Două chestii interesante legate de accesul la date personale:
Rusia
Rusia are de ceva timp o lege care spune că firmele de tehnologie care folosesc date personale ale cetățenilor ruși trebuie să folosească servere rusești și trebuie să predea, la cerere, informații către guvernul rus. Cea mai recentă companie care s-a trezit că trebuie să se conformeze cerinței este…Tinder (via Hotnews):
Arbitrul internetului rusesc, Roskomnadzor, a afirmat luni că celebra aplicație de întâlniri online Tinder va trebui să ofere, la cerere, datele utilizatorilor săi serviciilor rusești de informații, printre care și FSB, scrie AFP.
De ce ar fi interesat guvernul rus de astfel de datele de pe Tinder? Din mai multe motive:
- Datele de pe Tinder pot fi folosite pentru a crea un profil psihologic atunci când sunt puse laolaltă cu datele de pe alte rețele de socializare.
- Aplicația poate fi folosită de către dizidenți pentru a comunica. Adică în loc să folosește messengerul dai swipe la tovarășul tău conspirativ și vorbiți despre dominație mondială pe Tinder. Ar fi mișto dacă ar fi o glumă…dar nu e.
- Material compromițător – Dacă ești persoană de interes pentru guvern, ești căsătorit, dar în același timp o arzi pe tinder cu puștoaice de 18 ani, băieții cu ochi albaștri ar vrea să știe de tine.
Tinder e o sursă bună de informații pentru guvern așa că înțeleg de ce ar vrea rușii să aibă acces la acele informații.
Statele Unite
Probabil știți că SUA trece printr-o epidemie de masacra în școli. E atât de ușor să faci rost de arme încât doar în 2018 113 școlari și-au pierdut viața din cauza unor colegi înarmați.
În loc să promoveze o legislație mai dură împotriva armelor unele școli din Statele Unite vor să folosească programe de recunoaștere facială pentru a identifica elevii problematici (via Buzzfeed):
In March 2018, Lockport announced its plans to install a facial recognition security system, which it funded through the New York Smart Schools Bond Act — an act meant to help state schools augment their instructional tech. But instead of buying laptops and iPads, Lockport submitted a proposal for a high-tech security system, and allocated much of the $4.2 million it was given toward adding dozens of surveillance cameras in the school and installing the facial recognition system Aegis, which is provided by Canada-based SN Technologies. To date, Lockport has spent $1.4 million to get the system up and running.
Deci în loc să folosească banii pentru echiparea școlii cu tehnologie, au preferat să cumpere echipament de recunoaștere facială.
Percepția publicului
Rusia e considerată un stat totalitar care își supraveghează la sânge cetățenii pentru a strivi orice fel de urmă de protest.
SUA e considerată ”land of the free”, o democrație și un loc în care drepturile omului sunt respectate.
Cu toate astea ambele țări fac același lucru: colectează cantități uriașe de informații personale despre cetățenii săi.
În Rusia e frica Guvernului de proprii cetățeni.
În SUA e frica cetățenilor de alți cetățeni care duce la chestia asta aparent. O notă importantă însă: Guvernul SUA are acces la datele utilizatorilor Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter și alte platforme similare pentru că serverele și informațiile stau pe servere americane.
Și apropo de percepția publicului vs. realitate. Facebook trece printr-un proces legat de scandalul Cambridge Analytica. Cu ocazia asta am aflat că utilizatorii Facebook ”nu ar trebui să aibă nici un fel de așteptări ca datele lor să fie private”
Ce încerc să spun
Guvernele strâng date despre cetățenii săi. Nu e vorba doar de Rusia aici ci de toată lumea. Iar motivele pot fi variate, dar rezultatul e același: Guvernul știe din ce în ce mai multe despre ce fac și ce gândesc cetățenil săi.
asta cu legislatia pentru arme, este cu dus si intors, principalul argument contra fiind faptul ca este un drept inscris in Constitutie… avand in vedere defetismul precum si aspectul publicitar al culturii americane, nu cred ca establishmentul ar dori ca publicul larg sa aiba parte de o revelatie prin intermediul unei astfel de interziceri… in rest 120 de scoleri morti la o populatie de 320 de milioane nu mi se pare deloc mult, probabil mor mai multi narcotraficanti dintr-un cartier aleatoriu al New Yorkului intr-o reglare de conturi… alt argument contra interzicerii arme, daca astfel de evenimente infractionale (care duc si la pierderi de vieti din cadrul politiei) nu au dus la schimbarea legislatiei, este greu de crezut ca va fi schimbata pentru ca niste puberi extremisti vor sa faca pe Rambo…
deci faptul ca “se vorbeste” pe bune despre acest aspect + nu se va schimba nimic pentru ca Constitutie = love pentru un stat care doar pastreaza iluzia dreptului
Au fost 2160 de victime in mass shootings (masacre in romana?) in 2019. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mass_shootings_in_the_United_States_in_2019
Mass shootingurile sunt similare cu atentatele teroriste, nu numarul de morti e important ci faptul ca sunt complet imprevizibile si se pot intampla oriunde. Asta sperie lumea, nu nr. de morti. Culmea e ca fiecare mass shooting a intarit credinta americanilor ca au nevoie de arme, nu i-a facut sa se gandeasca la faptul ca poate totusi e ceva in neregula cu usurinta cu care se pot cumpara.