Țineți minte discuțiile alea interminabile legate de familia tradițională ca urmare a referendumului? Ei bine era plin pe internet de susținători ai familiei tradiționale pe de o parte și opozanți ai ei de partea cealaltă.
Îmi pare rău că la momentul respectiv nu am dat peste statistica asta de la Eurostat:
România e, așa cum vă așteptați probabil, una din țările din UE cu cel mai mic număr de copii născuți în afara căsătoriei. Chiar și așa însă în 2018 1 din 3 copii români s-a născut în afara căsniciei. Dacă e să ne comparăm cu vecinii noștri vedem că suntem printre țările mai conservatoare deși inclusiv România a înregistrat o creștere evidentă în ultimii 20 de ani.
Cred însă că aceste cifre sunt puternic influențate de faptul că un număr uriaș de români tineri a emigrat în afara țării și îngroașe statistica în Vestul Europei. Probabil că dacă nu am fi avut câteva milioane de oameni prin alte țări cifrele în cazul României ar fi similare.
Țările ortodoxe
Cel mai mic număr de copii născuți în afara căsniciei pare să fie în Grecia cu 11,1%. În general țările majoritar ortodoxe par să fie mai în coada clasamentului. Am verificat informația și pentru Serbia, care are 26,8%. Există însă o excepție între țările ortodoxe: Bulgaria, care ocupă un neașteptat (pentru mine) loc 2 în clasament cu 59%, pe locul 1 aflându-se Franța cu 60%.
Ca să pun lucrurile în perspective iată cum arată țările ortoxe:
Ignorați datele pentru Serbia din 1993 și 1998 (nu erau date disponibile așa că graficul le-a interpretat ca pe zero). Creșterea puternică în procentul copiilor născuți în afara familiei s-a pentrecut în întervalul 1993 – 2003. În 1993 Bulgaria avea 22,1% în timp ce România avea 17%. 10 ani mai târziu (2003) Bulgaria ajunsese însă la 46,1% în timp ce România avea 28,2%. Creșterea a continuat și în perioada 2003 – 2013, dar într-un ritm ceva mai scăzut (deși totuși sesizabil), iar din 2013 lucrurile par să se fi stabilizat.
În contrast cu Bulgaria avem Grecia, țară în care creșterea a fost lentă, abia în ultimii ani trecând de pragul de 10%. Ce a cauzat acea creștere puternică în cazul Bulgariei? Ei bine: nu știu, dar am găsit un studiu în limba bulgară care explică treaba asta. Așa că dacă aveți timp și nimic altceva mai bun de făcut puteți explora treaba asta.
Țările catolice
În ceea ce privește țările din Estul Europei catolice avem următoarea situație:
Dacă vă uitați cam toate țările din Europa de Est au plecat din același loc: cele mai conservatoare sub 10%, cele mai liberale aproape de 20%. Însă țările catolice par să aibă procente mai ridicate de copii din afara căsătoriei în 2018. Polonia e țara cea mai conservatoare, dar chiar și ea ajunge la 26,4% în 2018, adică dublu față de Grecia.
Ungaria și Cehia au evoluții similare, dar maghiarii par să fi reversat ușor situația din 2015 încoace. Cehia pare că merge în linie dreaptă însă.
Ce e interesant însă e că tendința în cazul țărilor catolice e mai clară decât în cele ortodoxe, poate cu excepția Ungaria. Un comentariu la adresa Ungariei, am mai scris despre faptul că ei au un program de creștere a natalității care oferă multe facilități cuplurilor:
Și nu, nu e o întâmplare, creșterea numărului de camere e consecință directă a unui program mai larg al guvernului maghiar de sprijinire a familiilor. Una dintre măsuri vizează acordarea de sprijin financiar pentru familii pentru a cumpăra locuințe. Dar sprijinul financiar depinde de numărul de copii și numărul de camere al locuinței.
Acele cupluri trebuie să fie căsătorite însă. Acea scădere ar putea fi explicată așadar prin faptul că oamenii vor să beneficieze de acel program.
Dacă vreți să vă uitați la tot setul de date îl găsiți la Eurostat.
De ce se nasc din ce în ce mai mulți copii în afara căsătoriei?
Sunt mai multe cauze din câte se pare. Cea mai importantă pare să fie o schimbare de atitudine în ceea ce privește felul în care adulții privesc căsătoria. Un articol de pe blogul celor de la Biroul pentru Statistică al Marii Britanii explică destul de frumos fenomentul. Pe scurt e parte din ceea ce sociologii au numit ”revoluția sexuală”. Fenomenul e întâlnit în toată lumea dezvoltată sau în curs de dezvoltare.
În afară de asta mai sunt și alte chestii care se suprapun peste fenomenul acesta:
- femeile nu mai sunt nevoite să stea în relații doar pentru că nu se pot întreține
- copiii apar la vârste mai înaintate.
- Coabitarea fără formalizare a relației pare să devină mai des întâlnită
Așa că sunt slabe șanse să ne apucăm să punem definiția familiei tradiționale în Constituție.