Cercetătorii sovietici, internetul și roboții cântăreți

image_pdfimage_print

Internetul, așa cum îl știm noi, e o invenție a armatei americane în parteneriat cu niște firme private. Tehnologia dezvoltată de DARPA (oamenii care se ocupă de proiecte de genul ăsta din armata americană) a prins atât de bine încât a devenit internetul folosit azi.
Cu toate astea au fost oameni și de partea cealaltă a Cortinei de Fier care visau să creeze o rețea similară. Acei oameni nu erau antreprenori sau militari ci oameni de știință. Iar visul lor ar fi dus la apariția unui lumi diferite de cea din ziua azi, o lume în care lider ar fi devenit un robot cântător la saxofon:

Paragraful de mai sus face parte din cartea ”The Square and the Tower” de Niall Ferguson. De curiozitate am căutat mai multe informații despre tentativele oamenilor de știință sovietici de a crea propria lor rețea. Pot să vă spun că e lectură fascinantă pe care o recomand.
Aeon, un site absolut fabulos, are un articol detaliat despre tentativele sovieticilor.
Sau o versiune video de 2 minute dacă nu.
Cât despre robotul președinte cântăreț de jazz, ei bine…era doar o glumă (din articolul de pe Aeon de mai sus):

Instead of event invitations, the group issued pun-filled faux passports, wedding certificates, newsletters, punchcard currency and even a Cybertonia constitution. In a parody of Soviet (council) governance structure, Cybertonia was governed by a council of robots, and at the head of that council sat their mascot and supreme leader, a saxophone-playing robot – a nod to the US cultural import of jazz

Robotul cântăreț de jazz era așadar un mișto fin la adresa americanilor. De unde să știe cercetătorii sovietici că ani mai târziu americanii chiar vor avea un președinte american cântăreț la saxofon:

P.S: poza din cover e unul din acele documente date de cercetători pentru a populariza ideea. Robotul președinte cântăreț la saxofon e cel din dreapta.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *