Ceartă în familie – bugetul 2017

image_pdfimage_print

Unul din motivele pentru care publicul larg nu e interesat de probleme economice e că oamenii care înțeleg economia sunt fie prea leneși fie incapabili să explice în cuvinte simple chestii de economie. Așa că am zis să încerc să explic bugetul într-un mod familiar oricărui român: bugetul ca o ceartă cu nevasta.
În stânga cearta, în dreapta bugetul. Enjoy!

Ea Mă, ție nu ți se pare că exagerăm cu cheltuielile? Sunt mult mai mari față de anul trecut! Cheltuielile prinse în bugetul pe 2017 sunt cu 15,5% mai mari decât în anul 2016. Consiliul Fiscal, BNR și-au exprimat deja rezervele vis-à-vis de execuția bugetară prognozată. Mugur Isărescu spunea despre veniturile estimate în buget că sunt ”foarte optimiste”. .
Consiliul Fiscal a avut o poziție foarte critică la adresa bugetului.
El (Aprizându-și o țigară) Ți-am mai explicat și ieri odată, ne ajung banii…
Ea Știu, mi-ai explicat, dar mie tot mi se par prea mari, adică îmi e frică că dacă nu ne descurcăm, iar trebuie să mergem după bani la…
El (Cu un ton rece) Să nu aud numele ăla la mine în casă…Nu mai luăm nici un ban de la cămătarii ăia. Am făcut toate calculele e totul pus pe hârtie și e ok…
Ea (Vizibil agitată) Știu, dar uite, cheltuielile astea ne depășeșc cu mult salariile. Veniturile din taxe și impozite acoperă doar 58% din cheltuieli față de 67% în 2016.
El (Arogant): Și?
Ea Și nu numai salariile, dar sar și de banii pe care îi câștig făcând curățenie pe la alții în casă. Și nici cu banii pe care îi primim de la ai mei nu cred că acoperim toate cheltuielile. Anul trecut au vândut lotul ăla de pământ, dar cât pământ crezi că au? Banii ăia nu țin la nesfârșit și știi și tu asta… Mai îngrijorător este însă faptul că în 2017 veniturile curente acoperă doar 69% din cheltuielile curente (cheltuieli care se regăsesc an de an în buget), cu 7% mai puțin decât anul trecut. Ce înseamnă asta?
Înseamnă că sursele sigure de venit (ex: impozite) acoperă aproximativ 2/3 din totalul cheltuielilor curente, adică acele pe care statul le are an de an (ex: salarile bugetarilor, pensii etc.). Diferența e acoperită din surse pe care nu te poți baza mereu. În 2009 a fost nevoie de creșterea veniturilor curente (ex: TVA de 24%) și scăderea cheltuielilor curente (ex: tăierea salariilor cu 25%) pentru a echilibra bugetul.
El (Scrâșnind din dinți): Uite, îți mai explic odată, că văd că nu vrei de nici o culoare să pricepi, sunt bani destui ca să acoperim toate cheltuielile. Ai încredere în mine că știu ce fac!
Ea (Vorbind peste el): Câtă încredere să mai am! Uită-te unde suntem după atâția ani, vecinii noștri de ce o duc mai bine?
El (Răbufnește și țipă la ea): Mă lași și pe mine să vorbesc! Ți-am mai zis, dar ori ești proastă ori nu vrei să înțelegi! Statul ne decontează o parte din cheltuieli, ce dracu nu înțelegi? Bugetul pe 2017 se bazează pe venituri de 20,2 miliarde RON, încasați din fonduri europene, o sumă uriașă care reprezintă aproximativ 13% din totalul cheltuielilor bugetate.
Ea (Țipând și ea): Păi și acum 3 ani ne deconta și acum doi ani ne deconta și tot așa. Degeaba decontează statul dacă tu nu ești în stare să iei banii! Mă tot minți că ba nu a fost nu știu ce hârtie albastră, ba că nu era în 3 exemplare formularul, dar știm amândoi că ai făcut altceva cu banii! Ăștia nu sunt proști, mă! Totuși, PSD nu are un istoric prea grozav în materie de atragere a fondurilor europene. Despre dezastrul lăsat de guvernul Ponta puteți citi pe larg aici
El (Încearcă să spună ceva, dar cuvintele îi rămân blocate în gât)…
Ea (Continuă să țipe): Anul trecut a trebuit să vină tata să ne rezolve problemele, că tu nu ai fost în stare. Guvernul Cioloș a ”reparat” o parte din probleme și mă refer aici la rezolvarea celor 25 de puncte (condiționalități) impuse de Comisia Europeană României și faptul că nu prea aveam autorități de management care să se ocupe de banii alocați de Comisie.
El (Bălmăjind): Păi tu nu m-ai lăsat să le rezolv, ți-am zis că rezolv, dar tu l-ai chemat repede pe tacto! O întrebare legitimă este însă cum va reuși PSD să atragă fonduri europene în sume record în condițiile în care se bazează pe aceiași oameni care au lăsat situația din 2014. Cu atât mai mult cu cât o parte dintre persoanele care au lucrat în ministere în perioada guvernului tehnocrat au plecat odată cu Dacian Cioloș.
