Brexit update – De ce alegeri anticipate

image_pdfimage_print

Ieri Theresa May a anunțat că vrea alegeri anticipate deși anterior o ținea sus și tare că nu vrea alegeri anticipate. Mai jos câte explicații punctuale sub formă de Q&A:

Q: De ce a vrut să facă asta deși susținuse în mod repetat că nu vor avea loc alegeri anticipate?

A: Pentru că avea nevoie de liniște și voturi pentru a activa clauza de ieșire din UE.

Q: De ce face asta acum?

A: Pentru că este în cel mai bun moment posibil pentru ea și partidul ei de a încerca să câștige mai multă putere și să forțeze o majoritate absolută în ambele camere ale parlamentului, chestie care îi lipsește în prezent.

Q: Cât de bine stă partidul (Tory) Theresei May în sondaje?

A: Mai bine decât în ultimii ani în general și mai bine decât la alegerile anterioare conform sondajelor de opinie realizate în ultimele zile.

Q: Ce se întâmplă dacă Theresa May și partidul ei câștigă?

A: Atunci va putea negocia așa cum vrea ea și partidul cu Uniunea Europeană, fără să o mai deranjeze labouriștii. Prioritatea partidului ei, istoric vorbind au fost taxele mici pentru cei bogați, poziții cât mai bune pentru companii pe piață în detrimentul oamenilor sau al mediului. Posibil ca persoanele aflate în UK, dar cetățeni ai altor state din UE să fie folosiți ca monedă de șantaj în cazul în care câștigă alegerilor.

Q: Dar dacă se ajunge la o situație similară ca număr de locuri în Parlament?

A: Atunci lucrurile vor continua în aceeași manieră ca până acum și ori de câte ori ceva nu va merge bine în negocieri Theresa May va putea da vina pe opoziție că îi pune bețe în roate.

Q: Ce se întâmplă dacă Theresa May și partidul ei pierd alegerile?

A: Tocmai aici e frumusețea situației, dacă, în ipoteza puțin probabilă în care Tory și Theresa May pierd alegerile, va putea să se spele pe mâini de toată situația și să critice de pe bancă. Procesul de părăsire a UE e ireversibil deci va putea să îi critice pe alții pentru haosul creat de partidul ei și să câștige voturi așa.

Q: Nu vor fi și consecințe negative ca urmare a alegerilor anticipate?

A: Da, vor fi, și încă unele urâte. Autoritățile din UK sunt în degringoladă în momentul de față pentru că nu există un plan pentru Brexit. Sunt atât de multe lucruri de făcut și nimeni nu pare să știe de unde ar trebui început. În plus legislația europeană e atât de bine legată cu cea britanică încât în unele cazuri fie totul va rămâne la fel fie trebuie rescrisă legislația de la zero.

O altă problemă mare e că se vor pierde luni prețioase pentru a pregăti negocierile. Nimeni nu va vrea să negocieze cu britanicii până nu va fi clar cine va fi noul partid la putere. Asta înseamnă că până la alegerile anticipate orice negocieri sunt excluse.

Mai mult, nici echipele de negociere nu vor putea fi stabilite pentru că ele vor depinde cine va fi în fruntea guvernului. Echipele vor ptuea fi făcute deci abia după alegeri și va dura probabil ceva timp (alte luni) până vor avea membrii clar stabiliți și, mai important subiectele de negociere și strategia. Termenul de 2 ani de ieșire pare mult prea optimist și va fi mai mult ca sigur depășit.

Apoi mai e vorba și de precedentul creat. Theresa May s-a opus unui nou referendum scoțian spunând că UK trebuie să se concentreze pe negocierile cu UE. Brusc negocierile cu UE nu mai sunt atât de importante, ceea ce poate însemna cale liberă pentru un nou referendum în Scoția.

Concluzie
Alegerile vor însemna probabil un mare câștig politic pentru Theresa May și partidul ei, dar UK va avea de suferit din cauza lor, indiferent cine câștigă.


Ținem legătura pe mail?

Dacă ți-a plăcut articolul te poți abona la newsletter-ul și vei primi mail, odată pe săptămână cu ce articolele am scris. Fără spam! Fără mizerii!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]


Spune și altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *