Companiile ar trebui să plătească taxe nu să facă donații

image_pdfimage_print

Am tot văzut circulând pe net articole de genul ăsta în ultima vreme (sursă):

Și mulți din cei care au lucrat în același domeniu ca mine se uită enervați la astfel de postări. De ce? Pentru că sunt ipocrite. Nu mă refer la personana care a dat share ci la firmele din lista aia.

Creditul fiscal

În România, la fel ca în majoritatea țărilor din Europa există conceptul de credit fiscal. Creditul fiscal e o diminuare a sumei pe care o plătești către stat sub formă de taxă sau impozit.
Între motivele pentru care o firmă poate primi credit fiscal e și acela că a făcut donații. Altfel spus: dacă o firmă donează bunuri / servicii sau bani și chestia asta se califică drept donație își poate scădea acea sumă (sau valoarea echivalentă din valoarea bunurilor) din impozitul pe care îl are de plată.
Spre exemplu, dacă Gigel SRL avea de plată impozit pe profit de 1.500 de lei și a donat 15 lei pentru copii orfani atunci nu va mai plăti 1.500 de lei impozit statului român ci poate plăti doar 1.485 lei (adică 1.500 minus 15).
În limbaj de taxe se spune că a primit credit fiscal pentru acea donație de 15 lei.
Legislația de impozit pe profit care permite credit fiscal pentru donații spune că o firmă poate primi credit fiscal în valoare de valoarea mai mică dintre:

  • 3 la mie din cifra de afaceri
  • 20% din impozitul pe profit datorat

Petrom

Haideți să luăm Petrom. În 2019 a avut profit de 3.63 miliarde RON și cifră de afaceri de 25,5 miliarde RON conform raportului publicat de ei.

  • 3 la mie din cifra de afaceri = 76.5 milioane RON.
  • 20% din impozitul pe profit datorat = 20% din 642 milioane RON adică 128,4 milioane RON

Valoarea mai mică e de 76,5 milioane RON. Deci pentru 2019 acela a fost creditul fiscal maxim pe care îl putea lua Petrom pentru donații.
Cât a donat acum? 1 milion de EUR adică 4,82 milioane RON. Asta înseamnă 6,3% din limita de profit de anul trecut.

Dacă Petrom va avea profit în 2020 atunci sunt șanse mari ca acel milion de euro donat să fie scăzut integral din impozitul pe profit datorat.

Banca Transilvania

Banca Transilvania a avut un profit de 1,6 miliarde RON și 4,03 miliarde cifră de afaceri (sursă). Avem așadar:

  • 3 la mie din cifra de afaceri = 12 milioane RON
  • 20% din impozitul pe profit datorat = 1,6 miliarde x 16% x 20% adică 51,2 milioane RON. Am presupus aici că profitul contabil = profitul fiscal pentru că nu am date exacte ca în exemplul de mai sus.

Limita de credit fiscal pentru BT a fost așadar la 12 milioane de RON în 2019. BT a donat 300.000 de euro adică 1,45 milioane RON adică 12% din limita de credit de anul trecut.

Ce problemă am cu donațiile astea

Nu mă deranjează că firmele donează. Mă deranjează în schimb 2 chestii:

    1. că se face tam tam pe treaba asta de parcă ar fi Mesia. Aș prefera ca Petrom și BT să își plătească taxele și impozitele la stat sincer. Aș vrea de asemenea ca Petrom să nu bage oameni în șomaj tehnic, să nu dea afară și să își plătească la timp taxele și impozitele. Aș vrea ca BT să nu dea afară oamenii din sucursale odată cu scăderea numărului de oameni care le calcă pragul. Tare îmi e teamă însă că toate firmele din lista de mai sus vor începe să facă exact asta și să chițăie pe la ușa Guvernului după scutiri de taxe sau bani pentru a fi salvate.
    2. că ies cu sume atât de mici având în vedere cât era limita lor de credit fiscal. Adică vorba aia, ori suntem golani or nu mai suntem, ori dau cu banu ori stau la cutie.


 

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *