Am reușit să ajung din nou în România după mai bine de 1 an și jumătate, o situație creată de regulile de carantină din România și Marea Britanie, plus defazarea valurilor de pandemie.
Multe lumini stinse
Am străbătut Moldova și Muntenia dintr-un capăt în altul pentru a vizita oameni pe care nu îi mai văzusem de ani de zile. Partea bună în a călători cu autocarul sau microbuzul e că te poți lăsa furat de peisaj și poți observa chestii care altfel nu ar fi evidente.
În Moldova spre exemplu m-a surprins numărul de sate în care majoritatea caselor aveau luminile stinse, deși era abia 8 seara. La ora aia lumea abia a terminat de mâncat sau încă mănâncă, deci nu se pune problema de a se fi culcat. De ce erau luminile stinse? În majoritatea cazurilor pentru că nu mai locuia nimeni acolo.
Unele case erau vechi, dar majoritatea arătau ok, erau locuibile. O parte din ele păreau chiar îngrijite, semn că totuși cineva trece pe acolo.
Mergând pe E85 cred că cel mai mare număr de case cu luminile stinse l-am văzut la satele din Buzău. Pe măsură ce mergi spre Focșani numărul de case cu luminile stinse scade, semn că activitatea economică e responsabilă pentru situația asta. În alte cuvinte, acele case nu mai sunt locuite, lumea fie s-a mutat la oraș, fie în alte țări.
În 2021 ar fi trebuit să avem un recensământ general însă Guvernul a decis că nu se va putea ține din cauza pandemiei. De menționat că Polonia a putut să îl facă pe al lor, tot anul acesta, dar noi românii ne batem pentru HORECA, nu și pentru chestii pe baza cărora se construiesc politici publice.
Câte dintre aceste case vor vedea lumina aprinsă din nou, nu știu.
Orașe de oameni în vârstă
Observasem anumite tendințe încă de dinainte de pandemie, dar faptul că nu am mai văzut anumite locuri niște ani de zile a făcut lucrurile mai clare. De exemplu, am început să avem orașe locuite în mare parte de oameni cu vârste de la 50 de ani în sus. Am stat într-un astfel de oraș timp de aproape o săptămână. Un fost oraș muncitoresc, unde 3 fabrici mari au fost privatizate în anii 90 sub guvernul CDR și în câțiva ani închise. A urmat un val masiv de emigrare din oraș spre Iași, Bacău, București și, cel mai important, Italia și Spania.
Ce a mai rămas în acest oraș? În materie de oportunități de locuri de muncă, din păcate nu mare lucru, astfel că tineri sunt puțini în oraș.
Drept urmare sunt foarte multe clinici și farmacii în oraș pentru că populația în vârstă are nevoie de astfel de servicii. De asemenea multe bănci (din alea pe care stai, nu de unde scoți bani) răspândite peste tot prin oraș, pentru că oamenii obosesc repede și copaci pentru umbră. Sunt curios dacă peste niște ani orașele astea se vor umple de copii veniți în vizită la bunici, dar tare îmi e teamă că nu.
O altă chestie la care mă gândeam e cât de mult ar ajuta un astfel de oraș faptul că ar putea fi legat (cândva în viitor) la o autostradă. Iar răspunsul cred că e: nu cu mult, nu dacă forța de muncă nu mai e acolo iar orașul nu are ce oferi pentru a atrage acea forță de muncă. Știu că pentru mulți e greu de crezut, dar joburile merg unde e forță de muncă deja, nu invers.
Demografia e o problemă mai mare pentru Moldova decât lipsa unei autostrăzi, dar despre asta nu vorbim încă.
A furat, dar a și făcut
Cei din cercurile în care mă învârt urăsc expresia asta ”A furat, dar a și făcut”. E cumva o legitimare a ideii că e ok să furi, zic ei și nu ar trebui acceptată.
Nu înțelegi însă de ce spun oamenii asta până nu locuiești într-o zonă (sat, oraș) uitată ani de zile de Guvern, dar care se alege pe neașteptate cu cineva care chiar se apucă să facă chestii.
Am pățit asta în orașul natal unde primarul a fost băgat la pușcărie pentru corupție, iar în absența sa orașul a început să arate ca dracu. Ieșit de la închisoare vechiul primar e reales iar acum orașul arată iarăși brici (curat și îngrijit). Evident că asupra sa planează în continuare acuzații, dar diferența e remarcabilă.
Românul e cinic din cauza vremurilor pe care le trăiește, așa că va judeca după ce fac politicienii, nu după ce zic. Nimeni nu va recunoaște că a furat, așa că rămâne să judece în funcție de fapte. Așadar pus să aleagă între doi oameni care probabil fură, îl va alege pe cel care nu tratează localitatea ca un coș de gunoi și mai și mișcă ceva.
PNDL-ul lui Dragnea
Altă chestie interesantă, prin satul bunicilor mei au fost făcute ample lucrări în ultimii 2-3 ani în materie de sistematizare: s-a reasfaltat, au fost consolidați versanți pe unde se surpa drumul, au fost construite sisteme de drenare a apei pluviale, au fost finalizate lucrări de introducere a apei potabile și altele. Asfaltul fusese introdus la un moment dat pe la începutul anilor 2000, dar de atunci nu se mai mișcase nimic.
Lucrările arată foarte bine și par zdravene. Pentru prima oară în 20 de ani s-a mișcat ceva în acea parte de lume. Înainte de asfaltarea din 2000 lucrările anterioare avuseseră loc prin anii 60-70.
Clasa de mijloc românească e pornită împotriva PNDL-ului lui Dragnea sau a planului Anghel Saligny al PNL-ului. Mulți dintre ei locuiesc în orașe cu apă și canalizare sau în sate apropiate de zonele urbane și nu se aventurează în România profundă. Astfel de programe, cu toate defectele lor, au fost primul semn de progres în multe zone rurale de la comuniști încoace.
”Da, dar se fură!” Știu că se fură, dar peste tot se fură. De la autostrăzi nu se fură? Ați uitat deja de ”regii asfaltului”? Încă sunt bine mersi și în 2021 și primesc o gălăgie de bani. Au fost plătiți 1,4 miliarde dolari pentru 50 de km de autostradă și nimeni nu a fost vinovat pentru treaba asta. Și totuși nimeni din clasa de mijloc românească, votanți PNL, USR sau cei care se pișă pe el de vot nu au o problemă cu banii aruncați în autostrăzi.
În schimb toți sar de cur în sus că se duc bani la sate pentru lucrări de infrastructură care ar putea aduce mediul rural românesc în secolul XX (nu XXI).
Nu reușesc să înțeleg înverșunarea asta a clasei de mijloc împotriva unor astfel de programe. Am văzut cu ochii mei cât bine pot face astfel de lucrări, zău că nu înțeleg cum astfel de chestii pot fi atât de controversate. E corupție? Ok, nu există DNA și justiție? Că parcă băieții răi care vreau să distrugă justiția nu mai sunt la butoane? Nu e ministru USR la Justiție? De ce le e teamă?
PNDL, Programul Anghel Saligny sau cum vreți să le numiți sunt instrumente. Ca orice alt instrument pot fi folosite în scopuri bune sau scopuri mai puțin bune. Ele în sine nu au concepte de etică atașate, adică nu le putem numi bune sau rele, morale sau imorale, corupte sau corecte. Sunt la fel ca o lopată sau ciocan, cu care poți săpa o groapă, bate un cui sau omorî un om. Felul în care le folosești ține strict de utilizator, nu de instrument. Demonizarea unor instrumente nu face altceva decât să reducă în mod complet stupid numărul de soluții pe care le avem la lipsa de dezvoltare a unor porțiuni mari ale României.
