Când nu ai nimic de spus mai bine taci (strategic)

image_pdfimage_print

Sun Tzu, marele maestru al războiului și om responsabil cu 50% dintre citatele inspiraționale folosite de middle management la nivel global zicea o chestie în cartea lui:

”Niciodată să nu îți întrerupi adversarul în timp ce greșește”.

Un alt mare filozof, de data asta român (Uzi de la BUG Mafia) zicea așa:

Restu: sti ca’n viata inseamna mult
Sa te ridici in picioare
Doar cand ai ceva de spus

Acum haideți să vedem dacă putem să amestecăm vorbele astea două și să scoatem una care să ajute lumea:

”Nu te apuca să spui prostii în timp ce adversarul tău greșește”

Unde putem folosi zicala asta? Păi am un exemplu de la ruși și unul de la americani.
În ordine cronologică îi luăm pe ruși:

As Russia’s military was surrounding Ukraine and threatening to invade, Russian president Vladimir Putin’s spokesman gave an interview in which he denied that Russia had ever invaded any other country.
“We remind you that Russia has never attacked anyone throughout its history,” Dmitry Peskov said in an interview on the Russia-1 television channel, according to the Russian news service TASS. (sursă)

Am râs la vremea respectivă de afirmația asta pentru că e aberantă și foarte ușor de demontat. Sunt o grămadă de exemple unde Rusia a atacat prima (Georgia era până la invadarea Ucrainei cel mai recent exemplu, Afganistanul înainte, Polonia de mai multe ori, Turcia, Austria, Japonia și lista e lungă). Poate declaratia era pentru propaganda lor, pentru oamenii care încă vor să ii mai creadă, dar e atât de aberantă încât eu zic că și-au făcut un mare deserviciu.

Cine vrea să creadă în denazificarea Ucrainei o putea face și fără treaba asta de mai sus. S-a râs la vremea respectivă și cred că declarația asta nu a ajutat nici măcar pentru propaganda internă.

Ei bine, când credeam că doar rușii lui Putin pot face astfel de declarații stupide americanii au zis ”hold my bear” și au dat și ei una. Ia auziți aici:

Niciodată în istoria 🇺🇸 SUA nu s-a întâmplat ca armata americană să invadeze alte țări pentru a anexa cu forța teritorii sau pentru a jefui populația locală, indiferent cât de mult se străduiesc anumite voci să vă convingă de acest lucru. Vă asigurăm că niciodată nu veți auzi un soldat american spunând „Davai ceas!” sau „Give me your watch!”

Și screenshot cu link ca să nu credeți că sunt nebun:


Afirmația Ambasadei SUA din România e la fel de adevărată cum ea aia de mai sus a rușilor și ca să vă convingenți e suficient să vă uitați pe lista războaielor duse de americani unde ei au început și s-au ales la final cu teritorii suplimentare.

Războaie cu indienii, războaie cu Mexicul (de multe ori de la care au preluat mare parte din Sud Vestul Statelor Unite), războaie împotriva britanicilor, a francezilor, a Spaniei, a Filipinelor (cu ocuparea întregului arhipelag).

Iar astea sunt strict cele care intră în categoria din declarația de mai sus, fără a pune la socoteală războaiele cu substrat economic (război împotriva Chinei, a Coreei, Japoniei etc). E suficientă o căutare rapidă pe Wikipedia și poți demonta afirmația aia.

Da, da, sunt putinist pentru că sunt critic la adresa Statelor Unite, dar serios acum, de ce a fost nevoie de postarea asta? Ce plus valoare aduce ea? Pe cine convinge? Majoritatea României e pro-americană și anti-Rusia, ce sens avea afirmația asta?

Știți ce face ea în schimb? Dă muniție contestatarilor Americii, cei care văd ipocrizie în orice gest al americanilor. Le oferă ocazia să spună: ”da, dar vezi, americanii mint! Uite, i-am prins aici cu mâța-n sac!”

Și știți ce, au dreptate: e o afirmație ipocrită și falsă! Și complet inutilă!

Rusia e în momentul ăsta agresorul iar situația asta e clară ca lumina zilei. Ce a făcut America în trecut nu face invadarea Ucrainei ok, nu o scuză și nu e o justificare. Toată lumea vestică vede asta și a condamnat războiul.

Ca Iohannis, pentru SUA ăsta e momentul să tacã strategic și să lase adversarul să comită gafă după gafă ca să se discrediteze complet. Nu e momentul să îl întrerupă cu aberații de genul ”noi nu am atacat pe nimeni niciodată” când e istoria lor plină de așa ceva.

Știu că propaganda e importantă, dar cea mai bună propagandă e aia adevărată, nu aberații care pot fi demontate în 2 minute cu un link de pe Wikipedia.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *