Când Constituția devine opțională

image_pdfimage_print

Parlamentul României a votat niște modificări pe legislația de justiție. Sunt celebrele ”legi ale justiției” ale căror modificare a scos oameni în stradă și a adus diverși politicieni la putere.

Ei bine, a fost scandal mare vis-a-vis de felul în care au trecut aceste legi prin comisiile din Parlament, în special anumite articole. Nu sunt specialist în drept constituțional, dar chiar și profanul de mine a înțeles că ceva e profund în neregulă acolo.

Situația e explicată foarte clar aici, dar am să rezum lucrurile. Pe românește, judecătorii și procurorii au obligația de a respecta deciziile Curții Constituționale. În caz contrar se consideră abatere disciplinară (a se vedea art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Ei bine, conform noilor modificări dacă un judecător sau procuror nu respectă deciziile Curții Constituționale sau deciziile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție atunci nu mai pățește nimic pentru că sancțiunea a fost eliminată.

Expunerea de motive zice că propunerea este introdusă pentru a se garanta faptul că în cazul unui conflict între legislația europeană (și Hotărârile Curții Europene de Justiție) și Constituția și legislației României atunci prima trebuie să prevaleze.

Legea a trecut cu cântec așa cum ziceam mai sus, dar cu toate astea prin presă subiectul lipsește aproape cu desăvârșire. Literalmente aplicarea Constituției României devine opțională ca urmare a unor modificări PSD – PNL iar toată presa aia ”bună” nu zice nici pâss. Toți influencerii vieții de prin ONG-uri care urlau că justiție, dreptate acum câțiva ani sunt tăcuți.

Au fost depuse contestații la CCR privind legea asta, dar rămâne de văzut dacă vor fi admise. Politic cel mai câștigat din scandalul acesta va fi AUR care au cam fost singurii care au încercat să oprească adoptarea acestei modificări.

Acum nu știu câți dintre voi știți, dar Curtea Constituțională a Germaniei a intrat în conflict cu legislația UE de mai multe ori, cel mai recent în 2021. Politicienii germani au zis Comisiei Europene că să stea liniștiți că vor respecta legislația europeană și cam aia a fost tot, nimeni nu a fost sancționat, iar Comisia Europeană și-a văzut de treabă.

Același lucru s-a întâmplat și în Polonia acolo unde Curtea Constituțională a decis că deciziile ei prevalează în fața legislației europene. Ei nu sunt nemți așa că încă se ceartă pe subiect.

Deci Germania face ce o taie capul fără consecințe, Polonia luptă pe subiectul influenței Curții Constituționale iar România decide să legifereze că e ok ca proprii judecători și procurori să ignore CCR sau ICCJ.

Eu nu fac parte din categoria suveraniștilor iar viitorul României trebuie să fie în UE, nu în afară, dar cu toate astea a face aplicarea prevederilor CCR și ICCJ opționale pentru că ar putea intra în contradicție cu legislația europeană e o greșeală gravă, chiar dacă unii consideră motivația nobilă.

Constituția unei țări nu poate fi opțională iar dacă apar conflicte între interpretarea deciziilor CCR / ICCJ și legislația europeană trebuie văzut unde e problema pentru că cele două ar trebui să fie aliniate. A spune pur și simplu că e ok să ignori partea românească e complet idiot.

Iar lipsa de reacție din partea influencerilor nu e întâmplătoare din păcate ceea ce arată pe unde curge puterea și cine de pe la cine primește în plic discursul de următoarea zi.

Apropo, politicianul irelevant X a plagiat a 15-a lucrare de doctorat consecutiv, Delia nu vrea copii pentru că vrea să salveze planeta, Dragnea are iar proces nasol, a murit nuș ce rapper român etc. Luați de acolo subiecte de discuție interesante.

Spune și altora

5 Comments

 1. Imi pare rau sa te vad dezamagit, dar “buba” e si la tine ca ai crezut ca protestele alea erau pe bune impotriva justitiei si nu o miscare dirijata de la Bruxelles sa doboare guvernul PSD-ALDE pt ca pe langa Orban si polonezi, nu mai aveau chef de inca o tara care sa comenteze impotriva UE. Justitia era doar un pretext, scopul final era caderea lui Dragnea. De altfel o tipa care tot facea gura prin Victoriei de la #rezist a fost si filmata cu telefonul fara sa stie cand spunea ca “nu exista proteste spontane, astea se planifica din timp”. Spun asta pt ca la vremea aia se tot vorbea de “proteste spontane”. Au fost alea spontane cum sunt eu Napoleon. Oamenii iesiti acolo erau din trei categorii: 1. oameni interesati pe bune de justitie (ca tine, dar aia erau in minoritate), 2. corporatisti care nu au votat in viata lor dar li s-a sugerat de la corporatie ca e cool sa protestezi si sa faci poze 3. oameni platiti pt asta, aici intra cei de la #rezist, probabil si cativa de pe la corporatie, plus politicienii de pe la PNL si practic USR-ul de-a intregul care e o creatie a acelui eveniment. Justitia era doar de fatada, acolo a fost o schimbare de guvern. Stirea cu Dragnea fix in dimineata adoptarii legilor justitiei nu e deloc intamplatoare.

  CCR era, dpmdv, una dintre institutiile care functiona cel mai bine in Romania. Din pacate a fost mereu perceputa gresit de mase, ba ca e pe mana cu PSD, ba ca Dorneanu e de-al Rusiei, asa ca pana la urma de aia nici nu a interesat pe multa lume ca e data la o parte. Iar presa e in buzunarul guvernului de la inceputul pandemiei. La propriu si la figurat. Singura care a vorbit de asta de prin feedul meu a fost Sorina Matei.

  1. Scriam de acum câțiva ani despre cum Iohannis și Dragnea se joacă de-a șoarecele și pisica pentru voturi așa că nu mă surprinde tăcerea de acum pe legile justiției, dar nici nu pot să nu zic nimic având în vedere cât de tare au bătut toba acești oameni la momentul respectiv.
   În momentul de față mare parte din respectivele persoane fie nu zic nimic, fie postează obsesiv despre alte subiecte, probabil și alea primite în plic.

 2. Hai că am văzut schimbarea și te-ai mutat aici.

  Tu ai dreptate ce spui dar nu e concis cu realitatea: actuala constituție a fost inventată de Iliescu și Iorgovan.
  Noi avem pretenții să depășim metehnele vechiului PCR-FSN dar cum să facem asta dacă actuala constituție e un platou, cu de toate, făcută de niște unii care se salutau cu „tovarășe” la întâlnirile de UTC?

  1. Constitutia Romaniei nu e atat de rea pe cat crede lumea si atunci cand e respectata functioneaza chiar ok.
   Daca sunt probleme cu ea ele trebuie reparate. A face constitutia optionala nu face bine nici Romaniei, nici statului, nici populatiei, nici mediului de afaceri, nici politicienilor…nimanui.

   1. E un amalgam (legi constituționale, legi organice, legi ordinare) — de aceea am scris „platou, cu de toate”. Nu e bine.

    În schimb, avem asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncodified_constitution

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d