Cineva se străduie prea tare

image_pdfimage_print

Sunt destul de ocupat cu munca zilele astea așa că nu am avut timp să scriu prea mult. Dar vă las cu un gând scurt legat de alegeri și de campania asta electorală leșinată.
USR face o chestie cam dubioasă pe net în care compară candidații lor cu candidații PSD. Evident că se face cherry picking și prezintă candidații PSD într-o lumină negativă iar pe ai lor într-o lumină pozitivă. Dacă ar face PSD treaba asta ar sări de fund în sus instant, dar în fine trecem peste asta.
Ce vream să zic e că nici măcar comparațiile astea în favoarea lor nu sunt în stare să le facă așa cum trebuie. Aruncați o privire aici, faceți abstracție de nume și spuneți-mi sincer ce vi se pare mai impresionant (sursă):

Ce ați vota dacă ați fi un român care trebuie să voteze ceva, dar nu urmărește politica obsesiv?

  • Pe Daniel Ghiță, de care a auzit o țară întreagă sau pe cineva de care nu ați auzit niciodată?
  • Pe un om care a fost bodyguardul celui mai petrecăreț Președinte al României sau o avocată?
  • Pe un om supranumit ”Samuraiul Sălbatic” sau pe o antreprenoare în turism?
  • Pe un multiplu campion la nivel internațional și om care s-a bătut în cel mai dur campionat de kickboxing al vremii lui (K1) sau pe o persoană care se laudă că a câștigat un proces împotriva Biroului Electoral Voluntari?

Adică nu știu cum să vă zic, dar pare că persoana care a scris chestia asta era de la PSD la cum a prezentat lucrurile. Vă spun sincer că dacă ar fi să dau votul doar după performanțele personale ale celor doi atunci Ghiță câștigă prin knockout (ha ha, am făcut și o glumă).
Serios, dacă vrei să scoți în evidență că al tău candidat e mai bun atunci nu prezenta adversarul tău ca pe un semi-zeu în viață. Porecle de genul ”Samuraiul Sălbatic” nu îl fac să pară mai nașpa pe Ghiță ci mai cool. Faptul că a luptat în K1 depășește cu mult orice a făcut doamna Cambera la nivel personal, mai ales când acel ceva la nivel profesional e un caz câștigat împotriva Biroului Electoral Voluntari.
Repet, nu e o comparație pe care să vrei să o faci dacă îți dorești să faci candidatul tău să arate bine.
Nu discut acum ce poate face fiecare din cei doi candidați în viața politică. Ce spun e că strict din punct de vedere al prezentării USR a cam dat chix cu exemplul ăsta.
În altă ordine de idei văd că nici în al 12-lea ceas oamenii de la USR nu au înțeles că ei împart electoratul cu PNL, nu cu PSD. Dacă ar fi vrut să scoată niște voturi cu comparațiile astea le puteau face cu oamenii de la PNL. E ok, rupe PNL din electoratul lor pe unde apucă și îi sabotează pe unde îi prinde. Dar vor guverna în liniște împreună, sunt convins.
Apropo, credeți că electoratul PSD vede comparațiile astea și zice: ”dar vai, m-a convins tabelul ăsta, votez USR de acum înainte!”
Tot ce face tabelul ăsta e să îi convingă pe unii dintre cei care oricum votau USR că PSD e nașpa.  Pe de altă parte s-ar putea să fie și unii care să se enerveze văzând astea și să decidă că nu vor să voteze cu USR. Una peste alta însă nu cred că astfel de comparații aduc voturi și mă întreb ce sens are strategia asta în general? Dar hei, ce știu eu de politică și din astea, eu sunt doar un alt gică contra care își dă cu părerea pe interneți.

Spune și altora

3 Comments

  1. În teorie, USR ia de la PNL. Pe de altă parte însă, au radicalism și o rigiditate care limitează puterea de atracție la „bula lor”. PNL și PSD sunt mai apropiate. Mi se pare că sunt singurul partid „de clasă”, care chiar refuză programatic apropierea de alte categorii sociale.

    1. USR e un partid care a aparut ca anti-establishment, de unde si rigiditatea doctrinara, dar si greutatea cu care gasesc ceva care sa atraga publicul in afara clasicului mPSD.
      Niste baieti libertarieni au zis ca temele sociale sunt naspa pentru ca au “social” in ele si daca iti pasa de o orice chestie sociala esti PSDist. Si asa s-a ales USR cu actuala logica electorala. Dar sunt multi oameni care ar vota USR daca ar avea si alt discurs in afara de justitie si PSD.

  2. Or avea cei de la USR și PNL electorat pe care și-l împart iar electoratul PSD e pe alta zonă, însă are logica ce fac: competiția între USR și PNL e pe care dă mai tare in PSD, câștigă cel care pare mai mare adversar. USR merge pe agresivitate și energie, și acuză PNL că are metehne asemănătoare și a coloaborat in trecut și poate subteran și acum cu PSD; PNL argumentează că sunt un adversar mai puternic al PSD pentru că sunt mai mari, mai bine organizați, mai experimentați ca USR, pe care îl acuza că are unele curente stângiste, așadar puncte în comun cu PSD. Cam asta e jocul politic pe partea asta. Sigur, era mai bine ca USR să se situeze cu adevărat pe traseul anti-establishment pe care îl clamează, dar care e in realitate doar anti-pesedism, era mai bine ca și ei și PNLsă aibă niste viziuni și programe pe care sa se concentreze in loc sa se rezume la hate față de un partid anume – nu spun că nu au cate ceva in privința asta, dar nu e tema pe care să o pună pe primul plan. Dar asta este, suntem în situația de tip galerii de fotbal – detestam fanionul alb-rosu și iubim pe cel roș-albastru, sau vișiniu; chit că sunt toate echipele cam același lucru – patroni tot niste milionari dubioși, jucători diverși mercenari care își fac treabă cat sunt ei în stare (mai nimic) pentru contractul negociat de impresar și performanță per ansamblu jalnică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: