BNR cedează presiunilor guvernului?

image_pdfimage_print

Update: Conferința de presă confirmă ce spuneam în postarea în care vorbeam de inflație ca principal motiv pentru creșterea ROBOR. Nu am văzut însă nimic referitor la motivația deciziei de mai jos în afara de ”managementul lichidității”.


BNR s-a întrunit azi și a decis să:

  1. Mențină rata de dobândă de politică monetară la 1.75%
  2. Să reducă rata Lombard la 3%, respectiv
  3. să crească rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 0,5%

Sursa informațiilor: Hotnews

Ce înseamnă asta?

Dacă la punctul 1 cred că se aștepta cam toată lumea, pct. 2 și 3 cred că au ridicat ceva semne de întrebări.

Ca să fim pe același plan: rata Lombard e rata dobânzii la care o bancă se poate împrumuta de la BNR dacă are nevoie de bani și nu poate să o facă de pe piața interbancară.

Rata pentru facilitatea de depozit e dobânda plătită băncilor care își țin o parte din bani la BNR.

Ce înseamnă așadar punctul 2 și 3? Înseamnă că băncile vor putea să ia mai ieftin credite de la BNR și să folosească banii pentru a da credite. Dacă nu reușesc să plaseze banii sau au lichidități în exces, pot ”parca” acei bani la BNR pentru o dobândă mai mare.

Efectul, cel puțin pentru moment, ar trebui să fie o diminuare a ratelor dobânzii la care se împrumută băncile între ele (adică ROBOR). Să fie oare măsura asta legată de amenințarea făcută de premierul Tănase acum niște zile?

Pentru că altfel nu înțeleg logica economică a măsurii: conform cifrelor oficiale ale INS economia duduie cu creștere economică de peste 5% De ce am avea nevoie de o stimulare a creditării? Așa cum spuneam și în postarea asta, problema ROBOR pare a fi legată de creșterea inflației, nu de lipsa creditării de pe piață. Altfel spus, măsura asta BNR nu are nici un sens din punct de vedere economic, altfel decât că e menită să tempereze creșterea ROBOR. Ceea ce mă face să mă întreb: A cedat BNR presiunilor guvernului?

Aștept cu interes comunicatul de presă de la ora 15 al BNR, dar tare îmi e teamă că limbajul va fi sec și subiectul ROBOR evitat.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *