnă că nu prea e competiție între cele două partide la capitolul strâns semnături.
USR / PLUS nu au rețele teritoriale extinse geografic așa cum are PNL sau PSD așa că nu au concurat pentru aceleași semnături cu cele două partide istorice.
Până aici totul ok: fiecare și-a împârțit teritoriul.
Problema e însă alta: de unde își strâng sau mai bine zis…de unde ar trebui să își strângă celelalte partide și candidații independenți semnături?
A merge la sate  sau în orașele mici și a bate din poartă în poartă (sau din ușă în ușă) pentru semnături nu prea funcționează pentru că:

 • acel sat/mic oraș e probabil condus de un primar PSD sau PNL și probabil persoana în cauza deja a semnat
 • satele (orașele) românești sunt mici ca dimensiuni și separate de distanțe relativ mari. Asta face o campanie de strângere de semnături în astfel de zone dificilă pentru cine nu are deja oameni acolo

Asta înseamnă că un partid nou care nu beneficiază de infrastructură unui partid deja stabilit (fie prin împrumut fie prin ruperea acelei infrastructuri cum e la Pro România) va fi forțat să se bazeze pe orașele medii sau mari ale României pentru semnături. Pur și simplu nu își permită să strângă semnături în altă parte cu resurse limitate. Problema e că în orașele medii și mari se află deja USR și PLUS.
E loc pentru toată lumea îmi veți spune, de ce nu ar avea loc partide noi?
Acum vă rog să vă aduceți aminte de ce vă spuneam mai sus: semnăturile sunt unice la europarlamentare! Asta înseamnă că din punct de vedere legal o persoană care a semnat pentru USR / PLUS nu mai are dreptul să semneze pentru nici un alt partid.
Câte semnături a strâns USR/PLUS? 520.000 de semnături zic ei deși aveau nevoie de 200.000 pentru a participa la alegeri și inițial spuseseră că vor strânge 300.000 .
De unde le-au strâns? Din mediul urban mare și mediu.
Să recapitulăm:

 • strânsul de semnături în rural și urban mic e scump și anevoios pentru partidele noi lipsite de infrastructură / candidații independenți
 • USR / PLUS au luat 520.000 de semnături, majoritar din mediul urban mare și mediu.

De unde să strângă partidele noi și candidații independenți acele semnături având în vedere că oamenii care au semnat deja pentru USR / PLUS nu mai sunt disponibili pentru a semna?

Oameni noi…dar tot noi

Nedumerirea mea e ce i-a făcut pe USR / PLUS să meargă dincolo de un număr comfortabil de semnături? La 200.000 poate că exista riscul să fie descalificați, dar se puteau rezonabil opri la 300.000 de semnături așa cum pare să fi fost inițial planul. Au preferat să meargă mai departe însă. De ce?
Ba mai mult, acum ceva timp USR / PLUS avea o campanie numită ”Oameni noi în politică”, unde susținea modificarea legii electorale pentru a permite partidelor noi și oamenilor noi să intre în politică. Au și strâns semnături pentru treaba asta.
Ei bine ”oameni noi” pare să se aplice atât timp cât acei oameni noi sunt de la USR și PLUS. Atunci când vine vorba de alți candidați cele două partide par să facă lucrurile de așa natură încât să elimine competiția. Nu spun că o fac intenționat însă ci că ăsta e rezultatul!
Problema e că au făcut asta la pachet cu semnatul, diminuând nr. de semnături care puteau merge la candidați independenți sau alte partide. Se puteau găsi alte modalități de a cunoaște publicul votant nu doar strânsul de semnături. Oricum a cere o semnătură nu îți da șansa să spui multe despre despre partid sau viziunea lui.
Repet: nu știu dacă au făcut asta intenționat. Cert e însă că au limitat posibilitatea unor oameni noi de a intra în politică, altfel decât prin a se înscrie în cele două partide ale lor.

De ce vreau și alte voci în politică

Pentru că am scris de mai multe ori până acum că USR nu pare să aibă idee cum funcționează economia. Când au ieșit cu ceva propuneri concrete,  de exemplu pe fiscalitate, am arătat că multe dintre ele aveau greșeli elementare.
USR măcar a ieșit cu ceva planuri, cei de la PLUS tac mâlc.
De asta e nevoie de idei noi în politică. A fi ”anti-PSD” nu e suficient, trebuie să ai și niște idei concrete de a schimba România în bine.
Una din victimele concurenței pentru semnături este Maria Mădălina Turza, candidat independent la europarlamentare, care a concurat pentru aceleași semnături ca USR / PLUS. Doamna Turza e un activist pentru drepturile omului și mamă de copil cu dizabilități. Agenda ei politică în cazul în care ajungea în Parlamentul European era să împingă în discuție drepturile și situația persoanelor cu dizabilități.
Mi-ar fi plăcut să o văd măcar pe listă de alegeri, dar se pare că a ratat la mustață cele 100.000 de semnături necesare.

Concluzii

 • Condițiile necesare pentru a ajunge pe lista de vor la europarlamentare favorizează partidele mari, care au deja resurse
 • Din cauza condiției ca o personă să semneze pentru susținerea unui singur candidat / partid, există o competiție reală pentru voturi în mediul urban mare și mediu
 • USR / PLUS au contribuit (voit sau nu) la faptul că partide mici sau candidați independenți nu au reușit să strângă numărul necesar de semnături.

Notă 1

Nu am discutat despre semnăturile strânse de ALDE, deși e unul din partidele mari ale României. De ce? Pentru că nu îmi e foarte clar de unde provin ele:

 • ALDE nu are rețeaua teritorială de primării a PSD sau PNL,
 • nici nu pare să fi avut un număr mare de voluntari sau membri care să strângă semnături cum a avut USR / PLUS.

Din punctul ăsta de vedere e un mister pentru mine cum a strâns ALDE acele semnături.
UDMR e un partid axat pe o minoritate etnică așa că mă aștept să își fi strâns semnături din zonele cu un număr mare de etnici maghiari.

Notă 2

Știu că există o logică politică solidă în spatele deciziei USR / PLUS de a strânge semnături multe. La fel cum știu că USR / PLUS nu sunt datori nimănui să se oprească din strâns semnături. Sunt convins că înțeleg și ei că au scos din joc mai mulți jucători mici, care ar fi putut să le rupă din electorat.
Repet, în ce măsură asta a fost intenționat sau doar un rezultat colateral nedorit, nu știu.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *