Ciprian Ciucu, consilier PNL nu știe cum funcționează TVA-ul

image_pdfimage_print

Sunt genul de om care nu se ia aiurea de alte persoane pentru că sunt adeptul zicalei: doar cine nu muncește, nu greșește! Dar din când în când simt nevoia să semnalez anumite chestii pentru că sunt importante și trebuie să rămână scrise pe undeva atât pentru mine cât și pentru alții care vor să îți formeze o opinie despre o anumită persoană.

Despre Ciprian Ciucu am mai scris și îl dădeam ca exemplu pozitiv ca reprezentant al opoziției PNL la Primăria Municipiului București. Și Ciprian Ciucu a făcut o  treabă bună până acum la PMB.

Dar din păcate și el, ca mulți alții români suferă de o boală grea: ”Frica de a nu se pricepe la orice” sau FANSPO. În cazul în care nu știați FANSPO e una din cele mai răspândite boli din România și afectează anual milioane de români. Principalul simpton e datul cu părerea în public pe subiecte la care oamenii nu se pricep, corelat cu insistența că ei știu mai bine decât alții.

Boala asta afectează din păcate și oameni ok, cum e Ciprian Ciucu și nu pot să trec cu vederea astfel de scăpări din păcate. Iată afirmația la care mă refer:

 

Cei care lucrează în fiscalitate și-au dat seama imediat ce e în neregulă cu afirmația de mai sus, dar haideți să explic pe înțelesul tuturor: domnul Ciucu nu știe că regula generală când vine vorba de TVA e că taxa asta reprezintă un cost doar pentru consumatorul final, nu și pentru business-urile de pe lanț.

Altfel spus, o firmă care cumpără bunuri de exemplu plătește furnizorilor săi TVA pentru acele achiziții. În același timp acea firmă va fi obligată să adauge TVA pe factura pe care o va emite atunci când vinde bunurile respective clienților săi. La final de lună sau trimestru se va uita la conturile sale de TVA și va face următoarea chestie: va lua suma reprezentând TVA-ul datorat furnizorilor săi pentru luna /trimestru respectiv și o va scădea din suma reprezentând TVA-ul care îi este datorat ei de către clienți. Diferența fie o va plăti statului, fie o va cere înapoi de la stat. Matematic ar arăta cam așa:

TVA care trebuie să i se plătească firmei pentru perioada respectivă (contul 4427)
minus
TVA datorat de firmă furnizorilor săi pentru perioada respectivă (cont 4426)
= TVA de plătit autorităților (dacă diferența e pozitivă) / TVA de recuperat de la stat (dacă diferența e negativă)

Consumatorul final e cel care nu are drept de deducere pentru că, de regulă, nu e business (spre exemplu oameni normali care cumpără bunuri și servicii de la firme, ONG-uri sau instituții publice, cum ar fi Primăria București).
Acesta e unul din primele lucruri pe care le învață cineva care lucrează în taxe și știu asta pentru că am făcut zeci de traininguri pe taxe.
Ei bine, domnul Ciucu nu știe chestia asta elementară de TVA și se apucă și zice o enormitate: TVA-ul reprezintă un cost pentru firmele făcute de Primăria București și prin urmare consumatorul final (cetățeanul) ajunge să plăteacă TVA reprezentând aproape jumătate din total nota de plată. Ba mai vine și cu un grafic. Dacă ar fi rămas la stadiul de afirmații putea spune că nu a înțeles lumea ce  a vrut să spună, dar graficul demonstrează dincolo de orice dubiu că nu înțelege cum funcționează TVA-ul.
Partea  tristă însă nu e asta, orice om greșește ci comentariile pe marginea postării sale:

Putea să își dea seama că a zis o prostie și să se oprească, dar nu…a insistat că are dreptate! Până și în comentariul său admite că doar consumatorul final trebuie să plătească TVA, dar cumva are impresia că TVA-ul e cost și pe lanț, două afirmații care se bat cap în cap!
Nu am reușit să găsesc un CV al domnului Ciucu din păcate, dar aparent are multe proiecte la activ în sectorul public, inclusiv ceva proiecte finanțate de Banca Mondială. E un pic straniu sa ai astfel de proiecte și să nu știi că TVA-ul se poate deduce, dar nu asta e important! Ce e important e că dl. Ciucu are ZERO experiență pe partea de TVA, dar cu toate astea își dă cu părerea pe subiect!
Afirmația sa că aproximativ jumătate din banii plătiți de PMB companiilor sale reprezintă TVA nu e doar fake news ci și bad news, pentru că face greșeli elementare de fiscalitate.
Și apropo de FANSPO, boala asta de care vă spuneam, un alt simptom al său e că oamenii care suferă de ea nu admit lucrul acesta, nici atunci când e clară treaba asta. În cazul de față Ciprian Ciucu a șters postarea de mai sus în loc să admită că s-a înșelat și apoi a reluat tirada obișnuită de postări anti-Firea, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ceea e și mai trist e că omul nu s-a prins că era ceva urmă de adevăr în afirmația sa:
Da, a avea acele firme pe lanț crează o problemă: aceea că fiecare din ele va avea costuri și cheltuieli inutile + o marjă de profit. Dacă PMB avea nevoie de 100 de lei pentru a presta un serviciu (ex: înlocuirea a 5 becuri de iluminat stradal), 3 firme vor avea 3 consilii de administrație, fiecare cu remunerații acordate membrilor, 3 rânduri de resurse umane, 3 rânduri de contabili, 3 rânduri de staf administrativ și așa mai departe. Fiecare firmă va trebui să facă și profit (atenție, nu sunt regii autonome, ci societăți comerciale, deci scopul lor e de face profit!).
Era suficient să vorbească despre costurile inutile și profitul nelegitim de pe lanț pentru a transmite mesajul corect, chiar nu era cazul să se bage în TVA.
 

Spune și altora

2 Comments

  1. Pe mine m-a deprimat total cand am vazut cine a ajuns sa il combata… Alexandru Bajdechi… vai de noi…

    1. Hmm…stai ca m-ai facut sa caut si acum am vazut cine e tipul…oh, Dumnezeule! De unde tot apar oamenii astia?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *