Blamarea victimei ca strategie politică

image_pdfimage_print

Sunt în urmă cu știrile, știu, dar se întâmplă atât de multe chestii în România încât e greu să țin pasul. În amalgamul de declarații care se tot rostogolesc prin feed-ul meu de știri mi-a atras atenția următoarea (sursă):

Le solicit romanilor sa nu mai lucreze la negru, sa lucreze sub forme legale. Orice activitate trebuie desfasurata in baza unei forme legale de munca.

Declarația aparține doamnei Violeta Alexandru, ministru al muncii și a fost făcută în plină pandemie (24 aprilie 2020). Nu știu dacă sesizați nuanța din exprimarea doamnei ministru, dar nu le spune angajatorilor să își declare angajații ci angajaților să nu mai lucreze la negru.
E important? Da, e important, pentru că ministerul acela se numește ”al muncii”, nu al economiei sau al mediului de afaceri. La ministerul muncii ar trebui să se urmărească respectarea normelor de drept al muncii de către angajatori. Un angajat se află în relație de dependență față de angajator, ceea ce înseamnă că puterea angajatului în fața angajatorului este limitată. Cu toate astea ministrul muncii cere românilor să nu mai lucreze la negru, de parcă ar avea de ales, mai ales acum în pandemie când 1 milion de contracte de muncă sunt suspendate. Doamna ministru nu a explicat nici până azi de ce preferă firmele să suspende contracte în loc să bage oamenii în șomaj tehnic. Poate pentru că e adevărat ce se aude prin piață, că plățile s-au făcut cu multe săptămâni de întârziere?

De ce le solicită românilor să nu lucreze la negru și nu îndreaptă apelul spre firme?

Pentru că PNL e un partid pro-business, dar nu în sensul bun. Se știe destul de clar în ce sectoare sunt firmele care angajează la negru sau la gri. Unele au și primit scutiri de taxe și impozite de la stat pentru a nu mai angaja la negru. Problemele astea cu munca la negru se rezolvă relativ ușor dacă ITM e trimis în control și apoi se fac și niște supra-controale la ITM. Dacă nu pentru a identifica munca la negru, măcar pentru a evita situații de genul celei prin care trec niște muncitori străini rămași pe drumuri în România și care ar avea nevoie de ajutor.
Ceea ce face doamna ministru e o strategie clasică de blamare a victimei: nu e vina agresorului, adică firmele care angajează oameni la negru. Nu! Vina e a victimelor, angajații la negru, care nu spun nimic ITM-ului.

Cine e Violeta Alexandru?

Violeta Alexandru e același ministru care spunea că nu se știe câți bugetari sunt, o minciună grosolană din moment ce Ministerul Finanțelor Publice publică exact numărul de bugetari. Tot doamnei ministru îi scăpase faptul că doar în perioada guvernării PNL au  fost angajați vreo 10.000 de bugetari.
Apoi doamna ministru a vrut să bage bugetarii în șomaj, nu pentru că nu ar fi fost bani ci din solidaritate cu ceilalți oameni care își pierduseră locurile de muncă. A trebuit să iasă Ludovic Orban, prim-ministru, să spună că nu se va întâmpla asta. Probabil i-a șoptit cineva că medicii sunt bugetari.
Tot ea le-a spus părinților că ar trebui să se cam descurce cu copiii cât sunt școlile deschise, gen să își ia concediu pe rând sau ceva.
Și când nu declară chestii de genul celor de mai sus vine cu mască și vizieră de jandarm la conferințe de presă sau merge pe la TV declarând chestii care sunt neadevărate.
E deprimant când vezi că ministrul muncii mută povara muncii la negru pe angajați, dar nu ar trebui să ne mire. La Ministerul Sănătății a fost un alt PNL-ist care favoriza firma la care lucra. La Ministerul Finanțelor e un domn care a lucrat în bancă și se opune oricărei tentative de a evita capitalizarea dobânzii pentru creditele întârziate.

Spune și altora

1 Comment

  1. Doamna violeta victoria “nu mi-e frica de bau-bau” alexandru o face pe lia olguta vasilescu sa para de-a dreptul tehnocrata…
    La fel cum florin citu e 0 pe langa orlando. Chiar si sica mandolina orban iese cam sifonat cand il compari cu un pavian, fie acesta veorica vasilica…
    Incetul cu incetul incep sa iasa la iveala dimensiunile dezastrului ascuns sub titulatura de “stare de urgenta”.
    Nota de plata e foarte mare si e intinsa pe cativa ani. E posibil ca reactia populatiei la idiotenia celor care au “gestionat” covid sa fie tocmai virarea catre un regim autoritarist. Tu te temeai de extrema “dreapta” eu ma tem de orice regim autoritarist. Oamenii “normali” cu care am avut contact spun ca Ceausescu ar fi condus mult mai bine tara in timpul pandemiei. Nu corneliu zelea codreanu ci ceausescu. Si cei ami multi se plang ca… Ju s-au dat suficiente amenzi nu ca nu s-au facut suficiente teste (si cu cap)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *