Chiar e nevoie de o dezbatere în turul 2?

image_pdfimage_print

Dacă nu ați trăit izolați de lume probabil ați aflat că actualul președinte, Klaus Iohannis, refuză să meargă la o dezbatere cu candidatul PSD Viorica Dăncilă.
Iar cei care se simt ofensați de chestia asta au dreptate la nivel principial:

 • Iohannis refuză dialogul cu adversarul. Una din funcțiile președintelui e aceea de mediere ori mediere fără dialog nu se poate.
 • Același Iohannis forțează nota și nu oferă votanților alt motiv de a fi votat decât: PSD e nașpa, eu vă apăr de PSD
 • O societate democratică are nevoie de dezbatere ca de aer, altfel nu poate avea loc schimbul de idei atât de necesar.
 • Iohannis își desconsideră adversarul refuzând complet orice fel de negociere pe problema unei dezbateri sugerând că nu are cu cine dezbate.

Se simte de asemenea un aer de auto-suficiență din partea lui Iohannis care pare a spune: eu am muncit pentru voi în ultimii 3-4 ani așa că trebuie să mă votați acum.

Și totuși ce ne-ar aduce această dezbatere?

Pentru mine asta ar fi întrebarea cheie. Repet, argumentele de mai sus sunt toate valide, dar cu ce ne-ar îmbogăți această dezbatere?
Mie unul mi s-ar fi părut esențială o dezbatere în turul 1 între primii 5 candidați, cei care aveau teoretic șanse la turul 2. Chiar m-am plâns de lipsa totală a unei dezbateri și dădeam câteva exemple de dezbateri care au schimbat soarta alegerilor în trecut.
Acea dezbatere nu a avut loc niciodată pentru că atât Iohannis cât și Dăncilă au zis ”pas”.
De ce? Pentru că scorurile lor de atunci îi duceau în turul 2 fără să fie nevoie de dezbatere. Nici Iohannis, nici Dăncilă nu par teribil de buni când vine vorba de a vorbi liber. Exista riscul așadar de a pierde voturi în favoarea unui candidat ceva mai guraliv sau înfipt în timpul unei astfel de dezbateri.
Ambii au refuzat așadar dezbatere. Acum Dăncilă de fapt ar cam vrea dezbatere. Dar haideți să fim serioși, oare Dăncilă ar avea de câștigat din această dezbatere? Oare Iohannis ar avea de pierdut?
Dăncilă e un candidat care reprezintă omul simplu din popor așa cum scriam într-o postare anterioară. Aceeași Dăncilă nu are scheleți în dulap ca Iohannis. Dar cam aici se oprește avantajul ei într-o dezbatere.
Exceptând cazul în care se știu întrebările de la început Dăncilă nu va rupe gura târgului cel mai probabil.

Iohannis și dezbaterea

Iohannis poate câștiga alegerile fără să aibă acea dezbatere. Iohannis a fost cel care a dansat în pas de tango cu Dragnea, pentru că Iohannis avea nevoie de Dragnea pentru scorul de la alegeri. S-a văzut asta după felul în care a fost luată decizia împotriva lui Dragnea imediat după referendum.
Același Iohannis a pus pe Dăncilă prim-ministru, știind foarte clar în acel punct profilul ei și faptul că va trage scorul PSD în jos. Am fost printre puținii oameni care au scris despre chestia asta, intuind că asta va duce la căderea lui Dragnea.
Iohannis a știut de asemenea să meargă pe sârmă cu referendumul pentru familie, pentru a nu antagoniza nici segmentul conservator al votanților săi, dar nici segmentul progresist. Soluția lui Iohannis atunci a fost de a vota după ce devenise clar că referendumul nu va trece.
Toate chestiile de mai sus au fost compromisuri politice făcute de Iohannis și sunt șanse mari ca ele să fie folosite împotriva sa în timpul dezbaterii. Iohannis știe asta și probabil nu vrea să își asume riscuri. În fond, fără dezbatere el are șanse mari de a câștiga al doilea mandat.
Ar avea și el muniție împotriva lui Dăncilă? Cu siguranță: toate greșelile făcute de această plus faptul că a fost marioneta lui Dragnea.

Și totuși de ce ar vrea Iohannis dezbatere?

Adică de ce și-ar asuma Iohannis acest risc? Ce ar câștiga dacă și-ar asuma riscul unei dezbateri iar chestiile de mai sus să fie folosite împotriva sa?
Păi nu câștigă nimic, pentru că poate câștiga mandatul de președinte fără să își asume riscul.
Da, e nasol pentru că nu e super democratic. Dar politica e cinică iar Iohannis e un președinte foarte cinic, așa cum a arătat atunci când a acceptat pe Dăncilă prim-ministru deși nu era potrivită pentru rol. Ce face Iohannis acum e în linie cu ce a făcut tot mandatul.
Nu îmi place chestia asta, dar o înțeleg perfect: Iohannis e rațional și își maximizează șansele de a fi reales.
Poate ar trebui să ia și alții notițe și să înțeleagă faptul că politica e cinică și rece.

Spune și altora

3 Comments

  1. Delia sau 5gang nu iti plac?

  2. @daniel
   Delia mai merge
   Proasta aia înfatuata de selly nu. Mai bine Dani Mocanu am mai zis, e Johnny Cash al manelelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: