Cele două Românii: pensiile și bursa

image_pdfimage_print

Mulți oameni, din păcate, încă nu realizează că România se îndreaptă spre un model de dezvoltare care presupune multă sărăcie și mizerie.
Și nu e vorba despre sărăcie din corupție ci sărăcie din nepăsare și lipsă de echitate socială. Cuvinte prea mari? Hai să luăm două exemple concrete ca să înțelegeți mai bine la ce mă refer:

Bursa

Guvernarea PSD a fost atât de catastrofală pentru România încât valoarea acțiunilor fondului proprietatea sunt la un record istoric (via Profit.ro)

Acțiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins joi, 30 mai 2019, un nou record, de 1,0150 lei, cu 15% peste valoarea de 0,8830 lei pe acțiune înregistrată la sfârșitul anului trecut și cu 138% mai mult față de 0,4270 lei, prețul de închidere per acțiune la finele lui 2011, anul în care Fondul a fost listat pe Bursa de Valori București, informează administratorul de investiții al FP, Franklin Templeton Investment Management Ltd. citat de Agerpres. 

Băncile la rândul lor au înregistrat profituri masive în trimestrul 1 din 2019 (via ZF):

Cele 24 de bănci profitabile au ra­portat pentru primul trimestru din acest an câştiguri în valoare totală de 1,84 mld. lei. Pe de altă parte, cele 10 in­sti­tuţii de cre­­dit care au fost pe mi­nus în T1/2019 au adu­nat pier­deri cu­mu­late de 35,5 mil. lei.

Deci merge bine treaba în lumea financiară a României. Iar guvernarea PSD, în ciuda discursului belicos, nu pare să fi afectat piața.

Pensiile

Știți motivul pentru care România va intra în faliment, nu? Conform Opoziției (PNL și USR) motivul poartă un nume clar: pensiile și asistența socială. Despre pensii de exemplu Claudiu Năsui de la USR spunea că sunt asistență socială. Iată deci cum arată pensia unui român fără pile, fără funcții înalte sau alte minuni (via Economica.net):

aproape 1,5 milioane de români au pensii de maximum 700 de lei brut pe lună, potrivit datelor CNPP, sintetizate de Economica

Dacă vă uitați pe datele de la CNPP veți observa că doar 9.575 de persoane au pensii peste 5,000 RON.
104,348 oameni au pensia peste 3.000 RON. După mine, în momentul de față cam ăsta ar fi pragul la care te poți bucura de bătrânețe, fără să trăiești extravagant. Aparent doar ușor peste 100.000 de oameni pot face asta dintr-un total de 4,9 milioane.
Altfel spus sunt 4,8 milioane de pensionari români care nu o duc grozav. Din aceștia sunt minim 1,5 milioane care trăiesc cu 150 de euro pe lună pensie, adică în sărăcie.

Ce încerc să spun

Pensionarii nu sunt dușmanii României (nu includ pensiile speciale aici). Pensionarii sunt părinții și bunicii noștri care încearcă să supraviețuiască cu bani puțini, bolnavi și marginalizați de statul român.
Creșterea economică din acești ani nu i-a îmbogățit ci le-a urcat veniturile ușor. Suficient încât să nu fie, în continuare, expuși sărăciei? Din păcate nu…
Creșterea economică trebuie împărțită în mai multe direcții, nu pe sistem ”winner takes all”. Altfel s-ar putea să nu vă placă ce va veni în 4-10 ani la alegeri.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *