Săptămâna trecută a fost ceva dezbatere prin unele cotloane ale internetului vis-a-vis de o știre un pic ciudată (via Profit.ro):
Fiica principalului acționar al Dedeman, Karina Pavăl, de 24 de ani, numită administrator al companiei de stat Conpet
Controversa a apărut în ideea că frații Pavăl își împing familia în consiliile de administrație ale unor companii de stat pe același sistem prin care politicienii își pun odraslele în consiliile astea.
Screen-urile sunt de aici, unde puteți urmări toată discuția:

Ca orice alt lucru în România discuțiile astea au mers spre extreme:
de la ”sigur e ceva în neregulă cu chestia asta”

la cealaltă extremă în care credem că e de dorit o astfel de numire:

În cazul în care nu știți ce e Conpet, ei bine, e o companie de stat care are în administrare rețeaua națională de transport a țițeiului, pe care, din câte îmi aduc eu aminte, are monopol.
În 2017, conform datelor de pe Ministerul Finanțelor, compania avea 1.666 angajați și o cifră netî de afaceri de 376 milioane RON.
Compania e listată la bursa din București, acolo unde aproape oricine poate cumpăra acțiuni ale companiei. Aparent Dedeman a cumpărat în jur de 7% din acțiuni, motiv pentru care are dreptul să numească o persoană în consiliul de administrație al Conpet, drept reprezentant. Totul e perfect legal din punct de vedere juridic.
Autorul articolului de pe profit.ro e cam habarnavist când vine vorba de cum se conduce o companie, altfel nu înțeleg de ce în titlu se spune că Pavăl Karina a fost numită administrator (adică e reprezentant legal, cu drept de semnătură și decizie în companie), în timp ce articolul precizează că a fost numită în consiliul de administrație al companiei, ceea ce înseamnă că reprezintă interesele Dedeman, acționar minoritar, dar nu are drept de semnătură și nici nu poate lua vreo decizie de una singură, statul român fiind cel care taie și spânzură în calitate de acționar principal.
Eroare asta e nu doar gravă, dar și tendențioasă pentru că lasă să se înțeleagă că Dedeman ar controla acum Conpet, ceea ce foarte departe de adevăr. Nici până acum însă titlul nu a fost corectat, ceea ce mă face să cred fie că la profit.ro lucrează amatori fie că au făcut intenționat măgăria asta cu titlu pentru click-uri.
Capital.ro a pus informația corectă, dar văd că și ei au un titlu dubios:
”Dedeman. Secretul principalului actionar al companiei de retailer”
De ce era nevoie de un titlu de genul ăsta la un astfel de articol?
Lăsând la o parte formele, ar trebui discutată la rece numirea unei persoane de 24 de ani, cu zero experiență managerială ca reprezentant al Dedeman la o companie de stat.
Ținem legătura pe mail?
Dacă îți place articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Pe net se vehiculează ideea că studiile ar recomanda-o pentru poziția, asta, fiind aruncat numele Cambridge în discuție. Ei bine, dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre puteți vedea că și-a făcut studiile universitare la Universitatea din Londra și un Master de 1 an la Cambridge. Nu o cunosc și nu știu cât de capabilă e, dar astfel de studii nu te recomandă drept reprezentant în consiliul de administrație al unei firme de 20 de oameni, cu atât mai puțin al uneia cu 1.666 de angajați cum e Conpet.
Numirea ei arată fie că acționarului Dedeman nu prea îi pasă de ce se întâmplă în consiliile astea, pentru că, în calitate de acționar minoritar, nu prea poate să schimbe nimic, fie că nu ia în serios poziția, ceea ce ar fi foarte trist.
Pe de altă parte Dedeman e un retailer de produse de construcție și amenajări interioare. Am serioase dubii că în compania Dedeman există oameni care să înțeleagă cum funcționează o companie de transport a țițeiului, un business foarte foarte diferit de cel de retail. Cu atât mai mult cu cât:
- Conpet e monopol de stat din câte știu eu, pentru că nu avem alt transportator de țiței
- Conpet e companie strategică din punct de vedere economic și militar pentru România.
Ce încerc să spun e că indiferent cât de deșteapă sau capabilă e Karina Pavăl (și nu îi contest abilitățile), la vârsta de 24 de ani nu are cum să înțeleagă cum funcționează o companie atât de complexă și de importantă precum Conpet. Una e să vinzi faianță, alta e să faci parte din compania care asigură securitatea energetică a unei întregi țări. Cât timp am lucrat în România am avut ocazia de a avea clienți companii din domeniul petrolier și pot să vă spun că sunt oameni care lucrează cu ele pe consultantă frecvent și tot au de multe ori probleme să înțeleagă anumite considerente economice ale activității lor.
La 24 de ani și cu zero experiență în a lucra nu doar în domeniul petrolier ci oriunde, Karina Pavăl se va trezi probabil copleșită de acele discuții și nu va înțelege mare lucru din ce întâmplă în jurul ei.
Cum va putea ea lua decizii în consiliul de administrație dacă nu are experiență și e prima dată când vede efectiv genul acesta de companie? Companiile care sunt monopol natural, precum Conpet pot obține profit fără să se străduie pentru că nu au concurent. Dar în același timp trebuie să țină cont și de alte considerente pe care o companie din alt domeniu le poate ignora liniștită. Spre exemplu nu îi pasă nimănui dacă Dedeman renunță la o gamă de produse pentru că nu sunt profitabile. Dar Conpet trebuie să asigure securitatea energetică a țării, chestie care se poate traduce prin necesitatea de a face niște investiții disproporționat de mari în perioada următoare doar pentru a avea siguranța că putem să ne conectăm imediat la noi surse de petrol (Ex: cele din Marea Neagră), deși nu e clar dacă și când va începe exploatarea acolo. O companie normală nu e pusă să ia astfel de decizii iar la școala de business nu îți pune nimeni în față sau în manuale situații de genul acesta.
Dedeman ar fi trebuit să numească pe cineva cu experiență în domeniul petrolier în consiliul de administrație, nu pe Karina Pavăl sau pe un alt angajat al Dedeman.
E așadar oportună numirea ei în consiliul de administrație al Conpet? Nu, nu e oportună nici pentru ea, nici pentru Dedeman, nici pentru Conpet nici pentru noi ca plătitori de taxe și impozite. În calitate de acționar Dedeman poate numi pe cine vrea, dar numirea unei persoane de 24 de ani nu va ajuta pe nimeni, nici măcar pe acea persoană.