Ea Rezolvi pe dracu, te-ai făcut de tot rahatul de a trebuit să stea tata cu noi aici până în decembrie. El ți-a făcut o parte din dosare și acum îmi spui că faci tu și dregi. Și cu dosarele alea făcute și tot nu cred că ești în stare să iei banii ăia de la stat. Totuși, trebuie amintit că o parte din acei bani va veni cu siguranță la buget, dosarele fiind deja depuse din perioada guvernului tehnocrat.
El Auzi, nu e vina mea că ești mereu bolnavă! Ai văzut câți bani ți-am dat pentru medicamente! Dacă nu îți convine tăiem din cheltuieli, hai să vedem, chiar îți trebuie bani de pastile? Hai să tăiem din alea! Surprinzător, în ciuda problemelor sistemice semnalate în 2016, bugetul Sănătății crește cu aproape 7% din care cea mai mare parte a creșterii merge spre cheltuielile cu salariile și bunurile. Totuși rămâne  de văzut dacă asta înseamnă creșterea numărului de angajați sau creștere a salariilor. De asemenea, rămâne de văzut dacă în lumina scandalurilor achizițiilor la prețuri mult peste media pieței se va pune stop risipei.
Ea (Indignată): Știi și tu foarte bine că nu alea sunt problema. Ca să nu zic că mereu când mă duc eu la farmacie medicamentele costă mai puțin. Când te duci tu sunt tot timpul mai scumpe!
El Atunci hai să tăiem din banii de cărți ai copiilor! Vrei așa? Alocările de la bugetul de stat pentru învățământ cresc cu 13%, cea mai mare parte a creșterii mergând spre ”Alte cheltuieli” (habar nu am ce e acolo) și creșteri de cheltuieli de personal (fie mai mulți profesori fie salarii mai mari).
Ea Ce să-ți povestesc, ai găsit repede problema, banii de școală ai copiilor. Și așa anul trecut nici nu am apucat să le cumpăr toate cărțile. Acolo era problema, deștept mai ești!
El (Rânjind): Păi de acolo nu, din partea cealaltă nu…ce vrei atunci?
Ea Dar de ce nu tăiem din cheltuielile tale? Îți place să mergi la teatru? Ia taie de acolo! Nu poți vedea filme la televizor acasă? Bugetul pentru Cultură, recreere și religie crește cu aproximativ 63% în 2017, cea mai mare parte a creșterii mergând spre categoria bugetară ”Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei” (nu înțeleg cu dracu categoria altele poate să reprezinte mai mult de jumătate din ceva) și spre ”Instituții publice de spectacol și concerte”.
El Mă lași, aia era problema? Acolo se duc banii, nu? Ai și uitat pe ce dăm banii? Cine a vrut să punem bani pentru alarme și camere de filmat și alte rahaturi? La ce ne trebuie mă? România s-a angajat să pună la dispoziție un buget de apărare echivalent a 2% din PIB. În lege însă Apărarea nu primește decât 1,35% din PIB fonduri care să ajungă la acest nivel. Guvernul a declarat însă că au alocat mai mult de 2%. Explicația este că diferența o reprezintă așa numitele ”credite angajante”, sume ipotetice care în realitate nu pot fi cheltuite. Un articol foarte bun pe tema asta găsiți pe site-ul Rumanianmilitary.
Ea Cum la ce? Nu ai văzut ce derbedei umblă prin cartier? Nu ai văzut ce a pățit vecinul de la parter? S-a votat în întrunirea asociației să punem toți bani ca să montăm camere de filmat și alarme la fiecare apartament. E mai ieftin dacă luăm mai multe odată. Vrei să ne trezim călcați de hoți? Ce ne facem dacă ne iau și puținul pe care îl avem?
Dacă nu ai fi mână spartă am avea bani pentru de toate!
El Hai să nu te mai aud! Cheltui banii pe toate mizeriile și îmi zici mie că sunt mână spartă. Îți arăt eu dacă vrei mână spartă! (întinde dosul palmei amenințător spre ea)
Ea (Cu ură în voce): Să nu îndrăznești să mă mai atingi… Se zice că o femeie nu ar trebui atinsă nici cu o floare. Minerilor veniți să planteze panseluțe în Piața Universității nu li s-a spus probabil asta.
(se lăsă liniște preț de câteva secunde, apoi ea adăugă)
Ea Nu am uitat ultima oară când ai facut asta. A doua oară plec să știi!
El Poate așa ne faci un bine la amândoi! Știu că se zice amândurora, dar cine dracu pronunță amândurora într-o ceartă?!
Ea Păi poate o să îmi iau oricum câmpii într-o zi și nu ai să mă mai vezi pe aici!
(Ea ieși din cameră trântind ușa în timp ce el rămase cu chiștocul de țigara în mână).
Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *