Calitatea produselor în Est vs Vest din perspectiva imigranților

image_pdfimage_print

Povestea asta că în Estul Europei s-ar vinde produse mai slabe din punct de vedere calitativ decât în Vest de către aceeași firmă tinde spre ridicol. Săptămâna trecută ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că s-au descoperit diferențe între produse în urma unor teste făcute de minister.

Am mai scris despre subiectul acesta și îmi mențin părerea, e normal ca produsele din Vest să fie diferite de cele din Est din următoarele motive:

  • Gusturile diferă de la țară la țară
  • Legislația și normele sanitare diferă de la țară la țară
  • E greu să definești calitatea și să spui că un produs e inferior altuia
  • Firmele țin la reputație și nu își permit să vândă mizerii la prețuri mai mari într-o țară față de alta.

Haideți să vă întreb însă altceva, de ce nu sunt întrebați de treaba asta și persoanele care locuiesc în alte țări și au de ales între cele produse, adică de ce nu îi întreabă nimeni pe imigranții români de prin Italia, Spania, Germania sau alte țări din Europa.

Exemplu personal: locuiesc în Marea Britanie într-un oraș de 300,000 de locuitori. În oraș sunt cel puțin 10 magazine (numărate de mine) care vând produse din estul Europei, pentru imigranți. Eu unul sincer speram să găsesc pe acolo produse care nu se găsesc în Marea Britanie, cum ar fi castraveți murați în oțet sau mici. Cu toate astea 90% din produsele vândute de magazinele astea sunt ale unor mărci ce se pot găsi și în UK.

Români, polonezi, unguri și alți est-europeni cumpără variante est-europene ale unor produse care se găsesc și în Marea Britanie, dar cu un gust ușor diferit. Cola e diferită, chipsurile (Lays in România sunt Walkers in UK) și multe altele. Oare toți imigranții ăștia sunt tâmpiți și cumpără de nebuni produse despre care cei de acasă se plâng că nu sunt la fel de bune ca în Vest?

Cine nu crede că povestea asta cu diferențele e un mare bullshit să îi întrebe pe românii care trăiesc prin Italia, Spania, Germania, Marea Britanie sau alte țări de ce se duc la magazine care vând produse românești când ar putea la fel de bine să își cumpere de echivalentul local al produsului respectiv, care, zic cei din România, sunt superioare calitativ.

Aiureli la conferință

Și apropo de conferința de presă a ministrului agriculturii, presa bineînțeles că a preluat declarațiile fără să facă cel mai mic efort intelectual pentru a încerca să citească efectiv ce scria pe testul acela.
Uite ce a zis ministrul:

nouă din 29 de alimente din România sunt diferite față de Occident. Este nevoie de o metodologie de comparație unitară europeană. Transmitem chiar în această seară Comisiei Europene rezultatele noastre şi vom solicita să se accelereze procesele de reglementare, astfel încât să putem avea instrumente să putem analiza oricând şi în orice ţară produsele care au standarde duble

A zis că sunt mai bune produsele din Vest față de cele din Est? Nu. Asta a scris presa? Nu. A dat-o pe metodologie, pentru că nu a știut ce să compare atunci când a luat mostrele pentru probe. Nu mă credeți, uitați-vă ce zic aceleași autorități conform România Liberă:

Reprezentanţii MADR au exemplificat diferenţe de conţinut din punct de vedere caloric identificate la produse ca parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conserve de peşte, pateu de ficat, bacon cuburi, şuncă de porc. Ei au precizat că aceste produse nu prezintă risc din punctul de vedere al consumului uman şi diferenţele respective indică doar o necorelare între etichetările din vestul şi estul Europei.

Deci toată chestia asta e o mare fâsăială referitoare la necorelarea între etichete pe conținutul caloric. Nu mă credeți citiți pagina asta din raport și o să vă puteți da seama și singuri că oamenii au comparat conținutul caloric și cam atât. Unele produse au mai multe calorii în Est decât în Vest, altele mai puțin. E bine că sunt mai multe calorii sau mai puține? E irelevant! Și la fel de ușor se poate observa că diferențele sunt raportate la etichete nu la vreun indicator de calitate.
A da, în cazul în care credeți că doar politicienii românii fac măgării din astea ca să arate prostimii că le pasă, și premierul Slovaciei face același lucru, ba și Juncker a intrat în hora asta. Și pentru ca delirul să fie complet, Prim ministrul României vrea schimbarea legislației ca să poată spune cine are standarde duble. Dacă firmele acelea ar fi făcut ceva ilegal ar fi putut să publice numele lor, dar dacă le acuză de ceva știe și el că îl paște un proces de calomnie.

Și apropo de asta, subiectul va fi băgat la naftalină o perioadă probabil, până când e nevoie iarăși să se ia de multinaționalele malefice ale lui Soroș.

Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *