Cine vrea să ne întoarcem la birou?

image_pdfimage_print

De vreo 2 săptămâni îmi tot apar prin feed tot felul de știri sponsorizate (marcate ca atare sau nu) despre cum lucratul de acasă e nasol și o dai în depresie dacă faci asta prea mult.
De exemplu Digi24 are articolul ăsta:

Partea cea mai mișto a articului e acel ”Exclusiv” din titlu. Adică persoana care a scris acel articol vrea să ne spune că a publicat o informație exclusivă, pe care cititorul nu o găsește nicăieri în altă parte. Adică Digi24 e prima publicație care scrie despre faptul că lucratul de acasă duce la depresie, singurătate șamd.
Vă scutesc de efortul de a citi articolul pentru că nu merită. Nu se bazează pe nimic concret, nu tu studiu științific, nu tu publicație serioasă sau altceva care să inspire încredere. Avem în schimb niște cuvinte de la un sociolog (Gelu Duminică) care își dă cu părerea despre psihologie și un arhitect care își dă cu părerea despre normele de igienă și protecție a muncii. Și clasicul ”un articol din prestigioasa publicație cutare, dar nu dăm link că pierdem la page rank”:

Potrivit The Wall Street Journal, proiectele durează mai mult, colaborarea este mai dificilă, iar integrarea noilor colegi se face mult mai greu.

Link? Nu. Cifre? Nu. Autor al articolului? Nu. Practic tot articolul se bazează pe fraza asta lipsită de orice fel de informație concretă sau posibilitate de a verifica de unde vine.

Unde ești mai productiv, mă băiatule?

Tipul ăsta a ajuns cumva pe BBC, în Marea Britanie, spunând că angajații trebuie să se întoarcă la muncă:


Cică pe acasă ar fi prea multe lucruri care îi distrag atenția angajatului de la muncă și că oamenii pot fi mai productivi la birou. Ar fi fost mișto dacă omul ar fi și urmat propriul sfat și ar fi înregistrat filmulețul de mai sus din biroul firmelor pe care le deține. Dar nu a făcut asta.
Știți unde a fost înregistrat clipul însă? Pe un iaht, în Mediterana!
Să repetăm: voi oameni de rând mergeți la birou, că nu sunteți productivi altfel. Eu în schimb sunt mai productiv pe iaht, nu la birou. La mine pe iaht nu sunt atât de multe chestii care să îmi distragă atenția.

Sectorul imobiliar și retail stradal

Guvernul britanic e sub presiune din partea mediului de afaceri de a forța oamenii să se întoarcă la birou:

Business leaders have warned of damage being done to city centres as people stay away from offices. (sursă)

De ce? Pentru că sunt firme care dețin spații de birouri ce stau goale și care făceau bani din cafenele și magazine de pe lângă birouri:

City centres could become “ghost towns” if the prime minister does not do more to encourage workers to go back to the office, the head of the CBI says.

Dame Carolyn Fairbairn said allowing staff to work from home had helped keep firms afloat during the pandemic.
But as offices stood empty, thousands of local businesses that relied on the passing trade were suffering, she said. (sursă)

Aici e o manipulare ieftină din partea sectorului de retail de spații de birouri. Oamenii nu mai plătesc sume exorbitante pentru o cafea și un covrig, e adevărat, dar acei bani economisiți se duc de regulă către magazinele din cartierul lor sau orașul lor (dacă fac naveta). Banii aceia nu dispar din economie, pur și simplu se duc în altă parte.
Ceea ce duce la următoarea întrebare: ar trebui guvernul să decidă ce business-uri supraviețuiesc și care nu? Dacă da, de ce să forțezi oamenii să cheltuie bani la birou, când acei bani ar putea să rămână în comunitatea angajatului? Impozite se plătesc (teoretic) peste tot, nu doar de către firmele de retail din clădiri de birouri.
Ah, ba da, mint, e o diferență: dacă te duci la birou ai șanse mai mari să mori de Covid 19 care, ce să vezi, se transmite al dracului de bine în spații închise. Știți…gen birouri? Adică acele clădiri unde stau foarte mulți oameni într-un spațiu închis, dar care îngrămădește pe toată lumea în același loc (adică în ”open office”), cu sisteme de ventilație cu circuit închis și filtre neschimbate. Oare sunt șanse mari să se răspândească virusul în condiții de genul ăsta?
Oricum, dacă aveți impresia că în România politicul trage într-o direcție, stați să vedeți aici declarație de la Prim Ministrul Boris Johnson:

“We want employees to be careful what working arrangements they accept. Suddenly the word ‘restricted’ is bandied about and people who have been working from home find themselves in the most vulnerable position.” (sursă)

Adică, aveți grijă băieți și fete de unde lucrați că s-ar putea să rămâneți fără muncă dacă stați acasă.

Ar trebui să te intereseze chestia asta?

