Cât de mari sunt câștigurile din pensia Pilon II pe 2020?

image_pdfimage_print

În ultimii ani au fost ceva discuții pe tema pensiei de stat și a pensiei din Pilonul II. Am scris în numeroase rânduri despre pensia de stat și cea din Pilonul II și unul din lucrurile pe care îl remarcam e cât de lipsite de onestitate sunt discuțiile pe tema asta de ambele părți ale baricadei.

Remarcam atunci că fondurile de pensii nu explică foarte clar oamenilor unde se duc banii lor și întrețin cumva iluzia că din Pilonul II te poți retrage din activitate deși majoritatea banilor din pensiile Pilon II merg tot spre stat prin finanțarea datoriei guvernamentale.

Mai mult, periodic apar articole care susțin ideea că Pilonul II e baza unei pensii decente, gen ăsta:

Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, arată datele prezentate luni de Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). (sursă)

Puteți găsi articole similare în presă de 2-3 ori pe an când fondurile de pensii dau comunicate de presă.
6,2% câștig sună bine, nu? Da…doar că acela e câștigul fondului, nu și al celor care cotizează la el. Vedeți voi, din acei bani câștigați de fond se rețin și comisioanele de administrare. Dar dacă citiți articolul de mai sus nu găsiți absolut nimic despre cât au reprezentat comisioanele și care e câștigul mediu pentru cei care au cotizat.

Și știți de ce? Pentru că matematica din spatele comisioanelor ne arată o imagine cu mai puțin roz.
În primul rând haideți să spunem lucrurilor pe nume: toți cei care contribuie la Pilonul II datorează niște mulțumiri PSD, care a plafonat comisioanele fondurilor de pensii. În momentul acesta avem așadar 2 tipuri de comisioane:

  1. Comisionul de contribuție
  2. Comisionul de administrare

Haideți să le luăm pe rând:

Comisionul de contribuție 

Comisionul de contribuție e calculat ca procent din suma care pleacă din salariul vostru și merge la fondul de pensii. Acești bani sunt încasați de fondul de pensii și nu au nicio treabă cu câștigul sau pierderea înregistrată. Acest comision e plafonat la 0,5% din suma cu care contribuiți.

Pe românește dacă într-un an vi se rețin 1.000 de lei din salariu pentru a fi virați la fondul de pensii atunci 5 lei merg la fondul de pensii iar restul de 995 RON vor fi investiți. Nu contează dacă acei 995 RON vă generează profit sau pierdere, fondul de pensii se alege cu acei 5 lei.

Comisionul de administrare

Comisionul de administrare se calculează ca procent din suma totală strânsă până în acel punct de persoana care cotizează la fond. Dacă vă uitați pe lista de comisioane acest procent variază între 0,02% și 0,07% pe lună în funcție de performanța fondului respectiv. Iată ce aflăm de la ASF:

– 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației;
– 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației;
– 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației;
– 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației,
– 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației;
– 0,07%/ lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației

Ce e important de subliniat aici e că acel procent se aplică în fiecare lună asupra întregii sume strânse până în acel punct.

Un exemplu

Haideți să facem o mică simulare să vedem cum arată aceste comisioane în practică.

Să presupunem că Gigel cotizează cu 1.000 RON / an la un fond de pensii Pilon II. Gigel are deja strânși 9.000 RON în acel fond. Conform listei de comisioane de mai sus Gigel a plătit următoarele comisioane:

  • comision de contribuție 0.5%
  • comision de administrare între 0,02% și 0,07% pe lună. Conform articolului de mai sus câștigul pe 2020 a fost de 6,2%. Tot conform articolului acest câștig a fost de trei ori mai mare decât inflația din 2020 ceea ce ar sugera că rata inflației în 2020 a fost în jur de 2%. Asta e din păcate o minciună și cei care au publicat articolul nu s-au deranjat să verifice informația. Dacă vă uitați pe cifrele publicate de BNR se poate vedea cu ochiul liber că inflația a fost în permanență peste 2% pe parcursul anului. Inflația a coborât spre 2% în trimestrul 4 din 2020, dar media e 2,89%. Asta ar însemna în medie un procent de 0,05% / lună deși evident că ar trebui analizată situația de la lună la lună pentru a vedea procentul corect. Pentru a simplifica tot calculul am să iau procentul aferent comisionului de administrare și am să îl aplic asupra întregului an, adică 0,05% / lună x 12 luni = 0,6% / an.

Ce ne rezultă din acest calcul:
( + ) Bani virați către fond: 10.000 RON la final de an.
( – ) Comision de contribuție: 5 RON
( = ) Bani ce vor fi investiți: 9.995 RON
( + ) Câștig: 6,2% adică 619,69 RON
( = ) Ce avem în fond la final de an (valoare nominală): 10.551 RON
Care e câștigul real însă, după ce ajustăm cu inflația și comisioanele?
( + ) Câștig: 6,2% adică 619,69 RON
( – ) Comision de administrare: 0,6% / an din total sumă administrată: 63,69 RON
( – ) Inflația: 2,85% adică 300,7 RON
( = ) Câștig real: 255.3 RON (619,69 RON – 63,69 RON – 300,7 RON) la o sumă investită de 9.995 RON.
Asta înseamnă că după ce luăm în calcul comisioanele fondului și inflația câștigul real al fondului de pensii e de 2,55% / an. 

Concluzii

Cum arată 2,55% / an câștig real față de 6,2% / an câștigul menționat în articol? Nu foarte impresionant, nu? Și simt nevoia să repet treaba asta ca să fie clar pentru toată lumea: aceste comisioane sunt mici față de cele din anii trecuți. Comisioanele au fost reglementate prin mult huiduita Ordonanță 114 / 2018 dată de PSD.

Și să nu uităm că cifrele din articol sunt o medie, deci au fost fonduri cu randamente mai proaste. Să nu uităm de asemenea că toate calculele mele sunt optimiste și simplificate.

Câștigurile din fonduri de pensii nu sunt fabuloase. Așa cum am mai spus prin alte articole, nici nu pot să fie mari pentru că majoritatea banilor sunt folosiți pentru a cumpăra datorie a statului român. Fondurile de pensii trebuie să fie sigure nu super profitabile. Bine, ocazional mai bagă bani și în chestii super riscante care se dovedesc a fi fraudă, dar asta e altă poveste.

Una peste alta publicitatea pe care o vedem prin presă merge fix pe ideea inversă: uite domne ce de bani facem noi pentru români, super profitabil. Doar că nu e chiar așa dacă tragem linie.

Și apropo de asta, cu o creștere de 2,55% pe an credeți că se vor strânge bani suficienți pentru o pensie decentă când va veni vremea retragerii din activitate? Despre asta într-un articol viitor.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *