Știm cu toții că presa românească are nevoie de titluri dramatice ca să scoată click-uri de la cititori (cel puțin asta zic ei). Așa că nu m-a surprins când am văzut tot felul de titluri care mai de care mai bombastice referitor la căderea bursei americane pe fondul coronavirusului. Un exemplu de la Profit.ro, ziar ”quality”:
Bursa americană, cea mai mare cădere nominală de o zi din istorie. Acțiunile și obligațiunile ne spun că vine Apocalipsa, afirmă un economist
Ce nu spun ziarele astea e că mai toți economiștii cu mai mult de 3 neuroni se întrebau când va cădea bursa. De ce? Pentru că unele acțiuni se tranzacționau la niște valori absolut ridicole. Spre exemplu Tesla (via Alphaville):
Tesla e o companie foarte promițătoare aflată mult în fața competitorilor săi în materie de mașini electrice. Însă în același timp e o companie care se chinuie să ajungă să producă între 360.000 și 400.000 de mașini. Ei bine, dacă ar fi să luăm de bună valoarea unei acțiuni Tesla conform bursei americane, atunci Tesla ar fi mai valoroasă decât VolksWagen.
Or, cele două nu suferă comparație în momentul de față, VolksWagen e o companie care produce 11 milioane de mașini pe an. Așa cum explică și cei de la Reuters:
Based on 12-month forward sales estimates, it (Tesla) doesn’t even appear in the top 20 in the world. The company’s sales will reach $31 billion, a slither of Toyota’s $276 billion, VW’s $283 billion and Daimler’s $191 billion, according to Refinitiv data.
Repet: Tesla e o companie foarte promițătoare. Dar o evaluare atât de generoasă e mult mult mult peste ce ar fi logic să vedem, având în vedere rezultatele livrate până acum.
Nu doar acțiunile Tesla au căzut în cap, o mare parte din firmele din Silicon Valley, despre care s-a tot spus că sunt supra-evaluate, au picat (via AlphaVille):
At pixel time Thursday afternoon, Uber is down 21.9 per cent in a week, Lyft 19.5 per cent, Grubhub 12.9 per cent, Tesla 20 per cent, Regis 14.6 per cent and Planet Fitness 18.5 per cent.
Toate fac parte din așa numitul ”sharing economy” și se pare că investitorii brusc nu prea mai cred în ele. Despre Uber și modelul lor de business am mai scris și eu. Se pare că nu eram cu totul nebun.
Ce încerc să spun e că bursa americană a suferit o corecție pe care analiștii o așteptau de mult timp. Dacă nu era coronavirusul era cu siguranță un alt eveniment care ar fi dus la căderea asta. Nu e plăcut, dar nici sfârșitul lumii cu siguranță nu e.
Foto din cover: Thomas Richter/user:THOMAS / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)