Da, ar trebui să te intereseze, pentru că România copiază chestii de afară. Apoi, așa cum arată și acel articol de la Digi24, există deja presiune pentru ca un număr cât mai mare de angajați să se întoarcă la birouri.
Partea amuzantă e că România era a doua țară din coada clasamentului când venea vorba de lucratul de acasă înainte de pandemie (vedeți mai jos mulțumită Eurostat):

Spun că e amuzantă pentru că foarte mulți români au mers în continuare la muncă, inclusiv în martie și aprilie. Bătălia se dă pe spațiile și angajații care lucrează acasă din marile orașe ale României.

Dar firmele ce vor?

În vremuri normale putem avea o întreagă discuție dacă munca de acasă e sau nu mai ok. Dar în contextul unei pandemii astfel de discuții mi se par irelevante. Până la urmă cât de mult va crește productivitatea unei firme dacă i se îmbolnăvesc angajații? Câți vor mai vrea să lucreze pentru acea firmă dacă își văd colegii bolnavi?
De când cu lucratul de acasă au apărut o grămadă de sondaje legate de munca de acasă. Dacă îi întrebi pe angajați, ei se simt mai productivi. Dacă îi întrebi pe angajatori, șefi și HR majoritatea spun că nu se vede diferență în productivitate între munca de acasă și cea de la birou. Nimeni nu vorbește așadar de scădere a productivității când vine vorba de majoritatea angajaților.
În condițiile astea de ce ai vrea să adaugi pe lista de probleme a firmei faptul că există o șansă de 1% de a muri? Angajații au nevoie de locuri de muncă, dar imediat ce găsesc un loc de muncă marginal mai bun vor sări în altă barcă, nu vrea nimeni să își riște viața dacă are de ales. Iar companiile știu asta și, în ciuda recesiunii, vor vrea să își păstreze angajații buni și nu vor forța nota. Iar firmele care vor încerca totuși să forțeze nota se vor trezi cu angajați bolnavi și productivitate în scădere.
Apoi mai e și problema costurilor. Credeți că firmele vor vrea să cheltuie bani pe spații de birouri fix acum când vânzările în mare parte din economie au scăzut? Dimpotrivă, acei bani economisiți sunt mană cerească. Ba mai mult, au reușit să externalizeze o parte din costuri (curent, apă, internet etc.). La un birou mare chiar și costurile astea se adună.

Care va fi viitorul?

Discuțiile în privința viitorului muncii de birou par să meargă spre o soluție de compromis între cele două lumi:

  • biroul nu va dispărea, lumea va continua să meargă la birou și să se întâlnească față în față.
  • Dar se pare că atât firmele cât și angajații și-au dat seama că prezența la birou 5 zile din 7 nu e necesară.

Cel mai probabil vom lucra 2-3 zile de la birou și 2-3 zile  de acasă.
Și știți ce? Ar fi bine pentru toată lumea în felul ăsta: pe de o parte îți cunoști colegii, interacționezi cu ei și te bucuri de beneficiile muncii de birou. Dar pe de altă parte 2-3 zile pe săptămână nu trebuie să stai în aglomerație, nu pierzi timpul pe drum și ai liniște, spre deosebire de zumzetul continuu din birourile de tip open office.
Aranjamentul acesta va permite și firmelor să reducă suprafața birourilor și oamenilor să economisească timp, bani și nervi.
Dar asta nu se va întâmpla până nu pandemia e adusă sub control și numărul de îmbolnăviri nu scade.

Spune și altora

8 Comments

  1. Aici pot să zic din experiența noastră. Din 2014 am angajați, de la bun început regimul a fost preponderent work from home, au fost dotați cu tot ceea ce trebuie. Este și o activitate care se pretează, consultanță, cu deplasări la client, puțină activitate „de echipă”. Ce am observat în timp este că atunci când se apropie deadline-urile (avem raportări fixe) sau lucrări mai complexe, se invită unii pe alții la birou. Se pare că la birou într-adevăr le crește productivitatea. Desigur, nu „exagerează” – cam vreo 5 zile pe lună se petrece în medie la birou, plus încă, însumate, vreo 7-8 la clienți.
    De când alții au trecut la WFH, eu personal am constatat că au crescut timpii de răspuns, apar anumite sincope fiindcă, e doar o intuiție, sistemele lor au limitări, oamenii nu sunt pregătiți cum trebuie pentru așa ceva… Și asta afectează, parțial, livrabilele noastre.
    Totuși, tehnologia necesară pentru WFH există la modul real de mulți ani, dar nu a fost folosită decât marginal, pe departamente suport. Poate că nu este vorba numai de control. Poate că într-adevăr există și niște rațiuni manageriale.
    Și mai este un aspect puțin discutat al problemei. Toată lumea văd că analizează exclusiv din unghiul angajatorului. Dar al angajatului?
    Eu mi-am gândit de la bun început casa pentru WFH și în lockdown nu am avut probleme – eu, soția și copilul. Aveam ce ne trebuie acasă, spații de lucru. Pentru mulți angajați este incomod să lucreze de acasă – stau cu părinții, stau cu partenera/partenerul într-un spațiu mic… Unii au o casă urâtă, un partener urât de care s-au săturat… Una este să stai cu cineva câteva ore + somnul, alta este să stai 24/24. Nu mai vorbesc de cheltuielile suplimentare – cafeaua, apa, cookies, oferite gratis de angajator, acum cumpărate pe bani. Consumul suplimentar de curent, abonament mai mare la internet. Cred că dacă s-ar face un sondaj, multă lume va fi surprinsă de câți vor opta pentru regimul clasic.

    1. Aici e cu dus și întors un pic: pe de o parte sunt oameni care au copii acasă și le e greu să și lucreze și să aibă grijă de ei. Aici da, va avea loc o scădere a productivității. Dar asta e o problemă de termen scurt, pentru că momentan e vacanță ori sunt închise școlile din cauza pandemiei. Pe termen lung acei copii vor fi în grija altcuiva.
      În același timp mai sunt și oamenii care nu prea erau productivi oricum, dar reușeau să ascundă asta în spatele muncii altora. Brusc treaba asta se vede ceva mai clar când lucrezi de acasă pentru că rămân mai multe ”urme” digitale ale activității fiecărui angajat.
      Iar cei cu parteneri insuportabili, casă urâtă etc. au probleme personale care trec dincolo de mediul de muncă și care îi afectează și în viața de birou. Munca de acasă doar a scos la lumină comportamentul ăsta.
      De exemplu cei cu parteneri insuportabili vor sta mai mult la birou, îi vor ține pe alții peste program la birou și vor avea aventuri extraconjugale cu colegii / colegele de birou. Toate chestiile astea duc la scăderea productivității, dar pentru că îl vezi pe acel om la birou tot timpul nu îți dai seama. Am văzut chestia asta întâmplându-se în toate firmele prin care am lucrat.
      Ca regulă, cei mai productivi angajați sunt cei care motiv să se ducă acasă (pentru partener, pentru familie, pentru viață socială etc.) pentru că vor vrea să își facă treabă. Cei fără motiv de a merge acasă o scaldă cât pot.
      Și da, ai dreptate, vor fi mulți care vor vrea să se întoarcă la birou, dar nu din motivele care să avantajeze firma la care lucrează ci doar din motive pur personale.

      1. N dar nu indeplinesc nr minim de caractere

        Mai e un aspect pe care l-ai omis, integrarea colegilor noi. Si nu ma refer aici la nivel social, inter-uman etc. ma refer strict la adaptarea lor pe tehnologiile sau aplicatiile folosite pe noul proiect, la transferul de cunostinte de la angajati vechi la cei noi. E pur si simplu mult mai rapid si mai usor la birou decat din WFH. Treaba cu productivitatea nu stiu cat e de adevarata, mie mi se pare ca e un fel de lauda de sine pe care o practica unii corporatisti pentru ca li se pare ca suna bine sa zici ca vai ce muncitor esti. Ma uit la mine spre ex: de cand lucrez integral de acasa s-au inmultit semnificativ sedintele, inainte era doar una pe saptamana, acum sunt zilnic si majoritar inutile.

        1. Am inceput sa lucrez la o firma noua in martie anul asta. Imi cunosc majoritatea colegilor doar de pe Skype si da, e un pic dificil sa inveti procese / proceduri noi de la distanta. Dar asta e o problema minora din punctul meu de vedere si in niciun caz motiv pentru a reveni la birou si a risca sanatatea cuiva.
          Sedintele inutile se fac si in persoana si virtual. Sincer nu am vazut nici o diferenta intre ele. Oameni care vor sa justifice timpul pierdut prin meetinguri interminabile vor fi mereu.

    1. Da, sunt de acord cu autorul tweetului. Partea interesanta e ca am mai patit odata asta in sec. XIX, chestie. Consecinta a fost aparitia colonialismului pt ca marile puteri europene aveau nevoie de piete de desfacere. Englezii si francezii nu au cautat pamant in Africa si Asia ci oameni care sa le cumpere marfa so sa ia credite de la ei.
      Vedem daca se repeta istoria sau nu.

  2. Eu nu inteleg de ce se bata apa in piua cu intorsul la birou. Dar sa se intoarca la birou cine vrea neaparat sa socializeze, eu spre exemplu nu vreau si pe langa asta, sunt muuult mai productiva de acasa, comform parametrilor. La fel si multi alti colegi. Daca vreau sa socializez, am prietenii mei, nu am nevoie si de colegi. Pe mine ma oboseste enorm socializarea.

    1. Ha ha, o sa creada lumea ca imi dau comentarii singur pt ca fix asta e si parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: