Cine îl consiliază pe Dacian Cioloș?

image_pdfimage_print

Un pic ocupat pe la muncă așa că nu am apucat să mai zic mare lucru, dar nu pot să nu îmi rup câteva minute și să mă întreb: Cine îl consiliază pe Dacian Cioloș? Serios, cine sunt consilierii lui politici?

Mi se pare halucinant cât de rupt de realitatea românească pare prin postările lui de prin social media. De câteva zile nu face nimic altceva decât să îi numească pe cei de la AUR fasciști, legionari și alte treburi din astea. În tot timpul ăsta curge prin presă și prin social media cu facturi la curent și gaz duble, triple sau chiar mai mult.

Știți cât de tare îl interesează subiectul facturilor pe dl. Cioloș? Atât de tare încât de la 1 ianuarie și până în prezent are fix 1 bucată postare pe facebook despre subiectul acesta. Serios, aruncați o privire pe profilul lui.

Chestia care îi doare cel mai tare pe români acum a beneficiat de atenția dl. Cioloș o singură dată toată luna.

În schimb îl pasionează tare subiectul AUR până la punctul la care a ajuns și George Simion (președintele AUR) să îi dea consultanță mai bună decât ce primește de la proprii consilieri (sursă):

8.9k la postarea lui Cioloș în 2 ore, 10k la cea a lui Simion în 2 ore. Între timp răspunsul lui Simion a sărit de 18k, al lui Cioloș a ajuns la 16k.

Și da, are dreptate Simion, USR e în opoziție iar PSD și PNL la putere. Logica e să ataci puterea, nu AUR care are zero influență asupra politicii statului, mai ales când ți se oferă pe platou o situația atât de dramatică cum e cea de acum cu facturile.

Credeți că s-a potolit? Nope, iată încă una (sursă):

O consilieră USR a fost din câte se pare agresată de un consilier PNL și unul PMP iar dl. Cioloș zice că AUR e de vină pentru violența politică. Serios! Repet: Un consilier PNL și unul PMP agresează un consilier USR iar dl. Cioloș zice că AUR e de vină, că de la ei a învățat PNL și PMP să facă chestii. AUR, partid care acum 2 ani era fix nimic e de vină pentru că PNL și PMP fac nasoale. A uitat dl. Cioloș de deputatul Mitralieră, de ”ciuma roșie” a lui Cîțu și de colegii lui de partid care trebuiau să se dezică de opiniile extremiste ale lui Andrei Caramitru. Alea nu se pun.

Nu știu cine sunt consilierii politici ai domnului Cioloș, dar dacă vrea să aibă măcar șanse teoretice să prindă turul 2 la prezidențiale sau dacă vrea ca USR să prindă mai mult de 10% la următoarele alegeri ar trebui să îi cam dea afară.

Și știu povestea: le e teamă că o să fie acuzați că fac front comun cu AUR. Așa și? O să se ajungă la o discuție de tipul: lui Hitler îi plăceau cartofii prăjiți, ție îți plac cartofii prăjiți prin urmare ești fan Hitler.

Haideți să vă zic un mic secret: poți critica AUR și în același timp să critici și PSD / PNL. Serios! Am citit manualul, le poți face pe amândouă! Ori pe rând, ori în același timp, se poate și și. Dl. Cioloș e mai pasionat în schimb de AUR decât de a recâștiga simpatia votanților pierduți.

Și mă mir că și Dacian Cioloș face aceeași greșeală ca Dan Barna: în absența unei ideologii clare construiește identitatea politică a USR ca antiteză la un partid. În cazul Barna USR era antiteza PSD, în cazul Cioloș USR e antiteza AUR. Am zis și atunci repet și acum: nu poți defini ceva ca negația unui altceva. La un moment dat pică. Așa cum USR a intrat în degringoladă odată cu intrarea PSD în opoziție, la fel va face când AUR va dispărea.

P.S: când zic mai sus că trebuie să capitalizeze pe tema facturilor mă refer la a face asta prin poziții de bun simț, nu să scoată la înantare pe acel parlamentar USR care ne spunea ce mișto e piața liberă și câte beneficii va aduce.

Spune și altora

11 Comments

  1. Actually, critica AUR „face” sens, cum ar zice ei. AUR și USR sunt ca vasele comunicante. Ele se bate cam pe același electorat (deși aparent sunt la extreme opuse). AUR face acum ce făcea USR înainte să se refugieze pe Whatsapp și în bulele de pe FB: prezență la „firul ierbii”.

