Câte falsuri vin din China?

image_pdfimage_print

Cred că toată lumea face mental asocierea între bunuri contrafăcute și China. În România se mai folosește și expresia ”chinezărie” pentru a descrie un obiect foarte ieftin, de calitate îndoielnică, probabil copiat după un altul de mai bună calitate.
Dar știți că impresia e una, dar realitatea poate fi alta. Așa că m-am bucurat foarte tare când am găsit ceva informații despre cât de multe din bunurile false vândute în lume provin din China. Iar răspunsul e o grămadă, conform Alphaville dintr-un raport al Deutsche Bank:

Așadar aproape 80% din bunuril false vândute la nivel mondial provin din China. A doua țară de origine a bunurilor false este Turcia, o altă țară renumită pe la noi pentru bunuri de slabă calitate. Suprinde prezența Germaniei pe locul 4, dar Germania e până la urmă un mare centru de producție. Are sens oarecum să se afle în clasament.
Singapore nu fabrică bunuri false…ei nu prea fabrică nimic fiind un stat – oraș – insulă. Acelea sunt bunuri provenite din alte țări din regiune (China, Malaezia, Indonezia etc.) care sunt exportate din Singapore.
Surprinzătoare pentru mine e prezența Macedoniei în acel clasament. Macedonia e o țară mică, fără o economie teribil de puternică, dar care apare în top10.
Una peste alta impresiile se confirmă: China fabrică și exportă aproape 80% dintre fake-urile pe care le cumpărăm.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *