Cum va câștiga PSD iarăși alegerile

image_pdfimage_print

PSD a început să ambaleze motoarele pentru europarlamentare și vrea să își prezinte realizările (via zoso.ro):

PSD rulează niște reclame prin adserverele patriei către un site, guvernarepsd.ro, care se vrea o trecere în registru realizărilor avute din 2012 de când sunt la putere în România (da, știu, ei zic că din 2012).

Intrând un pic pe site nu am putut să nu remarc însă câteva chestii:

Site-ul arată și se încarcă bine pe mobil

Pe desktop e meh, dar pe mobil arată chiar bine. De ce e importantă chestia asta? Pentru că publicul din mediul rural și urban mic are internet prost sau deloc. Ba mulți nici nu au desktopuri suficient de ok încât să se încarce pagina. Așa că era foarte important ca site-ul să impresioneze pe mobil pentru că de acolo vor intra majoritatea votanților.

Au cifre peste tot

Cifrele dau credibilitate afirmațiilor făcute de PSD în ochii celor care nu fac efortul de a verifica acelor cifre. sa vada daca sunt rezultatul PSD sau al conjuncturii economice favorabile.

Listă cu realizări

E o listă mare cu realizări ale PSD, inclusiv pe categorii. Și răsfoind prin ele chiar ți se pare că se face ceva în țara asta.
Problema e că atunci când vine vorba de realitate, aflăm că Liviu Dragnea, de exemplu se tratează la un spital privat. Atât de bune au fost investițiile astea încât șeful partidului care conduce țara merge la privat să se trateze.

Poze frumoase

Pozele de pe site sunt frumoase și iau ochii. Iar asta e o chestie bună atunci când vrei să convingi pe cineva că ai făcut marea cu sarea și ai adus luna de pe cer între muritori.
Deș e bine să ai poze faine pe site, uneori se merge prea departe. De exemplu, așa cum remarca cineva la zoso pe blog la partea cu reabilitarea gării din Târgu Mureș au folosit o imagine stock, nu pe cea a gării reale.

Gara din Târgu Mureș arată în schimb așa (via zi-de-zi.ro):

Iar poza e luată de pe Shutterstock.
Faza e că puțini oameni se vor prinde de chestia asta. Poate cei care locuiesc în Târgu Mureș și vreo câțiva care au văzut gara aia cu ochii lor, restul vor crește că Gara din Târgu Mureș chiar arată așa bine.

Comunicare pozitivă

E o diferență mare între stilul de comunicare al PSD și cel al Opoziției: în timp ce singura strategie a USR și PNL e de a ataca PSD, PSD vine cu comunicare pozitivă.
PSD spune: iată ce am construit noi în 2 ani de mandat!
Da, sunt o grămadă de probleme cu afirmațiile lor (vezi mai sus), dar pozele sunt bine alese, cifrele sunt bine alese iar tonul general de comunicare e unul pozitiv: Noi am făcut lucruri, uite poze și cifre!
Repet: știu că sunt pline de probleme afirmațiile lor, dar pentru votantul de rând e irelevant.
Iar comunicarea pozitivă e incomparabil mai bună decât mesajele negative cu care vin USR și PNL.

Ce încerc să spun

La capitolul comunicare politică PSD pare a fi cel mai profesionist partid din România. Și nu e o chestie de ieri de zi, în 2016 au câștigat alegerile cu un program economic fantezist, dar care arăta bine și părea scris profesionist. Dacă îl luai la purecat cum am făcut eu aici și apoi aici vedeai că nu e realist. Iar timpul mi-a dat dreptate (din păcate), dar a fost suficient de frumos încât să contribuie la câștigarea alegerilor.
Îmi e teamă că se va întâmpla iarăși la fel și PSD va lua iarăși cel mai bun scor la alegeri (probabil la toate) fix pe același tip de comunicare pozitivă, dar nerealistă. În tot timpul ăsta USR (cu PLUS) și PNL vor merge la electorat cu un mesaj negativ, după care vor da (iarăși) vina pe ”asistați sociali” pentru scorurile sub cel al PSD.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *