Să mai lăsăm mizeria din România pentru un pic de timp și să ne uităm la cum se fac afaceri în Vest. Să începem cu chestia asta (Via Twitter):
Context
Aici e o discuție foarte faină despre retailerii online:
Tipul nu s-a rezumat doar la a băga bani în JD Sports ci a investat și în alte business-uri, unul din ele fiind Debenhams, una din cele mai mari companii de retail din UK (prezenți și în România dacă nu mă înșel).
Debenhams nu vinde haine sportive ca JD Sports deci nu sunt competitori direcți, dar și Debenhams e un ”retailer high-street”.
Ce sunt probleme au retailerii high-street
Ce se întâmplă la Debenhams
Deci care e faza? De ce au refuzat ceilalți acționari împrumutul?
Un exemplu concret:
Haideți să presupunem că Debenhams are un capital de 100 de lire împărțit în 100 de acțiuni a 1 liră / acțiune. JD Sports deține 29% din acțiuni, așadar are 29 de acțiuni a câte 1 liră / acțiune.
Dacă JD Sport oferă un împrumut de 40 de lire care nu poate fi rambursat, atunci sunt șanse mari să fie transformat în acțiuni. Total capital al Debenhams va fi 140 de lire (100 de lire inițial + 40 de lire împrumut convertit în acțiuni). Dacă ceilalți acționari nu aduc și ei bani atunci JD Sports va deține 69 de acțiuni a câte 1 liră / acțiune dintr-un total de 140. Asta înseamnă că procentual JD Sports deține acum 49,2% din total acțiuni.
Ori de câte ori un acționar aduce aport la capitalul unei companii, ceilalți acționari trebuie să aducă și ei proporțional cu procentul lor de deținere. Dacă nu fac asta vor fi ”diluați”, adică procentul lor de deținere va scădea.
Așadar cele 40 de milioane de la JD Sports ar da companiei (și implicit lui Mike Ashley) mai mult control asupra Debenhams și ar duce la ”diluarea” celorlalți acționari. Debenhams ar putea apoi fi, de exemplu, preluată integral de JD Sports. Deși Debenhams are nevoie de acei bani, ceilalți acționari nu au sau nu vor să aducă bani de acasă.
Ce trebuie învățat de aici
Sunt câteva lecții importante pentru antreprenorii din România aici:
- Banii nu se fac ușor iar business-urile mari prezintă riscuri mari;
- Nu poți prelua controlul unui business mare (precum Debenhams) doar dacă ai bani. E nevoie de strategie și uneori de a prinde ceilalți acționari la ananghie;
- Nimic nu e gratis: împrumut cu dobândă zero înseamnă și ”diluarea” celorlalți acționari.
Foto din cover: Martin Pettitt via Flickr