In momentul de fata asistam la un nou tip de migratie fata de cel de prin anii 90 si inceput de 2000. Atunci solutia era: Spania,Italia, Germania, Israel, acum solutia o reprezinta orasele mari: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si daca nu reusesti ceva mergi pe prima varianta. Noua clasa de mijloc este in mare fosta clasa de jos ce era prizoniera in orasele mici si neinsemnate despre care vorbesti. Acesti oameni au o problema cu PNDL si alte chestii din 2 simple motive:
Fondurile se duc fix unde nu este nevoie. Stiu ca pe hartie sunt 5 mii de oameni ce locuiesc in acea localitate, dar in realitate ar fi vorba de 1 mie. Chestia asta este foarte reala prin zona de sud a Campiei Romane unde peisajul este dezolant. Si fix in aceste localitati se va fura la greu si totul se va face intr-o bataie de joc. Chestia care irita si mai mult fiind bataia de joc in care se fac lucrurile.
Lumea este efectiv cu nervi la pamant intrucat in perceptia lor Romania profunda a fost intotdeauna o prioritate pentru politicieni si nu Romania lor.
Si toate aceste chestii curg ca un bolovan pentru noua clasa de mijloc ce a ales sa ramana pe aici. In orasele mari e frenezie cu imobliarele, dar curand incepe scoala si vom descoperi ca nu prea avem locuri in scoli, respectiv serviciile publice nu sunt corelate cu populatia din acel oras. Ei bine PNDL-ul ar trebui sa se ocupe de aceste lucruri intai si apoi sa punem niste panselute intr-o localitate uitata de lume. Faptul ca nu se face asta si ca orice familie ce are un copil trebuie sa se agite sa-i gasesca un loc la o scoala publica sau se duca in mediul privat este foarte nasol pentru toata lumea.
“Lumea este efectiv cu nervi la pamant intrucat in perceptia lor Romania profunda a fost intotdeauna o prioritate pentru politicieni si nu Romania lor.” Scuze, dar ce? De unde pana unde Romania profunda a fost o proritate pt politicieni, cu atat mai mult in dauna Romaniei urbane? Multe din zonele alea arata ca pe vremea regatului, au fost ignorate zeci de ani, n-ai cum sa sustii asta. Totusi, orasele din Romania s-au dezvoltat cat de cat, poate nu cat ar vrea unii dar arata a orase din mileniul asta.
Eu cred ca adevarul e mult mai had de atat: oamenii din Romania normala (sa citam din clasici) sunt foarte narcisisti si egocentrici si nu considera ca mai conteaza si altii in tara asta pe langa ei. E acelasi motiv pt care aceiasi oameni sunt fripti pe salariile angajatilor la stat. Ok, aici sunt de acord cu ei, salariile la stat clar nu corespund volumului de munca sau expertiza al celor care le incaseaza. Tupeul profesorilor din perioada asta de a cere mariri de salarii in conditiile in care pensiile si salariile au stagnat iar 75-80% fac o droaie de bani la negru (unii mai fac si case din asa ceva 🙂 ) e de o nesimtire crasa. Dar sa ne intelegem, si daca li s-ar taia salariile celor de la stat, nu ar creste cele de la privat. Ba din contra, ar fi sanse si mai mari sa stagneze pe termen lung pt ca, teoretic, ar migra forta de munca de la stat la privat. Deci pe fond nu ii ajuta pe ei cu nimic treaba asta, dar intervine din nou aceeasi boala ca si la PNDL. E o frustrare si o ciuda ca nu sunt ei centrul universului si ca mai respira si altii pe langa ei. Si un pic de lasitate pt ca e clar ca sunt nemultumiti de faptul ca nu castiga destul dar tin ciocul mic de teama ca zboara si se uita cu jind la aia de la stat. Nu mai spun ca daca le amintesti ca au parte de niste beneficii care nu au rost, vezi scutirea de impozit a IT-istilor, iau foc. Au dreptate cand spun ca ei duc practic greul economiei romanesti, dar nu m-as baza pe asta ca argument ca totul trebuie facut doar pt ei si restul sa culeaga resturi. In cateva zeci de ani cu automatizarea multi dintre ei s-ar putea sa mai fie atat de relevanti pt tara cam cum sunt minerii astazi care acum vreo 20 si ceva de ani si ei erau pe cai mari.
@Malcom
Realitatea nasoala din teren este ca lumea migreaza catre orase mari si abandoneaza satul romanesc. Si problema nu este ca satul romanesc nu ar fi modern, ci faptul ca se cam moare de foame. Sa vi sa arunci cu bani in zone moarte din punct de vedere demografic este o idiotenie sa nu zic spolierea banului public.
Sunt perfect de acord cu tine cand vine vorba ca oamenii sunt egocentrici si narcisisti, dar asa se intampla cand ajungi sa creezi sistemul de caste pe care il avem. Sistem care a fost si este in continuare desavarsit de mai toata clasa politica.
@Daniel
Nu stiu sa fi fost vreo campanie electorala unde sa nu ne cramponam de pensii si apoi de salarii. Mai mult de ani si ani de zile dezvoltarea Romaniei a insemnat o oarecare redistribuire de fonduri(spolierea lor) in zonele mai sarace in speranta ca poate se vor dezvolta. Realitatea din teren este mai dura si ne arata ca dezvoltarea aia a fost atat de buna, inca ne confruntam cu o depopulare masiva a acelor zone. Bineinteles ca trebuie avut grija de acei oameni care mai sunt acolo si oferit conditii de secol XXI, dar din pacate nu ei sunt o prioritate ci clasa activa care s-a incapatanat sa intretina arderea in tara.
Bineinteles ca exista si ipocrizie privitor la scoli si autostrazi, dar asta se intampla pentru ca preturile unei gradinite private/scoli inca sunt decente. Cand scoala va fi mai mult fata de rata la casa a residenceu-lui din camp lumea o sa inceapa sa faca urat. Dar cu migratia interna acest lucru se va intampla mai repede decat ne-am astepta.
E un pic ciudata asta cu Romania profunda a fost intotdeauna ajutata. Exista perceptia ca pensionarii sunt bastani si traiesc bine, dar realitatea e diferita. Exista ciuda ca in mediul rural se voteaza PSD pentru o galeata si o sapca, dar asta nu mai e aplicabil de vreo 20 de ani cel putin.
Satul romanesc arata ca in Evul Mediu in multe parti ale Romaniei daca ignoram curentul electric. Satul roman din 2021 o duce mai rau decat pe vremea comunistilor cand exista medic in sat, exista scoala, gradinita, casa de cultura si altele. Majoritatea satelor din Romania profunda nu mai au asa ceva. Apa curenta, gaz si canalizare sunt vise pentru multe din ele.
E adevarat ca s-au depopulat satele, dar asta nu inseamna ca nu are sens sa mai investesti in mediul rural. La urma urmei de ce tragi gaze aluia de la marginea orasului si sa nu tragi gaze celui de la sat? Care e logica? Nu suntem toti cetateni?
Cat despre gradinite si infrastructura urbana acolo lumea viseaza la gradinite si scoli private, dar isi trimite copiii la stat. Vrea cineva sa accepte o marire de taxe si impozite pentru a plati pentru aceste servicii? Nu! Toti vor tipa ca sunt bani, dar se fura.
Cati oameni au iesit in strada cerand cresterea finantarii scolilor publice? Cati au iesit pentru gradinite de stat? Intre timp e puzderie de gradinite si scoli private care se hranesc din bani publici. Nu e intamplare, te asigur.
Din putinele fonduri publice orasul primeste disproportionat de mult, dar tot nu e destul. Asta nu inseamna insa ca trebuie luata si bruma aia de bani de la rural.
Also, daca ai avea de ales intre autostrazi si scoli publice ce ai alege? Se pare ca votantii au ales autostrazile, ca pentru alea s-au facut proste.