    1. De acord si fix de aia ce face Ciolos e inutil si complet pe langa. Electoratului nu ii pasa ca AUR mai arunca un Antonescu in discutie pe ici pe colo. Ii pasa in schimb ca singurii care fac opozitie acum sunt aur, singurii la firul ierbii si singurii care critica un guvern cu idei putine.
      USR sub Ciolos rateaza tema mare a facturilor, dar sare ca rata la muci pe chestii de genul “doctoratul lui Ciuca”. In ritmul asta o sa le tremure fundul daca intra in Parlament tura viitoare.

      1. O să le tremure serios pentru că primarii lor sunt dezastru, deci vor pierde orașele alea. Și fără Timișoara, Brașov, București (unde au 2 sectoare și „tehnic” generala, chiar dacă sunt supi cu Nicușor). În plus, marii eroi, Drulă și Berceanu se cam fâsâie, deci nu prea au cu cine și cu ce.

        1. Paradoxul e ca Ciolos e sef, dar deconteaza slabiciunile team-Barna. Iar primarii lor au venit pe un val de “noi suntem mai buni”, pt ca apoi sa nu fie.

  2. Nici mie nu mi se pare o strategie neaparat proasta. La momentul asta USR e in cap, eu pun la indoiala si procentele alea de 12.5%. Lumea i-a perceput cumva pe ei copiii razgaiati din guvern care au plecat la greu si au lasat tara in deriva desi as spune ca mai degraba Citu a fost ala care s-a comportat ca un razgaiat da’ na, politica e despre perceptie, nu realitate. Plus alde Clotilde, Fritz sau Coliban despre care incet-incet se lamuresc si visatorii idealisti. Probabil ca nu dau in PNL pt ca in continuare raman singurii lor posibili parteneri pe viitor din moment ce AUR e la extrema opusa iar cu PSD si-au taiat singuri craca. La momentul asta USR trebuie sa isi reincarce radicalii care au cazut in letargie dupa guvernare. Si cum faci asta mai bine decat facand apel la AUR si batandu-te in piept ca tu aperi democratia de fascistii care vin si o ataca? Electoratul USR hardcore nu e ala caruia ii pasa de oameni ca li se umfla facturile si chestii de astea de oameni normali, e ala care are senzatia ca numai si numai USR ne poate salva, ori au cam inceput sa dispara si aia. Liberalizarea a fost facuta si pe tura lor, cam greu sa dea din gura despre asta desi la cata nesimtire e in politica se poate. Din treaba asta castiga Orban care oricum o sa atraga din astia care sunt dezamagiti de PNL dar urasc prea cu spume PSD ca sa puna vreodata stampila pe ei. Oricum sunt disperati grav, primesc constant reclame pe fb de la ei cu “realizarile” lor desi nu cred ca am apreciat pozitiv vreo postare a vreunui membru USR, ca nu prea am de ce.
    Acel parlamentar USR e Cristina Pruna. Au pus astia pe internet declaratia aia a ei despre cum liberalizarea va duce la scaderea pretului dupa care cand s-au umflat facturile a venit sa spuna cum de fapt e o greseala. Disonanta cognitiva at its best.

    1. Tare imi e teama ca la un moment dat vom vedea o fuziune PSD – PNL. Un PNL la 10% e complet inutil pentru visele marete ale unor oameni de acolo. Si daca se intampla asta atunci la revedere colaborare.
      Iar USR nu are tema momentan. Aia cu justitia si penalii nu mai merge, de problemele saracilor nu vor sa se atinga ca pute a socialism, AUR le-a luat electoratul extremist. USR are un electorat de vreo 10% (adica pe unde e acum) care va vota cu ei in lipsa de alternative, dar fara a scoate niste oameni mai de doamne ajuta la inaintare nu au sanse sa atraga alt electorat prea curand.

      1. Nu stiu daca AUR le-a luat electoratul extremist pt ca desi seamana mult ca si comportament, in sensul ca ambele sunt partide anti-sistem (cat de anti-sistem e USR daca te uiti la trecutul oamenilor de pe acolo e foarte discutabil, dar asta e perceptia) si nu foarte dispuse la consens cu altii. Dar sunt diferente fundamentale ideologice intre cele doua si de asta nu stiu daca AUR le poate la tot electoratul, sau viceversa. Daca AUR imbratiseaza deschis nationalismul, USR-istii sunt genul care fluturau steagul UE prin piete si daca le pui un steag al Romaniei le iau foc mainile. USR-istii vor “o tara ca afara”, vor “spitale si scoli, nu catedrale” fata de AUR care cauta deschis asocierea si colaborarea cu biserica. USR-istii vomita daca le spui de aia de la tara, Simion se duce dupa ei. USR-istii sunt verzi, sunt progresisti, AUR vrea independenta energetica si au ca model PiS. Sunt unele pozitii ireconciliabile. Faptul ca au baza comuna anti-sistem s-a vazut cel mai bine la votul diasporei la parlamentare dar ii separa prea multe ca sa poata sa isi fure electoratul unul altuia asa usor. Poti in schimb sa iti reactivezi radicalii aratand cat de naspa sunt ceilalti, ce face Ciolos acum
        Ca fapt divers, am vazut totusi in ultima perioada din partea lui Ciolos unele ajustari de pozitie. Spre exemplu cand a aparut aberatia aia de cod de limbaj a cucoanei din Malta, Ciolos a sarit ca Europa e crestina, chestie pe care nu ar fi spus-o in urma cu cateva luni nici impuscat. Poate are legatura si cu faptul ca a pierdut postul de lider Renew din PE. Totodata i-am vazut si arzand-o mai “patriotic” (nu nationalist ca la ei pute cuvantul) de 1 decembrie. Am senzatia ca Ciolos si-a dat seama intr-un tarziu ca aici merge mai greu cu progresismul, ca romanii totusi nu au o sila de biserica asa mare ca in Vest si s-ar putea sa vedem niste rotiri de pozitie pe partea asta pt ei.
        Cat despre o fuziune PSD-PNL, mai bine nu. Din prea multe motive ca sa le expun aici.

        1. USR are o baza electorala stabila pe la 6-8% iar restul sunt oameni mobilizati pe ideea de salvare a justitiei. USR sarise spre 20% cand era la varful campaniei “Fara penali”. Sunt deci niste procente acolo care s-au dus la AUR, mai ales in Diaspora. Restul de electorat AUR vine de la PNL si de la oameni care nu ar fi votat altfel.
          Momentan USR mizeaza pe bazinul lor electoral stabil si cam atat. Iar asta cu “AUR sunt fascisti” le consolideaza electoratul, dar nu il extinde. Ar putea sa extinda acel electorat doar prin teme axate pe partea social economica, in special facturi. In UK se vorbeste despre “cost of living crysis”, dar in Romania USR nu vrea sa se atinga de subiect. In ritmul asta USR ramane cu acel 6-8% si cam atat. Iar mirarea mea (si a lui George Simion aparent) e de ce nu sare USR pe o tema servita pe platou care le-ar aduce puncte electorale si un pic de expunere. Daca nu acum, atunci cand? In schimb USR ataca PNL pe tema “doctoratul lui Ciuca”. Din nou, tema pentru electoratul de 6-8% care e baza lor, dar cam atat. Restul populatiei nu da doi bani pe subiect pentru ca se gandesc cum sa isi plateasca facturile.

          1. Dar AUR nu mizeaza deloc pe justitie, li se cam falfaie de subiect. Nu l-am auzit prea des pe Simion cu justitia in gura, nu e nisa lor de electorat.
            Liberalizarea e facuta pe tura USR, fix asta i-a replicat si Simion lui Ciolos dupa ce asta i-a raspuns fix la comentariul din articolul tau. Ce pot sa spuna acum? Sa zica precum Pruna, ca e naspa dupa ce s-au laudat ca piata libera o sa ieftineasca preturile? A ras toata lumea de ea. Nu au nici macar “acoperirea” PNL care se scuza ca ei macar au ramas la guvernare, n-au fugit. Apoi, nu uita ca liberalizarea a fost facuta la cererea UE, iar USR nu iese din cuvantul UE nici macar o secunda pt ca e partid european. AUR nu are ingrijorari de genul.

          2. Justitia ca subiect e mort pt moment. Iar Ciolos poate spune: noi am vrut alt fel de liberalizare, nu din asta salbatica. La fel de bine poate pune pe altcineva sa iasa la inaintare cu mesaje pe tema asta. Dar USR nu are comunicatori pe subiectul asta in afara de power coupleul Nasui-Pruna. Nu e mononopol pe subiect, pot vorbi si altii despre subiect, doar sa se vrea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: