Cât cheltuie România cu copiii săi?

image_pdfimage_print

Indemnizația pentru creșterea copilului e subiect de dispută de ceva timp. Actuala ministră / ministru al muncii și familiei, Olguța Vasilescu, consideră că persoanele care stau acasă și cresc copii nu ar trebui să primească mai mult de 10.000 RON, indiferent de suma cu care au cotizat la buget. Aparent pentru Olguța Vasilescu orice depășește 10.000 RON e jaf la adresa statului.
De aici multe discuții despre cât ar trebui să primească persoanele care intră în concediu de creștere a copilului, fără însă a veni și cu argumente sau cifre. Așa că nu pot să nu mă întreb…
Cât cheltuie România pentru copiii săi?
Hai să vedem cum stă România în privința cheltuielilor sociale ce au ca țintă familiile cu copii, raportat la PIB.

Cu roșu este România, cu albastru media UE iar cu verde am marcat câteva țări din zonă: Ungaria, Bulgaria, Cehia și Polonia. După cum se poate vedea România e cam în coada clasamentului cu cheltuieli apropiate de 1% din PIB, în timp ce Polonia e aproape de 1,5%, Bulgaria și Cehia sunt la 1,7% iar Ungaria aproape de 2,5%. Media UE e undeva la 2,2%. Suntem așadar cu mult în urma majorității țărilor aflate la un nivel de dezvoltare similar în privința ajutorului oferit de stat familiei și copiilor.


De data asta graficul indică procentul reprezentat de cheltuielile cu familia raportat la total cheltuieli sociale ale fiecărui stat. Concluzia, România cheltuie aproximativ cât media europeană, dar mai puțin decât statele cu un nivel de dezvoltare similar și, atenție cu probleme similare cu ale noastre: migrație masivă spre vest și spor natural negativ. Țările din Vest își permit să cheltuie mai puțin pentru că nivelul salariilor este mai ridicat și implicit nevoia de asistență socială mai mică. Mai mult, în cazul lor, imigrația suplinește problema sporului natural deci nu există presiune atât de mare pe aceste țări.


Mai sus, un grafic despre cât cheltuie în medie fiecare stat din UE pentru un copil prin diverse programe de asistență ale familiei sau copilului, în euro (ajustate la paritatea puterii de cumpărare pentru a ține cont de diferențe în costuri și venituri). Din nou, România este în coada listei, cu mult sub media UE și mult în spatele Cehiei, Ungariei, dar și a Poloniei și Bulgariei. Altfel spus, cheltuielile sociale ale României direcționate spre copii sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Acum luați graficele de mai sus și întrebați-vă, există o legătură între sumele mici cheltuite de statul român pentru fiecare copil și rata ridicată de abandon școlar? Sau între cheltuieli și rezultate proaste la testele PISA ori promovabilitatea dezastruoasă la BAC? 

Între timp, Coaliția pentru Familie e deranjată de homosexuali și de faptul că aceștia ar putea avea drepturi egale cu restul populației.

P.S: Răspunsul la întrebarea din titlu e 1.114 euro, adică 15% din media europeană. Informația este aferentă anului 2014 (cea mai recentă disponibilă) și provine de pe siteul Eurostat

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *