Cât valorează o viață de om în România?

image_pdfimage_print

Titlul nu e nici clickbait, nici o invitație la filozofie. Vreau să vă spun cât valorează viața unui om în România:

  • 2.000 de lei pe lună pentru un angajat
  • sau 3.486 lei brut pe lună pentru un patron

De unde e valoarea asta? De aici:

Bubuiturile pe care locuitorii din marginea Băbeniului, oraş cu 8.400 de suflete, le aud zilnic s-au oprit vineri. Atunci au sunat doar clopotele, când corpurile celor patru victime ale exploziei de la uzina vâlceană au fost aduse acasă, în sicrie. Astăzi are loc înmormântarea lor. Uzina a fost privatizată în 2014, iar oamenii care dezamorsează bombe aici câștigă cam 2.000 de lei, spun unii dintre ei. (sursă)

Au murit niște oameni în timp ce dezamorsau mine antipersonal la Uzina Mecanică Băbeni din județul Vâlcea. Fără instrucțiuni detaliate, fără echipamentul necesar și fără om specializat. Au murit 4 oameni ca urmare a exploziei unei astfel de mine. Chiar înainte să înceapă investigația a fost aruncată în presă ipoteza unei erori umane pentru că vorba aia: ”mortul e de vină tot timpul”. Ar fi păcat să sufere bunătate de business și patroni care fac bani din așa ceva.

Ați reținut însă? 2.000 de lei net pe lună pentru a dezamorsa mine antipersonal. 2.000 de lei pe lună pentru a își risca propria viață. Sunt oameni care se duc la muncă zilnic știind că ar putea să moară pentru 2.000 de lună.

De acum înainte când mai apare cineva și zice că nu vor să muncească românii să îi trimiteți articolul acela cu oameni care dezamorsează mine pentru 2.000 de lei. Când apare câte un IT-ist care zice că el merită scutire să îi dați articolul acela să vadă cine plătește taxe în țara asta. Când apare câte un politician care zice că nu poate crește salariul minim pe economie prea mult să îi arătați ce fac oamenii în România pentru 2.000 de lei.

Și se mai întreabă oamenii prin București sau Cluj de ce emigrează românii și nu vor să muncească în România.

Pentru că suntem de ani de zile pe primul loc în Uniunea Europeană la accidente fatale de muncă. Pentru că se moare în România la locul de muncă! Știu că pentru corporatistul obișnuit e greu de crezut, dar sunt oameni care mor pentru bani puțini în țara asta.

Îmi e și teamă să vorbesc cu lumea de la Vâlcea despre chestia asta, îmi e teamă că o să aud că cineva din cunoscuții mei îi știa pe cei care au murit acolo. Să le fie țărâna ușoară!

Spune și altora

5 Comments

  1. Din pacate accidentul de tipul celui de la Babeni se vor mai intampla. Si asta se intampla pentru ca Romania nu a avut niciodata o agenda clara privitoare la ce inseamna securitatea muncii, respectiv normele de protectia muncii. La toata nebunia asta mai pune si frica/dorinta angajatului roman de a face pe plac sefilor si mai ales faptul ca foarte multi angajati nu stiu sa spuna “NU”, iar tragedii de acest gen se vor repeta.
    O alta problema este faptul ca anumite rahaturi de acest gen se intampla cu precadere in zone moarte economic unde nu prea ai de ales, daca esti trecut de o varsta sau nu esti dispus sa pleci din acea zona.

    1. <blockquote>
      Și asta se întâmplă pentru că România nu a avut niciodată o agendă clară privitoare la ce înseamnă securitatea muncii, respectiv normele de protecția muncii.
      </blockquote>
      Tu vezi în ce județ s-a întâmplat?
      Am amici din Vâlcea, partidul comunist n-a murit acolo. De fapt, acolo trăiește președintele urmașului spiritual al PCR-ului, numit PSR, tot de acolo provine și guvernatorul faraon Constantin Isărescu. Mafia a priori. Spune multe de ce 2000 RON (net) pe lună, de ce puterea de cumpărare a monedei.
      Ce dracu’ să facă ITM-ul, că dacă e pe numiri politice, dar mi-au spus destule amicii mei (politică, clică oligarhică, rubedeniile cu justiția…).
      <blockquote>O altă problemă este faptul că anumite rahaturi de acest gen se întâmplă cu precădere în zone moarte economic, unde nu prea ai de ales, dacă ești trecut de o vârstă sau <b>nu ești dispus să pleci din acea zona.</b></blockquote>
      It’s not an argument.

    2. Nu poti spune nu ca te da afara. Daca nu vrei sa mori de foame faci ca ei. De la o anumita varsta nu prea poti sa mai pleci prin tara sau in afara.
      Dar e vorba de un minim de interes din partea autoritatilor care si ala lipseste.
      Iar felul in care a tratat presa subiectul e halucinant.

    1. Mersi de linkuri, am sa incerc sa ma uit la emisiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: