Claudiu Năsui de la USR crede că pensia e asistență socială

image_pdfimage_print
Claudiu Năsui, parlamentar USR, crede că pensia e asistență socială. Adevărat, nu o spune explicit, dar include pensia în categoria de cheltuieli ”Asistență Socială” (sursă): Ca să fie clar: statul român nu a cheltuit 67,7 miliarde RON cu asistența socială în 2017! Și vă puteți da seama foarte ușor de treaba asta dacă împărțiți suma la populației României: rezultatul e aproximativ 4,000 RON / persoană / an. A primit vreunul dintre voi 4.000 RON anul trecut de la statul român?

Ce zic cifrele

Problema aici e următoarea: Ministerul Finanțelor folosește o clasificare bugetară ceva mai ciudată. Există în sensul ăsta o categorie numită ”Asistență socială” care include orice cheltuială care are caracter social. Atenție însă, ORICE CHELTUIALĂ CU CARACTER SOCIAL, nu doar ajutorul social! În cheltuielile astea cu caracter social intră:
  • Pensiile (partea cu ”Bugetul asigurărilor sociale de stat”)
  • Șomajul (partea cu ”Bugetul asigurărilor pentru șomaj”)
  • Sănătatea (partea cu ”Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”)
  • Indemnizațiile de creștere a copilului acordate mamelor
Iată execuția bugetară a Ministerului Finanțelor Publice pe anul 2017, unde se pot vedea 3 din categoriile de mai sus (cu galben): Ce e straniu aici însă e că cifrele din graficul USR nu bat deloc cu cele din execuția bugetară. Chiar și așa însă 64,5% din bugetul de ”asistență socială” cum e numit mai sus sunt de fapt pensii, ajutor de șomaj și sănătate. Ba mai mult sumele respective sunt alocate unor bugete separate. Mai sunt vreo 27,7 miliarde care sunt alocate direct de la bugetul de stat. Știți ce sunt alea? Păi o mare parte din sumă sunt tot pensii, dar de data asta pensiile speciale plus suma necesară pentru a acoperi deficitul bugetului fondului de pensii. Repet, sumele astea nu sunt asistență socială decât în măsura în care cineva are impresia că un om care a muncit mai bine de 40 de ani și care a cotizat la fondul de pensii e asistat social.

Ținem legătura pe mail?

Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii! [email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Ce e și ce nu e asistență socială

Termenul de ”asistență socială” e folosit cu un sens negativ în România. În discuțiile obișnuite e folosit în sensul de ”sumă de bani pe care o primești pentru că ești sărac”. În limbajul tehnic termenul de asistență socială e sinonim cu cel de ”cheltuieli sociale” și se referă la cheltuieli cu caracter social precum:
  • pensii,
  • ajutoare de șomaj,
  • asigurări de sănătate de sănătate,
  • indemnizația de creștere a mamei sau
  • ajutor de reinserție în câmpul muncii
Eu am o problemă cu a numit chestiile astea ”asistență socială” pentru că pensiile, șomajul și sănătatea sunt asigurări. Plătești niște bani și primești la schimb asistență medicală, o sumă de bani fixă la bătrânețe, o indemnizație în cazul în care ajungi șomer, o indemnizație dacă devi mamă. Nu plătești contribuții nu primești banii aceștia. Ori asta e definiția clasică a unui serviciu de asigurare. Nu poți numi asigurarea ”asistență socială”. O poți numi cheltuială socială, dar nu ”asistență socială”.

Cât cheltuie statul cu ajutoare sociale

Știți cât cheltuie statul cu ajutoare sociale ”adevărate”? Puțină lume știe răspunsul la întrebarea asta și mai mereu reacția e de genul: ”nu cred, nu are cum”. În momentul de față ajutor social ”adevărat” acordat de stat sub formă de bani e venitul minim garantat. Și dacă vreți să vedeți cifrele tot ce trebuie să faceți e să intrați pe siteul Ministerului Muncii. În Septembrie 2018 statul român a cheltuit 50,6 milioane RON cu venitul minim garantat, adică sub 11 milioane de euro. În 2017 suma maximă cheltuită într-o lună a fost de 70 milioane RON. Înmulțiți cu 12 chiar dacă nu e mereu cazul (în unele luni a fost 60 milioane RON) și aveți maxim 840 milioane RON, adică undeva la 182 milioane EUR.

Ar trebui să știe Claudiun Năsui chestiile astea?

Claudiu Năsui e parlamentar și primește bani de la stat pentru a angaja consilieri. Nu are absolut nici o scuză să nu știe că în cheltuielile cu asistența socială nu au ce căuta pensiile, șomajul sau sănătatea. Și sunt de acord cu Barbu Mateescu la faza asta: Există în iad un loc special unde se duc oamenii care includ pensiile în categoria asistență socială. Problema mea cu povestea asta e că duce la crearea unor tensiuni inutile în societate: România nu cheltuie mult cu ajutoarele sociale. Dimpotrivă, cheltuie prea puțin, dar ura împotriva beneficiarilor de ajutoare sociale aduce voturi, atitudinea realistă aparent nu.
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *