Coincidențe la DNA

image_pdfimage_print

Voi credeți în coincidențe? Eu cred în ele doar în măsura în care sunt total aleatoare, adică nu favorizează în mod consistent o anumită persoană sau grup. Dacă au loc întâmplări care în mod consistent ajută pe cineva anume, atunci încep să îmi pun semne de întrebare dacă acele întâmplări sunt sau nu coincidente.
Haideți să vă spun spun câteva coincidențe care mi se par un pic stranii:

Ascensiunea lui Dragnea

Dragnea a fost întotdeauna un tip descurcăreț, dacă e să le dăm crezare celor de la Recorder, dar o mare mână de ajutor în ascensiunea sa la șefia PSD a primit-o în 2015 când Victor Ponta, pe atunci șef al PSD, a fost pus sub acuzare de DNA pentru:

  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni),
  • complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
  • spălarea banilor

În același timp Ponta acuza că Dragnea e protejatul lui Coldea și Kovesi:

„Cred că (Dragnea, n.r.) are nişte pierderi de memorie. Zice că nu s-a întâlnit cu Kovesi. Îi aduc eu poze de la întâlniri, de la vreo 20 de întâlniri. Au fost mai multe întâlniri, şi la K2 (sediu al SRI, n.r.), şi la T14 (sediu al SRI, n.r.). Diverse evenimente”, a spus Ponta, la Realitatea Tv.

Dragnea nu a negat niciodată chestia asta:

„N-am negat niciodată că am fost la întâlniri unde au fost şi aceşti oameni, au fost întâlniri la care erau 70-80 câteodată, 100, câteodată 50, întâlniri oficiale sau semi-oficiale, oameni cu funcţii în statul român, de la toate partidele, membri ai Guvernului… Care e problema?”, a spus Dragnea la România Tv.

Coincidența aici e cum un dosar DNA pentru care s-a dat achitare i-a lăsat cale liberă lui Dragnea și cum același DNA nu pare să reușească să împingă dosarele lui Dragnea nicăieri, ba chiar pare că le va pierde cu grație și pe acelea.

Firea la Primăria București

O altă coincidență interesantă: Ludovic Orban urma să fie candidatul PNL & PDL la Primăria Generală București. Pe nepusă masă s-a trezit cu un dosar DNA fix după ce a anunțat că vrea să candideze. Coincidență, nu? În martie 2018 Ludovic Orban era achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru acel dosar, decizia fiind definitivă.
Cine a beneficiat de pe urma dosarului? Firea, cea care a câștigat primăria după ce PNL, în mod straniu, l-a numit candidat pe Cristian Bușoi. Primăria București, sub Firea, și-a făcut o grămadă de firme care, dacă e să le dăm crezare celor de la PNL și USR, nu prea fac nimic. Până acum nu i-a deranjat nimeni de la DNA, deși Ciprian Ciucu și PNL-ul susțin că sunt o grămadă de chestii în neregulă:
Exemplul 1, Exemplul 2, Exemplul 3, Exemplul 4, Exemplul 5, Exemplul 6
Aceeași Firea pare să își ”cultive” un contracandidat în PNL tot în persoana lui Bușoi.


Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână, cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Concluzii

Problema e că achitările astea nu sunt singulare ci e o listă lungă (vezi mai jos cele pentru 2017). Nu mă pot pronunța asupra bucăților tehnice din dosare, dacă au fost bine instrumentate sau nu, dar nu pot să nu observ că unele din ele apar fix în momente politice cheie, iar apoi acuzații primesc achitare. Ori asta ridică niște semne de întrebare vis-a-vis de influența DNA în lumea politică românească.
Practic DNA i-a lăsat drum liber lui Dragnea și PSD-ului, care încearcă de zor să modifice legile justiției. În același timp DNA a venit cu un dosar în cazul lui Dragnea atunci când impactul politic asupra sa e minim.
Alt exemplu e Firea și PSD care sunt acuzați de multe lucruri la nivel de București, dar în același timp DNA nu pare să dea vreun semn că ar interesat de subiect. Același DNA a fost foarte interesat de Orban fix după ce și-a anunțat candidatura.
Cam stranii coincidențele astea și cam într-o singură direcție. Și apropo, nu sunt singurul care observă lucrurile astea.

Achitări și dosare la DNA

E o listă uriașă de achitări a dosarelor instrumentate de DNA în 2017:

*Blaga ACHITAT/trafic de influenţă/ fond

*Ghiţă ACHITAT/dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz/fond

*Orban ACHITAT/folosire a influenţei/fond

*Pricop ACHITAT/complicitate la şantaj, instigare la fals/fond

*Bădescu ACHITAT/ luare de mită, abuz în serviciu/ fond

*Bîgiu ACHITAT/spălare de bani/fond

*Romeo Nicolae, vice ANAF ACHITAT/trafic de influenţă/fond

*Ariton ACHITAT/folosire a influenţei, participare la abuz/fond

*Vicol/ ACHITAT/fond/favorizarea făptuitorului, fals în înscrisuri, complicitate la exercitarea fără drept a profesiei

*Videanu ACHITAT/fond/ complicitate la abuz

*Onţanu ACHITAT/luare de mită/fond

*Adăscăliţei ACHITAT/efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, folosire cu rea credinţă a bunurilor/fond

*Bârsan ACHITAT/luare de mită, trafic de influenţă, folosire informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu/fond

*Silvian Ciupercă ACHITAT/luare de mită, folosire a influenei, abuz, instigare la abuz, instigare la fals, complicitate la folosirea cu rea credinţă a documente false/fond

*Oprişan ACHITAT definitiv/utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. abuz în serviciu

*Experte Oprişan ACHITATE definitiv/ favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual,

*Sandu ACHITAT definitiv/folosirea influenţei, abuz

*Mitică Dragomir ACHITAT definitiv/folosirea influenţei, abuz

*Călin Stoia ACHITAT definitiv/trafic de influenţă

*Bojin ACHITAT definitiv/conflict de interese, abuz

*Ruşanu ACHITAT definitiv/ 6 luni preventiv/ constituire de grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite

*Laura Chiţoiu/ACHITATA definitiv/constituire de grup infracţional, abuz

*Yassin ACHITAT definitiv/1 an şi 6 luni preventiv/trafic de influenţă

*Oltean/ dosar restituit

*Olguţa/ dosar restituit

*Dosar Lukoil(PCA PH, Negulescu)/restituit+s-a renunţat la o parte din acuzaţii

*Tiberiu Niţu/dosarul nu mai e trimis în instanţă

*Petrache/ dosarul nu mai e trimis în instanţă

*Buşoi/dosarul nu mai e trimis în instanţă

*Negulescu/liber.

Peste 130 de achitări definitive în dosarele DNA în 2017. Mult mai multe achitări nedefinitive. “Succese”. “Eficienţă”.

Și puteți să îl adăugați pe faimosul ”Toni” Greblă pe lista achitărilor (anunțat azi).

Spune și altora

3 Comments

  1. Nu e corect exemplul 2. Lista candidatilor PNL la PMB in 2016 a fost in ordine: Busoi, Orban, Munteanu, Predoiu. Exemplul tau nu sta in picioare. La lista: Marian Oprisan are dosare foarte vechi de pe vremea cand era Morar la DNA si nu cred ca e singurul. Ai pus si NUP, Tiberiu Nitu a fost un dosar politic, nu are nicio treaba. Chiar il cunosc personal, dar nu imi permit sa spun ca e nevinovat desi stiu asta. Din pacate tu amesteci NUP, sentinte nedefinitive si dosare vechi pentru a comenta succesul unei institutii in 2017 si nu pot fi de acord cu aceste argumente.

    1. Nu le amestec eu, lista nu imi apartine. In acelasi timp insa fie ca e NUP sau achitare ideea e aceeasi: fie dosarele sunt cu dedicatie, fie e o problema de profesionalism. Eu nu comentez daca ei sunt nevinovati sau nu, e posibil ca majoritatea sa fii facut chestii ilegale, dar dosarele vin in momente cheie si sunt instrumentate prost. Legat de lista PNL nu am zis ca Orban a fost candidatul oficial sau primul pe lista ci ca imediat ce si-a anuntat intentia de a candida a venit dosarul. Busoi isi anuntase si el intentia, dar sansele ca el sa fii devenit candidatul oficial al PNL in fata lui Orban erau zero.

  2. Busoi a fost primul candidat oficial, anuntat de PNL. El a fost inlocuit de Orban care dupa ce a fost inculpat s-a retras. Daca vrei sa adaugi pe lista o coincidenta, Adrian Nastase cu a doua condamnare dupa ce scosese iar capul, ar fi una si se leaga de rapiditatea acuzarii lui Ponta in tandem cu Sova (dosar foarte greu de probat de cand a aparut) cu toata antipatia mea pentru fostul premier. De ambele a profitat Dragnea in interiorul PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *